Adormirea Maicii Domnului, cea mai veche sărbătoare creștină dedicată Sfintei Maria

Adormirea Maicii Domnului, cea mai veche sărbătoare creștină dedicată Sfintei Maria

0
DISTRIBUIȚI
<


figure id="attachment_532634" aria-describedby="caption-attachment-532634" style="width: 640px" class="wp-caption aligncenter">
Pelerinaj la Maria Radna

Adormirea Maicii Domnului, cea mai veche sărbătoare creștină care îi este închinată Născătoarei de Dumnezeu, este  prăznuită pe 15 august. Este ziua în care se comemorează trecerea din această lume a celei care l-a adus pe lume pe Fiul lui Dumnezeu și ridicarea ei la ceruri. Numită și Sfânta Maria Mare, sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului a fost așezată la nouă zile după praznicul Schimbării la Față a Domnului, pentru că „Maica Domnului este mai presus de cele nouă cete îngerești, este mai cinstită decât heruvimii și mai mărită fără de asemănare decât serafimii”. Locul de origine al sărbătorii, despre care există mărturii de la începutul secolului al V-lea, este, cel mai probabil la Ierusalim, unde, nu departe de grădina Ghetsimani, se păstrează mormântul Maicii Domnului și biserica ridicată peste acesta.

Potrivit tradiției bisericii, Maica Domnului a fost înștiințată de un înger de mutarea ei din această viață. „Acestea zice Fiul tău: vremea este a muta pe maica Mea la Mine. Nu te teme de aceasta, ci primește cuvântul cu bucurie, de vreme ce vii la viața cea nemuritoare”.

După ce Maria și-a cerut iertare de la toți, ea nu a trecut prin moarte ci a adormit și și-a dat ultima suflare. Atunci s-au petrecut multe minuni: ochii orbilor și auzul surzilor s-au deschis, ologii și bolnavii. Trupul Maicii Domnului a stat trei zile în mormânt, după care a fost ridicat în mod tainic în lăcașurile cerești de către Fiul ei, care S-a coborât din ceruri pentru a primi în mâinile Sale trupul și sufletul ei cel  sfânt. Adormirea Maicii Domnului nu este nici înviere și nici înălțare – spun sfinții părinți – căci ea nu s-a arătat pe pământ pentru a fi văzută de oameni, precum Iisus Hristos, și nu s-a înălțat la ceruri prin propriile puteri, fiind mutată de Fiul ei.

În icoana Adormirii Maicii Domnului, Mântuitorul ține pe braț sufletul Maicii Sale, ca pe un copil înfășat in haine albe și-l arată îngerilor, după cum Maica Domnului în viața pământească a purtat pe pruncul Iisus pe brațul stâng și cu mâna dreaptă L-a arătat lumii.

În această zi se culeg și ultimele plante de leac, femeile dau de pomană la biserică și tămâiază mormintele iar ciobanii coboară oile de la munte. În vestul țării, solemnitatea ridicării Sfintei Fecioare Maria cu trupul și sufletul la cer e zi de  pelerinaj a credincioșilor ortodocși la mănăstirea Hodoș-Bodrog, care-și sărbătorește hramul și  a catolicilor la basilica Maria Radna, unde Liturghia va fi oficiată în mai multe limbi, precum și la biserica romano-catolică din Ciclova Montană. Tot pe 15 august se sărbătorește Ziua Marinei Române și a Forțelor Navale în porturile și orașele de la Marea Neagră și Dunăre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.