Creșterea abruptă a numărului de elevi, în special în zona Timișoarei, a făcut ca în multe situații infrastructura școlară să devină rapid depășită. Simona Bejan, inspectorul școlar general adjunct al județului Timiș, a vorbit la PRESSALERT LIVE despre această situație.
„Putem spune că în Timiș anul școlar a început bine. Sigur, de fiecare dată e loc de și mai bine. Nu suntem mulțumiți niciodată de condițiile, de infrastructura, de logistica pe care o avem, se pot adapta atât condițiile din unitățile de învățământ, cât și pentru creșe și grădinițe, la fel și condițiile pentru liceu. Totuși, e un pas înainte, în sensul că toată populația noastră școlară are un cămin. În plus, în județ nu mai există nicio unitate de învățământ care să aibă toaleta afară. Cea mai mare problemă e cea a infrastructurii. Lipsa spațiilor, creșterea populației școlare din ultimii ani. Suntem peste 100.000. Avem 101.565 de elevi înmatriculați în acest an școlar în județul Timiș, iar lipsa spațiilor este una din marile probleme, în mod special în Timișoara și periurban. Sunt și câteva localități în mediul rural unde sunt unități de învățământ micuțe, dar acolo am observat că au intervenit autoritățile locale și se construiesc. În Sânmihaiu Român am văzut că se face o grădiniță nouă, se reabilitează școala. În Timișoara a crescut foarte mult numărul elevilor în ultimii ani. Sunt unități de învățământ care au program în două schimburi. Au fost câteva școli în județ, cam 10, care au avut relocați copiii în alte spații de învățământ”, a spus Simona Bejan.
Aproximativ jumătate dintre elevii și școlarii din județ sunt în Timișoara.
„În rețeaua de învățământ din Timiș sunt 617 unități. Noul regulament obligă conducerea unităților de învățământ să posteze pe propiul site autorizațiile pe care le dețin. Sunt cam 20 de unități care nu au autorizațiile necesare, sunt puține. Unele le-au obținut, altele sunt în curs de a le obține. Depinde foarte mult și de implicarea autorităților locale, de colaborarea cu conducearea unității. Cred că jumătate din populația școlară a județului este în Timișoara. S-a discutat, s-au mai luat măsuri, se lucrează în continuare. Trebuie să fie o preocupare constantă din partea tuturor factorilor care pot să influențeze acest proces, extinderea spațiilor de învățământ nu e doar o necesitate, cred că ar trebui să fie o obligativitate. La fostul liceu UMT a fost relocat Liceul de Arte Plastice, e un spațiu generos. Am avut în această vacanță de lucru acolo un centru pentru examenul de Bacalaureat, inclusiv în sesiunea de toamnă. Am văzut un spațiu frumos, generos, poate că nu e utilizat la capacitate maximă, și mai sunt astfel de situații. Depinde de zonă și de concentrarea populației școlare”, este de părere inspectorul școlar general adjunct al județului Timiș.
O problemă a întregului sistem de învățământ românesc, nu doar în Timiș, este școala profesională.
„Tocmai s-au finalizat ședințele privind mobilitatea cadrelor didactice.
Personalul didactic din Timiș trece de 7.500. Peste 5.000 sunt titulari, 1.807 sunt suplinitori. Avem și personal pensionar, nu foarte mulți. Avem și cadre didactice necalificate, peste 200. E vorba de profesori care nu sunt calificați pe disciplina pentru care au dat concursul județean. Există această posibilitate când nu putem să acoperim anumite discipline cu cadre didactice calificate. În mod special la disciplinele tehnice. Am văzut într-o unitate de învățământ patru – cinci posturi pe domeniul mecanic, pe domeniul electric. Aici avem o problemă de resursă umană, și nu de acum, ci de câțiva ani. Acolo se mai lucrează cu pensionari, cu profesori asociați, cu plata cu ora, sau cu cadre didactice necalificate”, a explicat Simona Bejan.
O „rază de soare” în ultimii ani, în ceea ce privește învățământul profesional, a fost așa-numitul învățământ profesional dual.
„Dacă acum trei ani erau pe învățământul profesional dual propuse în planul de școlarizare 10 clase, în urmă cu doi ani, când m-am procupat de plan și rețeaua școlară a județului, a venit propunerea din partea unităților de învățământ, alături de mediul de afaceri, și au fost propuse 19 clase, care s-au realizat. O creștere semificativă și rapidă. Și în acest an au fost propuse 19 clase pe învățământ dual, dintre cele 36 de învățământ profesional, și cred că 17 avem realizate. Au fost 40 de clase de învățământ profesional propuse în planul de școlarizare, dintre care aproape jumătate pe învățământ dual. E foarte important ca mediul de afaceri, agenții economici, să vină, să fie apropiați de școlile cu profil tehnologic. Avem cererea, a venit agentul economic, a făcut o solicitare, știm ce nevoi are. Se adresează unității de învățământ în funcție de capacitatea instituțională, calificările pe care le are autorizate sau acreditate, propune acest plan de școlarizare. Problema cea mare este că nu vin suficienți copii. Probabil încă trebuie să lucrăm la mentalitate, a părinților, a cadrelor didactice, a elevilor, de a-i îndruma, de a-i sprijini să urmeze o astfel de rută. Un muncitor calificat care își face meseria cu pasiune și cu cunoștințe temeinice poate fi remunerat mult mai bine decât un absolvent de învățământ superior care nu este performant sau a făcut facultatea doar ca să fie făcută”, este de părere Simona Bejan, care în trecut a fost directoare la Liceul Auto din Timișoara.
„Au fost mulți ani în care învățământul profesional a fost văzut ca o Cenușăreasă, de ce să mergi la profesională, ce e aia. Am auzit de multe ori că «e slab, merge la profesională». Nu așa trebuie să gândim. Are anumite competențe, de aia trebuie să meargă acolo. Dacă îi place să zugrăvească, poate să meargă pe construcții. Nevoie pe piața muncii clar că este, și ei pot să meargă mai departe. Un absolvent de învățământ profesional de nivel III de calificare poate urma cursurile la liceu și poate merge și mai departe către învățământul superior, dacă dorește. Cred că așa ar fi cel mai bun parcurs pe partea asta tehnică. Un foarte bun inginer ar trebui să cunoască practic toate aspectele care țin de meseria respectivă”, a mai spus inspectorul general adjunct de la ISJ Timiș.