Noțiunea de cod UIT (cod unic de identificare a transportului) a apărut odată cu reglementarea sistemului RO e-transport prin Ordonanța de Urgență 41/2022, definiția legală fiind regăsit la art. 2 pct. 11 din acest act normativ, după cum urmează:
- „cod UIT – codul unic generat de Sistemul RO eTransport prin intermediul căruia se identifică datele aferente unei partide de bunuri.”
Sistemul RO e-transport este un sistem informatic, promovat de Ministerul Finanțelor, care permite monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat și a transporturilor internaționale de bunuri. Scopul sistemului este de a monitoriza în timp real riscurile fiscale, cum ar fi: transporturile care se realizează intracomunitar, transporturile vamale sau transporturile care se realizează între două locații, dar în interiorul țării. Codul UIT este codul unic generat de sistemul RO e-transport care atestă declararea transporturilor de bunuri cu risc fiscal ridicat sau a transporturilor internaționale de bunuri, în acest sistem.
Astfel, în sistemul RO-eTransport se declară toate transporturile de bunuri cu risc fiscal ridicat desfășurate pe teritoriul României și toate transporturile internaționale de bunuri care încep sau se termină pe teritoriul României.
Bunurile cu risc fiscal ridicat care fac obiectul monitorizării în sitemul RO e-Transport se stabilesc prin ordin al președintelui ANAF.
În Sistemul RO e-Transport sunt înregistrate date referitoare la expeditor, beneficiar sau destinatar, denumirea, caracteristicile, cantităţile şi contravaloarea bunurilor transportate, locurile de încărcare şi descărcare, detalii cu privire la mijlocul de transport utilizat şi transportator, data declarată pentru începerea transportului, precum şi codul UIT generat.
În ipoteza în care sunt transportate atât bunuri cu risc fiscal ridicat, cât şi alte bunuri, în Sistemul RO e-Transport vor fi declarate toate categoriile de bunuri transportate. Pentru acestea sistemul va genera un singur cod UIT.
Sistemul RO e-Transport se aplică pentru toate tipurile de bunuri care fac obiectul transportului internațional (nu doar celor cu risc fiscal ridicat). Mai exact, pentru bunurile cu risc fiscal ridicat trebuie obținut cod UIT indiferent dacă acestea fac obiectul unui transport rutier național sau internațional, iar pentru bunurile care sunt parte a unui transport internațional trebuie obținut cod UIT, chiar dacă nu sunt din categoria celor cu risc fiscal ridicat.
În ceea ce privește categoriile de vehicule rutiere care fac obiectul monitorizării în Sistemul RO e-Transport, acestea sunt vehiculele care au o masă maximă tehnic admisibilă de minimum 2,5 tone, încărcate cu bunuri cu o masă brută totală mai mare de 500 kg sau o valoare totală mai mare de 10.000 de lei, aferente cel puţin unei partide de bunuri care face obiectul transportului.
Persoanele care sunt obligate să dețină codul unic UIT sunt:
- Operatorii de transporturi rutiere – aceștia trebuie să dețină codul (fizic sau în format online), alături de un document care să justifice bunurile cu risc fiscal ridicat pe care le transportă;
- Operatorii economici care transportă bunuri proprii, conform Legii nr.
233/2022, care prevede următoarele: „deținerea și prezentarea codului UIT pe timpul transportului de către operatorul de transport rutier sau operatorul economic care transportă cu vehicule care îi aparțin bunuri în nume propriu, în format fizic sau electronic, împreună cu documentul care însoțește transportul bunurilor cu risc fiscal ridicat.”
Trebuie subliniat că înregistrarea în sistemul RO e-Transport a transporturilor care au ca obiect bunuri cu risc fiscal ridicat sau a celor care sunt parte a unui transport internațional este obligatorie. Astfel, utilizatorii sistemului RO-eTransport au obligația legală a declarării anticipate a transportului și a identificării acestuia prin cod UIT, riscând în caz contrar aplicarea de sancțiuni contravenționale.
Mai exact, nerespectarea obligațiilor privind declararea datelor referitoare la transporturile de bunuri cu risc fiscal ridicat în sistemul RO e-transport se sancționează cu amenzi cuprinse între 10.000 lei și 50.000 lei în cazul persoanelor fizice, și între 20.000 și 100.000 lei în cazul persoanelor juridice, precum și prin confiscarea contravalorii bunurilor care nu au fost declarate.
În ceea ce privește sancțiunea complementară a confiscării contravalorii bunurilor transportate fără a fi declarate în sistem RO e-Transport, OUG nr. 43/2024 a adus o modificare sub forma legii contravenționale mai favorabile prin introducerea alin. (21) la art. 13 din OUG nr. 44/2022. Astfel, potrivit textului normativ nou-introdus, nu se aplică sancțiunea complementară a confiscării contravalorii bunurilor transportate în cazul constatărilor rezultate din verificări ulterioare încheierii transportului rutier de bunuri, când acestea au fost înregistrate în documentele justificative care stau la baza înregistrărilor contabile, precum şi în contabilitatea utilizatorilor, după caz, în perioada la care se referă operaţiunile respective.
Toate detaliile despre cum se obține un cod UIT, pe legalbadger.org.