Noaptea Muzeelor la Sate, aproape de o nouă ediție, cu evenimente încărcate...

Noaptea Muzeelor la Sate, aproape de o nouă ediție, cu evenimente încărcate de istorie și tradiție (foto)

0
DISTRIBUIȚI
<


figure id="attachment_533216" aria-describedby="caption-attachment-533216" style="width: 526px" class="wp-caption aligncenter">
Covăsânț

Noaptea Muzeelor la Sate sau Nocturna Muzeală Rurală, aflată la cea de-a doua ediție, vine să completeze mult mai cunoscuta Noapte a Muzeelor, care a ajuns să atragă mii de vizitatori, și va avea loc în acest an în 31 august, după ce ediția precedentă s-a bucurat de succes, stârnind interesul vizitatorilor.

Această ofertă cuprinde numeroasele muzee și colecții private sau de stat aflate în mediul rural, case memoriale, monumente religioase cu valoare istorică și culturală, reședințe nobiliare, castele, cetăți, biserici fortificate sau de lemn, colecții de artă, vechi gospodării tradiționale, instalații de tehnică populară sau situri arheologice deschise publicului. Ele dezvăluie o lume așezată, cu povești minunate și oameni de ispravă, mulți necunoscuți, care s-au străduit să adune mărturii de o incredibilă diversitate despre zestrea istorică și culturală ale locuitorilor din actuala Românie.

Trei muzee, o casă memorială și o casă tradițională în județul Arad

Județul Arad va avea deschisă casa memorială și colecția de artă „Eugen Popa și Eugenia Hagiu” din Săvârșin, cu talouri ale unor pictori celebri, obiecte decorative din Extremul Orient, un salon florentin, atelierul artistului și piese care ilustrează istoria zonei. Vor avea loc trei tururi ghidate de câte o oră,  care încep la 17:00, și  va fi difuzat, la intervale de jumătate de oră, un film documentar dedicat casei memoriale. Casa Tradițională „Traian și Filomena Burcușel” din Almaș, unde va avea loc o șezătoare și tururi ghidate ale colecției de costume populare și obiecte etnografice și folclorice, va fi deschisă între orele 17:00 și 22:00, iar muzeul „Zestrea Satului” din Covăsânț va prezenta colecțiile deținute, un atelier de țesut procovițe, localitatea și personalitățile sale, cu ajutorul unui film cu povești despre localitate.

Și la Ghioroc va fi deschis Muzeul Viei și Vinului aflat lângă Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Miniș, cu vechi obiecte folosite odinioară în viticultură și vinificație, unde, de la ora 17:00, vor avea loc trei tururi ghidate a câte o oră. Muzeul Memorial „Ioan Slavici și Emil Monția” din Șiria, aflat în castelul Bohuș, cu exponate legate de cele două personalități, va organiza între orele 18:00 și 21:00 un „atelier de cuvinte” cu Giorgiana Popan și va proiecta filmul „Povești pentru copii – Cronicile misterioase ale Muzeului”.

Muzee sătești cărășene și o casă de tip grăniceresc

„Dedina Soba” sau Camera Bunicului din satul cărășean Radimna, care aparține de comuna Pojejena și se vizitează în mod obișnuit la cerere, își deschide porțile pentru vizitatori pentru a le oferi prilejul de a admira o colecție etnografică de excepție iar „Cesky dum” (casa cehească) din Gârnic, amenajată în stil rustic, cu grădină, șură și un număr impresionant de unelte și utilaje agricole, primul muzeu al comunității cehe din România, va fi de asemenea deschisă.

În Caraș-Severin vor mai putea fi vizitate casa memorială „Muzeu Novacovici” din Gârbovăț, o casă de tip grăniceresc ridicată în prima jumătate a secolului al XIX-lea care păstrează elemente de arhitectură și mobilier originale, documente și fotografii de familie, unde preotul-profesor Romulus Novacovici a semnat actul de înființare a gimnaziului din Bozovici, și colecția privată de etnografie și arheologie „Almăjul”, de la Șipotu Vechi, cu exponate de port popular din Valea Almăjului, înființată de Gheorghe Rancu Bodrog.

