În aceste zile, Federația Mondială a Competițiilor de Fizică (WFPhC), s-a întrunit la Timișoara, unde s-a desfășurat cel de-al X-lea congres al acesteia.
Federația aniversează 25 de ani de existență, actul de fondare fiind semnat de opt competiții: Asian Physics Olympiad (APhO), International Conference of Young Scientists (ICYS), International Junior Science Olympiad (IJSO), International Olympiad on Astronomy and Astrophysics (IOAA), International Physics Olympiad (IPhO), International Young Naturalistsʹ Tournament (IYNT), International Young Physicistsʹ Tournament (IYPT) și Ibero-American Physics Olympiad (OIbF). Formarea federației și existența ei pe parcursul celor 25 de ani a fost puternic incurajată și influențată de profesorul Jean Mostowski de la Institutul de Fizică, membru al Academiei Poloneze de Științe, fost președinte al Olimpiadei Internaționale de fizică, iar printre cei mai prestigioși președinți s-au numărat Hans Jordans din Olanda, zece ani președinte al Olimpiadei Internaționale de Fizică, și Helmuth Mayr din Austria, coordonator federal al Olimpiadei de Fizică a Austriei. Federația Mondială a Competițiilor de Fizică își propune să promoveze competițiile de fizică pentru elevii de liceu și să cerceteze potențialul lor în educație. Membrii WFPhC sunt persoane fizice, organizații și instituții implicate în predarea științei, cercetarea educației științifice și competițiile de fizică din întreaga lume, iar congresele acesteia se țin o dată la doi ani, scopul acestora fiind acela de a discuta strategii de descoperire, educare și ajutor în dezvoltarea copiilor talentați în toate domeniile științifice.
Tema Congresului din acest an a fost „Cum descoperim elevii talentați, capabili să aibă performanțe în competiții internaționale?”, având în vedere că în fiecare țară, există întotdeauna aceiași profesori ai căror elevi obțin performanțe în competiții de nivel înalt, naționale sau internaționale. Prezentările din congres ținute de Hans Jordans (Olanda), Ștefan Petersen (Germania), Mladen Matev (Bulgaria), Karel Kolář (Republica Ceha), Apostolos Michaloudis (Grecia) și Victor Păunescu (Romania) au oferit răspunsuri unor întrebări justificate, și anume dacă există anumiți profesori care au un fler, o anume carismă sau un secret, cum se face că elevii supradotați sunt descoperiți doar de anumiți profesori, sau dacă rezultatele depind de comunitatea de copii din care se face selecția, de amploarea acesteia sau de numărul de participanți la selecție.
La congres este aleasă și conducerea federației, prin vot direct, pentru o perioadă de patru ani.
Anul acesta, a expirat mandarul fostei conduceri iar la congresul de la Timișoara, dr. fiz. Sandu Golcea, profesor la Colegiul Național C.D. Loga, a fost ales, cu unanimitate de voturi, președinte al Federației Mondiale a Competițiilor de Fizică, pentru perioada 2024-2028. Palmaresul prof. Sandu Golcea este unul extrem de bogat: doctor în fizicăși master în științe, Marele premiu „Profesorul anului” obținut în anul 2005, doi ani mai târziu Diploma „Gheorghe Lazăr”, clasa I, acordată de Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, iar în 2019, premiul „MENTOR” acordat Fundația pentru Comunitate. A fost consilier al ministrului Educației în 2010, antrenor pentru olimpiadele internaționale de fizică din Arabia Saudită în perioada 2010- 2014 și Qatar între 2014-2023. Devenit membru al WFPhC (World Federation of Physics Competitions) in 2010, a urcat treptat în pozițiile ierarhice ale acesteia, fiind membru in Comitetul Executiv din 2014 până 2018, președintele Comitetului de Premiere între 2018-2022 și secretar general între 2022-2024.
Adelhaida Kerekes (doctor în fizică, președinte al Conferinței Internaționale a Tinerilor cercetători (ICYS) și inspector școlar general adjunct al Inspectoratului Cluj a obținut, la congresul de la Timișoara, una din cele două poziții de vicepreședinte iar cea de președinte al Comitetului de Premiere i-a revenit lui Victor Păunescu, fost consilier al ministrului Educației, una din cele mai importante funcții din federație, căci persoana care o ocupă trebuie să fie una prestigioasă și apreciată pentru integritatea sa. Premiul federației a fost acordat lui Stefan Petersen din Germania, doctor în fizică, cercetător la Institutul Leibniz pentru Educație în Știință și Matematică de la Universitatea din Kiel, membru al Consiliului Consultativ al Olimpiadei Internaționale de Fizică.
