Ziua Timișoarei: concerte de excepție susținute de artiști din diverse genuri muzicale...

Ziua Timișoarei: concerte de excepție susținute de artiști din diverse genuri muzicale în Parcul Rozelor

0
DISTRIBUIȚI

Evenimentele dedicate sărbătoririi  Zilei Timișoarei din acest an au debutat joi seara în Parcul Rozelor  cu opereta „Voievodul Țiganilor” de Johann Strauss,  pusă în scenă de Teatrul de Operetă și Musical „Ion Dacian” din București. Vineri seara, în aceeași locație publicul numeros a avut parte de opera-rock „Meșterul Manole” compusă și aranjată de Josef Kappl, pe versurile lui Victor Cârcu. În cadrul acestui spectacol au evoluat artiștii Teatrului  Național de Operetă şi Musical „Ion Dacian” din București, însoțiți de corul coordonat de Vasi Badescu și binecunoscuții muzicieni Josef Kappl, Nicu Patoi (care a colorat seara cu câteva solo-uri de chitară memorabile) sau tobarul Robert Magheți.

„E anul 1994 și asculți Phoenix în căști trecând pe lângă scena asta în drum spre casă, de la școală. Și vineri seară cânți la tobe în „Meșterul Manole” compusă de Josef Kappl  , cu însuși Ioji la bass lângă tine. Și Nicu Patoi la chitară și colegii din Orchestra TNOMID și Constantin Grigore la pupitrul dirijoral. Să fie asta cea mai faină săptămână din viața mea de timișorean? ”, a spus Robert Magheți, artistul cunoscut melomanilor grație activității sale alături de formația Sistem și proiectul Cobzality, care s-a născut în 29 martie 1981 la Timișoara.

Sâmbătă seara, în Parcul Rozelor a fost un alt spectacol susținut de Florin Ristei, împreună cu Orchestra Simfonică „Lira”, iar în deschiderea acestui eveniment melomanii au avut parte de un concert susținut de formația The Famous.

Duminică, 4 august, manifestările dedicate Zilei Timișoarei continuă cu un concert extraordinar în cadrul căruia Ansamblul „Timișul” îi va avea ca invitați speciali pe violonistul Roby Lakatos, cântărețul sârb Miroslav Ilić și artiștii Nicoleta Voica, Mioara Velicu și Mihai Teacă.

Roby Lakatos este un violonist maghiar excepțional, care îmbină jazzul, muzica clasică și muzica maghiară romani. S-a născut în 1965, într-o familie de violoniști romi descendenți din János Bihari, un compozitor care i-a inspirat pe Brahms și Liszt. La nouă ani, a debutat ca prim-violonist într-o formație de rromi, iar  în   1984   a   câștigat   Premiul   I   pentru   vioară   clasică  la Conservatorul „Béla Bartók”, din Budapesta. A fost complimentat de însuși Yehudi Menuhin, pentru interpretarea unei piese de Liszt. În martie   2004,   a   apărut   alături   de   London   Symphony   Orchestra,   alături   de   Maxim Vengerov.


A   înregistrat   un  album  Prokofiev   cu   Polina  Leschenko,  Christian   Poltéra   și  Martha Argerich; muzică Klezmer Karma, cu Orchestra de Cameră „Franz Liszt” idiș Myriam Fuks și acordeonistul Aldo Granato, dar și alte piese celebre, cu Stéphane Grappelli, Vadim Repin, Randy Brecker, Tony Lakatos (fratele său), Marc Fosset și Vieuxtemps Quartet. Roby Lakatos va cânta alături de colegii săi din Roby Lakatos Ensemble și de Ansamblul „Timișul” într-un spectacol care va începe la ora 20 în Parcul Rozelor., cu intrarea liberă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.