Zilele patrimoniului de la Povergina, cu istorie locală și meșteșuguri tradiționale (foto)

Zilele patrimoniului de la Povergina, cu istorie locală și meșteșuguri tradiționale (foto)

0
DISTRIBUIȚI

Zilele patrimoniului de la Povergina, împreună cu o sărbătoare culinară în miez de vară, vor fi sărbătorite în 20 iulie, de ziua Sfântului Ilie, în jurul vechii bisericuțe de lemn, împreună cu comunitatea locală și cei care trudesc pentru restaurarea bisericii.

Biserica din cimitirul satului, aflată în zona Făgetului, a fost ridicată în anul 1782 de un localnic, care, după tradiție, ar fi găsit o comoară, și, în semn de mulțumire, a ridicat această ctitorie, portretul votiv al ctitorului, îmbrăcat în straie de sărbătoare, fiind pictat în pronaos. Construită din bârne de stejar îmbinate în coadă de rândunică și acoperită cu șindrilă, biserica a fost pictată în 1785 de zugravul Gheorghe Diaconovici iar în urma unei renovări făcute la mijlocul secolului trecut, a fost tencuită în exterior cu lipitură de pământ. În urmă cu nouă ani, biserica, aflată pe lista monumentelor istorice, a fost  aproape complet distrusă de un incendiu.

Restaurarea bisericii s-a lăsat așteptată din lipsă de fonduri dar în urmă cu câțiva ani, câștigarea unui proiect finanțat de către Institutul Național al Patrimoniului a permis începerea lucrărilor. În momentul de față, Asociația Biserici Înlemnite, cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România și The King`s Foundation, continuă lucrările de reconstrucție a bisercii arse și desfășoară acolo Școala de conservare a patrimoniului cultural din lemn – atelierul meșteșugurilor tradiționale 2024. Școala de vară de la Povergina se desfășoară în perioada 1 mai – 1 noiembrie, având parteneri Arhiepiscopia Timişoarei, Mitropolia Banatului, Primăria Făget, Facultatea de Arhitectură și Urbanism Timișoara din cadrul UPT, TVR Timișoara și Akademie der Blidenden Kunste-Wien.

Meșteri fierari și calfe călătoare ajută cu generozitate, voluntar, realizarea cuielor manuale, a balamalelor și a celorlalte elemente de feronerie de care este nevoie pentru reconstrucție și cinci ateliere cu invitați din diferite colțuri ale lumii lucrează pentru restaurarea bisericii. În atelierul de dulgherie tradițională se va finaliza șarpanta bisericii și se va realiza turnul clopotniță, exterior bisericii, în atelierul de tâmplărie se vor reconstitui vechile uși ale bisericii, în cel de reinterpretare a arhitecturii tradiționale se va realiza o structură pentru depozitarea lemnului ars rămas în urma incendiului, care nu s-a mai putut folosi, atelierul de tencuieli tradiționale de pământ va fi folosit pentru testarea unor metode de conservare pentru o porțiune din tencuiala bisericii iar în atelierul de fierărie, fierarii lucrează la forja meșterului Berbeca din Povergina.

Alături de restauratori, asociația My Banat, împreună cu localnicii, pregătesc bucate specifice patrimoniului cultural gastronomic al locului: supă de roșii, papricaș, sarmale în foi de varză dulce și prăjiturile Letiției din Bichigi, toate pentru „goștii” care sosesc la Sărbătorile Culinare de la Povergina, când se dorește sărbătorirea roadelor verii.


Oaspeții, care sunt așteptați începând cu ora 11:00, vor putea afla, cu acest prilej, lucruri neștiute din bucătăria localnicilor, vor putea culege plante de leac, se vor putea întâlni cu apicultorii pentru ca, așa cum spune tradiția de Sfântul Ilie, să se bucure de miere și vor putea asculta multe povești ale locului.

Cei interesați sunt rugați să confirme participarea la eveniment la tel. 0722.378.391 sau la adresa de e-email deliabarbus@yahoo.com până în data de 18 iulie, ora 12:00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.