Colecția Muzeală a Mineritului din Dognecea prezintă o colecție de lămpi, unelte, flori de mină, fotografii, hărți, ținute de paradă, care ilustrează istoria minerilor de la începutul secolului al XVIII-lea până în 1990, când s-a închis ultima mină, precum și artefacte din dotarea pompierilor voluntari, formație înființată în 1891, iar la Bozovici va fi deschis muzeul sătesc „Almăjul, vatră strămoșească”, cu colecții de arheologie, numismatică, arme, steaguri locale, tablouri, fotografii și documente vechi, obiecte etnografice și casnice și piese de mobilier specifice zonei.

Muzeul Culturii de la Gherteniș, care reunește costume populare, ţesături tradiţionale, fotografii vechi, note din presa vremii despre localitatea natală şi oamenii locului, obiecte bisericeşti, medalii, diplome adunate de Ioan Uture, muzeul etnografic „Dorin Ioan Ciocănel” din Răcășdia, cu vechi obiecte țărănești, unele de la mijlocul secolului al XIX-lea, instrumente muzicale și de scris, o colecție de insigne și medalii și una de sticle de apă gazoasă de la producătorul local de apă gazoasă din perioada interbelică și muzeul sătesc „Ion Dragomir” din satul Gornea, comuna Sichevița, care deține piese etnografice și arheologice de o mare valoare cultural-istorică ce reliefează continuitatea locuirii pe aceste meleaguri vor putea fi de asemenea vizitate. Toate obiectivele din Caraș-Severin vor fi deschise pentru public între orele 17:00 și 21:00, iar colecția muzeală din Dognecea, între orele 18:00 și 23:00.

O biserică unică în lume și două case memoriale în județul Hunedoara

Biserica de piatră de la Densuș, ocrotită de Sfântul Ierarh Nicolae și Sfântul Proroc Ieremia din Densuș, așteaptă iubitorii de istorie, artă sau arhitectură dar nu numai, să o viziteze cu prilejul Nopții Muzeeor la Sate. Aflată nu departe de Hațeg, biserica, ridicată peste rămășițele unei construcții romane cu materiale din cele mai diverse, este o ctitorie atestată documentar în 1360, dar cu siguranță mai veche, cu o arhitectură unică în lume, având un amestec de stiluri care face imposibilă încadrarea ei într-o epocă anume. În interior s-au păstrat valoroase fragmente de pictură murală medievală, care îmbină iconografia bizantină cu elemente folclorice locale. Este una din cele mai vechi biserici ortodoxe din România, în care slujbele se țin neîntrerupt de peste șase secole. Biserica va fi deschisă între orele 19:00 și 1:00 iar vizitatorii vor beneficia de ghidaj.

În județul Hunedoara vor mai fi deschise casa memorială „Crișan” din satul cu același nume, care aparține de comuna Ribița, între orele 15:00 și 19:00, unde, cu acest prilej, vor fi organizate o șezătoare literară, demonstrații ale meșterilor populari locali, o expoziție de covoare și ștergare și un punct de gastronomie locală, cu plăcinte, cocuri și colaci, și complexul memorial „Aurel Vlaicu”, din localitatea care astăzi poartă numele celebrului  inginer și inventator de aparate de zbor, unde e organizată o expoziție temporară cu bunuri culturale cu valoare memorială și istorică deosebită și vor avea loc momente artistice, proiecții de reportaj și film în aer liber și ateliere pentru copii, programul de vizitare fiind stabilit între orele 18:00 și 00:00.

Un muzeu cinegetic în Timiș

În județul Timiș va fi deschis între orele 12:00 și 23:00 Muzeul Cinegetic și Silvic Charlottenburg, amenajat în fosta casă de vânătoare construită în 1890 de contele Siegfried von Wimpffen, vânător pasionat și  ginerele baronului Georg Simon Baron Sina de Hodosch et Kizdia, care era proprietarul domeniului pe care se află și o pădure întinsă care adăpostește numeroase animale. Muzeul pregătește un tur ghidat, proiecții de filme realizate în centrul de educație ecologică „Descoperă pădurea” și surprize pentru copii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.