Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care și-a convocat comitetul de urgență miercuri, 14 august, a declanșat cel mai înalt nivel de alertă sanitară internațională ca răspuns la recrudescența cazurilor de variola maimuței.
În contextul în care OMS tocmai a declanșat cel mai înalt nivel de alertă sanitară internațională, Antoine Gessain, profesor la Institutul Pasteur, subliniază necesitatea de a ajuta rapid țările din Africa Centrală să stăpânească boala, potrivit L`Express.
În special o nouă variantă de variola maimuței, clada 1, provoacă îngrijorare.
Aceasta a apărut pentru prima dată în septembrie 2023 în orașul minier Kamituga, în Kivu de Sud, în estul Republicii Democratice Congo, și s-a răspândit în regiunile și țările învecinate. Aparent mai contagioasă, această variantă s-a adaptat la transmiterea de la om la om. Ea se transmite prin contact sexual și circulă atât la bărbați, cât și la femei, în timp ce varianta 2b, responsabilă de epidemia din 2022, a afectat în principal bărbații homosexuali cu parteneri multipli.
OMS, care și-a convocat comitetul de urgență miercuri, 14 august, tocmai a declanșat cel mai înalt nivel de alertă sanitară internațională ca răspuns la recrudescența cazurilor.
Agenția internațională afirmă că există mai multe epidemii de variola maimuței – cu diferite variante – în curs de desfășurare. Aceasta susține o altă alertă de „urgență de sănătate publică” emisă marți, 13 august, de agenția pentru sănătate a Uniunii Africane. Antoine Gessain, profesor la Institutul Pasteur și specialist în această boală, consideră totuși că nu trebuie să ne facem griji cu privire la o pandemie care să afecteze Europa… dacă sunt puse în aplicare măsurile necesare.