Lunca Mureșului, paradisul perfect pentru plimbări pe jos, cu bicicleta, călare sau...

Lunca Mureșului, paradisul perfect pentru plimbări pe jos, cu bicicleta, călare sau cu barca (foto)

0
DISTRIBUIȚI


Pentru iubitorii de natură, pădurea Ceala, aflată chiar lângă Arad, este unul din cele mai frumoase locuri din apropierea orașului pentru o ieșire în aer liber, unde se pot face plimbări pe jos, cu bicicleta, călare sau pe cursul Mureșului, străbătând un adevărat paradis pe care îl oferă Parcul Natural Lunca Mureșului, care se întinde pe ambele maluri ale râului, până la granița cu Ungaria, dar prea puțin cunoscut, atât de arădeni cât și de timișeni.

Lunca se distinge printr-o mare biodiversitate, fiind un loc cu o vegetație specifică zonelor umede, în care trăiesc o mulțime de specii de păsări și animale sălbatice care, în cele patru zone protejate – Prundul Mare, pădurea Cenad, insula mare Cenad și insulele Igriș – pot fi urmărite din observatoare special construite, este presărată cu zeci de insule și numeroase plaje cu nisip.

Cu barca pe Mureș

Administrația Parcul Natural Luna Mureșului promovează turismul ecologic, cu un impact cât mai redus asupra mediului, iar oferta pentru cei care vor să se aventureze în sălbăticia naturii este diversă.

Excursiile pe Mureș cu ambarcațiuni ușoare, de tip caiac-canoe, sunt puțin costisitoare și din ce în ce mai atractive, acestea putând fi închiriate de la sediul administrației din Arad sau de la punctele de informare turistică din Pecica și Cenad, iar grupurile organizate alcătuite din cel puțin zece persoane și cel mult 20 de persoane pot beneficia de însoțitor. Iubitorii de sporturi nautice au posibilitatea de a se plimba cu aceste ambarcațiuni între Arad și Pecica, pe un traseu care are o lungime de 25 de kilometri și poate fi parcurs în 3-4 ore, pe traseul Arad – Periam – Port, cu o lungime de 60 de kilometri, străbătut de regulă în două zile cu un popas nocturn în corturi sau la pensiunile aflate în zona Pecica, sau chiar până la Nădlac, prin zona Semlacului, ori la Cenad, unde ambarcațiunea este recuperată. Tarifele pentru aceste plimbări sunt disponibile pe site-ul https://luncamuresului.ro/servicii-ecoturism/.

Traseele spre Nădlac sau Cenad, care se parcurg în mai multe zile, sunt adevărate expediții, căci presupun nopți petrecute în corturi, dar sunt pline de aventură, și atrag deja tot mai mulți turiști. Pentru grupurile organizate se fac mai multe opriri, la vechile mănăstiri ortodoxe Hodoș-Bodrog și Bezdin, la rezervația naturală Prundul Mare, cel mai sălbatic loc al parcului, unde se află și o baltă cu nuferi albi, la Insula lui Foale, în dreptul Semlacului și la Periam-Port, iar prânzul, pregătit de regulă la ceaun, se ia la Pecica. Și asociația Club West Sport Arad închiriază ambarcațiuni și organizează, la rândul ei, ture pe Mureș și în fiecare an, câte un maraton de caiac-canoe pe traseul Arad-Pecica.

Drumeții terestre cu biciclete, călare sau cu trăsura

Există și trasee marcate, care pornesc de lângă Ocolul Silvic Iuliu Moldovan, pentru iubitorii de drumeții terestre cărora le sunt puse la dispoziție biciclete pentru traseele din pădure, fie pentru o zi, fie pentru câteva ore.

Un traseu cu o lungime de peste 13 kilometri străbate pădurea Ceala, iar traseul cicloturistic Arad-Pecica, amenajat de-a lungul râului Mureș, are o lungime de 25 de kilometri. Alte oferte atractive sunt plimbările călare ori cu trăsura trasă de doi cai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.