Ma nedumeresc niște întrebări mai vechi, mai noi:
1) Originalul diplomei de doctor în fizică nu l-a văzut nimeni niciodată ( Nici un director al Colegiului Loga și nici vreun inspector de fizică)
2) De ce acest om asa de valoros nu își ținea in mod sistematic orele la clasă ,ani si ani de zile ?
3)De ce a făcut „implanturi ” în anumite poze pentru a parea ca a participat la anumite acțiuni ?
4) Mai folosește minicentrala nucleara din cirtea- gradina sa ?
5) De cite ori a fost totuși pe lună?
Ar mai fi și altele, multe( adunate din ceea ce ne povestea la ore)
As mai adauga faptul ca elevii nu aveau voie sa foloseasca manualul la ore, alea putine pe care le tinea. Drept pentru care nu mica mi-a fost uimirea sa constat ca dadea niste valori gresite ale unor constante universale. Ce stiam cu totii, insa, era ca e fiu de general si era intangibil.
Nu inteleg de ce va consumati timpul cu lucruri slabe adica sa barfiti pe altii.Un lucru este cert, meritul domnului profesor este extraordinar deoarece a lasat o amprenta prin profesionalismul și pasiunea cu care s-a dedicat carierei, a influențat pozitiv viețile multor generații de elevi și a adus contribuții semnificative la dezvoltarea sistemului educațional.In prezent este un model de inspirație și un mentor de neprețuit pentru toți cei care au
privilegiul de a învăța de la dumnelaui.
Vă mulțumim pentru tot ceea ce ați realizat și pentru impactul profund pe care l-ați avut asupra comunității educaționale. Vă doresc multă sănătate și împliniri în continuare.Voi toti care criticati sunteti niste jeguri ,frustrati si retarzi deoarece nu ati ramas cu nimic de la viata asta de rahat in care sunteti scufundati.
Cat de jos pot coborI unii oameni .Golcea a fost si va ramane o valoare pentru invatamantul romanesc prin rezultatele obtinute atat personal cat si cu elevii.Concluzia mea este ca nu aveti caracter ba mai mult sunteti niste jegosi.
Nu inteleg de ce va consumati timpul cu lucruri slabe adica sa barfiti pe altii.Un lucru este cert, meritul domnului profesor este extraordinar deoarece a lasat o amprenta prin profesionalismul și pasiunea cu care s-a dedicat carierei, a influențat pozitiv viețile multor generații de elevi și a adus contribuții semnificative la dezvoltarea sistemului educațional.In prezent este un model de inspirație și un mentor de neprețuit pentru toți cei care au
privilegiul de a învăța de la dumnelui
Vă mulțumim pentru tot ceea ce ați realizat și pentru impactul profund pe care l-ați avut asupra comunității educaționale. Vă doresc multă sănătate și împliniri în continuare.Voi toti care criticati sunteti niste jeguri ,frustrati si retarzi deoarece nu ati ramas cu nimic de la viata asta de rahat in care sunteti scufundati.
Toti cei care sunteti frustrati va rog sa va abtineti.Nu uitati ca domnul professor doctor prin profesionalismul și pasiunea cu care s-a dedicat carierei, a influențat pozitiv viețile multor generații de elevi și a adus contribuții semnificative la dezvoltarea sistemului educațional. Inprezent este un model de inspirație și un mentor de neprețuit pentru toți cei care au avut privilegiul de a învăța de la dumnealui.
Vă mulțumim pentru tot ceea ce ați realizat și pentru impactul profund pe care l-ați avut asupra comunității educaționale. Vă dorim multă sănătate și împliniri în continuare. Domnule profesor nu bagati in seama asemenea jeguri care vred ca nu au facut nimic in viata si vor sa isi etaleze prostia acum la batranete
Ăsta ii un alt „antrenor de genii” cu mari rezultate știute numai de el sau își atribuie mrite din munca altora.
Isi face imagine profitând de naivitatea sau infantilitatea celor ce il cred.