Expoziția temporară de pictură „Paint in Black” semnată de Dorina și Diana Pantea e deschisă la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva din 2 septembrie și prezintă lucrări realizate în ulei și în acrilic, pe pânză și hârtie, cu abordări ce variază de la compoziții figurative la expresionism și suprarealism.
Exponatul lunii septembrie la Muzeul Banatului Montan din Reșița este o fotografie panoramică din 1928 făcută de Hermann Stephanus Heel, fotograful oficial al Uzinelor de Fier și Domeniilor Reșița, care înfățișează un peisaj industrial din localitate. Cu ajutorul plăcilor fotografice din sticlă și a filmelor Leica alb-negru, el a imortalizat, de-a lungul a peste patru decenii de activitate, peisajele urbane, muncitorii, furnalele, oţelăria, laminoarele, fabrica de locomotive, cea de poduri, cea de motoare Diesel sau electrice, precum și diverse scene din viața de zi cu zi a locuitorilor, și a lăsat posterității splendide instantanee ale frumuseţilor peisajelor naturale montane în toate anotimpurile. Fotografia expusă este una aparte în colecția de peste 2000 de fotografii păstrate la Muzeul Banatului Montan, deoarece pe verso, ea prezintă meniul pe care restaurantul Oltenia din Reșița l-a servit membrilor Comitetului Central al Uniunii Generale a Industriașilor din România la data de 29 Aprilie 1928, când aceștia s-au întrunit în oraș.
În 5 septembrie, Muzeul Banatului Montan vernisează și expoziția „Permanent World Encyclopedia”, prin care dorește să promoveze tânăra generație de artiști. Expoziția, care debutează la Reșița, va putea fi văzută până la sfârșitul lunii, după care va fi prezentată la Craiova, Brașov și București. Din 6 septembrie, muzeul va găzdui și expoziția „Avizier”, care valorifică una din cele mai mari colecții de afișe de film din zona Banatului.
O amuletă egipteană din jasp roșu, cunoscută sub numele de „sângele lui Isis” sau „brâul lui Isis”, considerară una din cele mai puternice amulete protectoare, care se găsește adesea lângă trupurile mumificate, este exponatul lunii septembrie la Muzeul Banatului din Timișoara. În reprezentări poate fi asociată cu simbolul lui Osiris, asemănător unui stâlp sau coloanei vertebrale, și are o vechime de câteva mii de ani, din perioada imperială a Egiptului.
Artefactul a intrat în colecția muzeului în anul 1958.