Noi premiere la Teatrul Naţional Timişoara şi date despre revenirea lui John...

Noi premiere la Teatrul Naţional Timişoara şi date despre revenirea lui John Malkovich. Ce nume va purta Sala 2 după renovări

0
DISTRIBUIȚI

Ada Hausvater, directoarea Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” Timişoara a dezvăluit în cadrul emisiunii PRESSALERT LIVE noi informaţii despre premierele pregătite la final de an, printre care şi date interesante despre colaborarea cu John Malkovich. După succesul avut în cadrul Capitalei Culturale Europene cu „Maşinăria infernală”, actorul american revine cu un nou spectacol pe Bega în luna noiembrie.

Printre premierele toamnei se numără şi o reinterpretare a lui Cyrano de Bergerac – De Bergerac. Fantasme din Cyrano, cu primul spectacol pe data de 6 octombrie. „Vorbim de Cyrano de Bergerac, versiune actualizată, un dramaturg a luat povestea şi a întors-o de o manieră în care ne întrebăm, unde est Cyrano astăzi? Unde este povestea de dragoste astăzi? Unde este sacrificiul astăzi? Unde este dăruirea, înţelepciunea, inteligenţa astăzi, în relaţiile dintre doi oameni? …Eu cred că ţine de noi să existe… Ada Hausvater este convinsă că mai există iubirea şi Ada Hausvater îndeamnă pe toată lumea să ştie că există undeva în lumea asta iubirea şi că doar să avem încredere, răbdare şi o vom întâlni. Acum, că-n 500 sau 700 de ani, nu ştiu! (râde). Cyrano este tema primei noastre premiere. În acelaşi timp am debutat cu Adevărul – o premieră de mare succes pe care am avut-o în decembrie. Spectacol pe care-l jucăm cu mult drag şi la care publicul vine cu multă dorinţă, ideea este că nu e doar o comedie, ci o poveste despre loialitate, adevăr şi minciună. Problematică extinsă … Mi-aş dori tot mai mult să ne întoarcem la o tematică privind a vorbi despre politicieni, Iulius Cezar, politică, loialitate. Păstrarea măsurii, nu tolerarea dublei măsuri. Cred că se poate”, a spus Ada Hausvater.

Directoarea TNT a oferit şi informaţii despre noul spectacol prin care celebrul John Makovich revine la Timişoara: „Cum e posibil? Întâlnirea de anul trecut din Capitala Culturală a fost o întâlnire profesională absolut minunată şi Teatrul Naţional are marea şansă ca John Malkovich să îşi dorească să revină să lucreze cu noi. Aşa cum am anticipat de anul trecut, anul acesta aducem acest spectacol nou, pe care el l-a făcut împreună cu o serie de artişti foarte importanţi. The Infamous Ramirez Hoffman este o adaptare după literatura americană nazistă. Foarte interesant şi o poveste a unui om foarte implicat, este un actor, şi mă bucur că nu este doar un actor, este un actor excepţional, un artist în deplinul sens al cuvântului. Un om implicat civic, moral, în dezvoltarea unei societăţi, are o atitudine foarte fermă şi loială, principială, în societatea în care trăieşte. Este un adevărat artist, cred că artist înseamnă foarte multe caracter. 14-15 noiembrie, revine la Timişoara deci, vom avea aceste spectacole şi lucrul cu Makovich va continua şi în anii următori. Avem o serie întreagă de alte planuri importante”.

„În două săptămâni le scoatem (biletele), Aş vrea să anunţ că acest întreg spectacol este finanţat de o companie foarte importantă din Timişoara, de fapt la nivel naţional, care practic sponsorizează acest eveniment integral. Linde. Foarte important şi un gest extraordinar, care pentru mine a fost o confirmare a faptului că Teatrul Naţional este un doveditor al faptelor corecte pe care le face, de manieră că iată, Linde a finanţat venirea lui Malkovich şi nu numai. Totodată a finanţat o bună parte din dotările de la Sala 2”, a subliniat managerul TNT.

