Analiză juridică: Recalcularea pensiilor creează incertitudine pentru mii de români

Analiză juridică: Recalcularea pensiilor creează incertitudine pentru mii de români

0
DISTRIBUIȚI

Legea nr. 360/2023, adoptată la finalul anului 2023 și intrată parțial în vigoare la data de 1 septembrie 2024, aduce reforme majore în sistemul public de pensii din România. Aceasta înlocuiește vechea lege a pensiilor, Legea nr. 263/2010 și introduce o serie de măsuri teoretic menite să reducă inechitățile între pensionari și să asigure sustenabilitatea bugetară pe termen lung.

Pe lângă alte modificări, una dintre cele mai importante și de impact măsuri implementate odată cu noua lege este reprezentată de recalcularea din oficiu a tuturor pensiilor aflate în plată, în vederea actualizării drepturilor de pensie în conformitate cu noul algoritm prevăzut de Legea 360/2023.

Cum se calculează pensia?

În esență, potrivit noii legi, modul de calcul al pensiilor s-a schimbat semnificativ. Valoarea pensiei va fi determinată prin înmulțirea numărului total de puncte acumulate de asigurat pe parcursul perioadei de cotizare cu valoarea punctului de referință. Începând cu 1 septembrie 2024, acest punct de referință este stabilit la 81 de lei, iar valoarea punctului de referință este calculată ca raport între valoarea actualului punct de pensie și media stagiilor de cotizare anterioare, stabilite la 25 de ani. Punctul de pensie va fi ajustat anual în funcție de rata medie a inflației și 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut​. De asemenea, suplimentar, se vor acorda puncte de stabilitate pentru persoanele care au realizat un stagiu de cotizare contributiv de peste 25 de ani.

Procesul de recalculare a pensiilor a avut loc chiar înainte de intrarea în vigoare a legii, deciziile de recalculare fiind distribuite către aproximativ 4,6 milioane de pensionari, până în 31 august 2024.


Reprezentanții Casei Naționale de Pensii și-au asumat public că până la începutul lunii septembrie 2024, aproape toți pensionarii vor primi deciziile de recalculare și vor avea la cunoștință care sunt modificările survenite la nivelul cuantumului pensiei lor.

Inevitabil, tot acest proces realizat sub presiune și de urgență, a implicat supraaglomerarea caselor teritoriale de pensii, ale căror personal a fost nevoit să gestioneze zeci de mii de dosare de pensie și să efectueze ore suplimentare în vederea emiterii deciziilor de recalculare pentru toți pensionarii români, într-un timp record.

Drept consecință, modalitatea în care s-a realizat tranziția între cele două legi a generat neconcordanțe în nenumărate cazuri, cele mai frecvente situații fiind acelea în care în cuprinsul noilor decizii s-au strecurat erori de transcriere, ori s-au efectuat calcule vădit greșite, ori pensionarii au primit taloane de plată cu sume mai mici decât cele prevăzute în noile decizii de recalculare.

Prin urmare, în urma recalculării, pe lângă situația fericită a majorării pensiei în mod corespunzător, fie au existat cazuri în care pensia nu s-a modificat deloc deși ar fi trebuit, fie a crescut, dar cu o sumă mai mică decât cea cuvenită, fie s-a ajuns la diminuarea nejustificată față de pensia deja aflată în plată.

Așadar, deși majoritatea pensionarilor se bucură de o pensie mai mare, procesul de recalculare a generat valuri de nemulțumiri în rândul pensionarilor, în special în cazul acelora care are sunt afectați de scăderea valorii pensiei lor teoretice în urma noilor reglementări.

Cum poți să faci contestație la recalcularea pensiei, dar și alte detalii, pe legalbadger.org.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.