TNT, interzis la finanţare pe proiecte

O situaţie inedită a Teatrului Naţional Timişoara atât de apreciat e că acesta nu poate beneficia de finanţare pe proiecte de la autorităţile locale pentru o datorie găsită fix înainte de momentul Timișoara 2023.

„M-am ferit de zona politică şi mă feresc în continuare de zona politică.


Faptul că ea, această Capitală, a intrat atât de mult în sfera politică… în mod normal politicul ar trebui să ridice, să dezvolte sau să propună dezvoltarea zonei culturale, nicidecum invers. Vizavi de faptul că nu a existat această comunicare, esenţiale – cred că ceea ce defineşte zona de cultură sunt colaborările şi parteneriatele. Este prima condiţie, de fapt comunicarea, exact ceea ce înseamnă cu mediul economic, cu mediul cultural…

Finanţările au fost făcute prin Primărie şi prin cele două centre ale celor două autorităţi locale. Ministerul Culturii transferând fondurile şi prin asociaţie şi toate trecând prin local şi noi, ca Teatru Naţional, fiind în subordinrea ministerului, finanţarea pe Sala 2 a venit direct de la minister. Cum era şi normal. Iar pe programul Capitalei am avut aceste sponsorizări sau bani din subvenţie, pe care i-am putut folosi. Nu am putut aplica pentru că avem nişte procese cu DFMT… Din 2012 este o situaţie… ne-am trezit la scurt timp după ce am cerut un certificat fiscal, în care ni s-a spus că nu avem niciun fel de obligaţie, ne-a venit o adresă care privea o serie întreagă de obligaţii privind bunurile care la vremea respectivă erau în domeniul privat şi au trecut ulterior în domeniul public. Vorbim de 2009. Cu nu ştiu câţi ani, în toţi acei ani nu a existat niciun fel de… e o situaţie care nu-mi face plăcere. Dar noi am intrat în aceasta şi vrem să ducem până la capăt. Mergem mai departe, se judecă în instanţă. Ideea este că noi ca teatru nu putem aplica atâta vreme cât suntem în această situaţie şi avem datorii, după cum consideră… nu putem aplica pe fonduri pe alte proiecte. În 2022… am încercat să discutăm, ni s-a spus că nu este aşa, că nu avem dreptate…  A rămas că este decizia DFMT. Sunt o serie de procese, două au fost câştigate dintre ele definitiv o speţă, s-a recalculat, vom merge mai departe până la soluţiunare. E timp, efort. Nu vom putea aplica pe ordonanţa 51, noi, exclus, până se încheie această situaţie. Vreau să cred în buna credinţă”, a explicat Ada Lupu Hausvater.

Sala 2 va deveni Sala 2023

Ada Hausvater a vorbit şi despre planurile privind Sala 2, aflată în şantier: „Avem un proiect, să spun demarat din 2019, prin adăugarea Sălii 2 în moştenirile Capitalei Culturale. Sala 2, aşa cum noi am refăcut-o, în 2010, a implicat pierderea unei înălţimi. Ea avea patru metri şi jumătate maximum în înălţime, aproape imposibil de lucrat. Sigur, am găsit variante iar publicul nu a resimţit acest lucru. Pe termen lung nu va putea fi folosită. Ea trebuia pregătită în primul rând cu un pod de înălţime serioasă. Ceea ce înseamnă o sală real multfuncţională,… totodată vom crea spaţii alternative, vor mai fi două spaţii mici de joc. Totodată vor fi sălile de prezentare. De jur împrejur vom putea face evenimente, galerii şi multe alte lucruri. Este un pas înainte foarte important, deşi micuţul martor al istoriei, care se presupune… nu sunt documente, toate acestea vor rămâne în inima acestui nou înveliş de sticlă, care va duce mai departe Sala 2 şi va fi Sala 2023. Ne-am hotărât să o denumi Sala 2023, o adevărată moştenire şi un reper important pentru întreaga comunitate din Timişoara”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.