Noi spații de vizitare deschise la Castelul Corvinilor, în urma lucrărilor de...

Noi spații de vizitare deschise la Castelul Corvinilor, în urma lucrărilor de restaurare (foto)

1
DISTRIBUIȚI


Pe măsură ce progresează lucrările de restaurare la Castelul Corvinilor, unul din cele mai vizitate monumente istorice din județul Hunedoara, care, în acest an, s-a clasat pe primul loc la categoria „Atracții cultural educative” a concursului național Destinația anul 2024 în România, sunt deschise noi spații spre vizitare, cele mai recente care au intrat în circuitul public fiind încă două turnuri ale castelului. În prezent, peste 40 de încăperi și alte spații din interiorul castelului pot fi vizitate de turiști, pentru circuitul complet de vizitare al acestuia fiind necesare aproximativ două ore.

Proiecte de restaurare și reconstituire ale castelului

De-a lungul timpului, castelul a suferit numeroase degradări, iar intervențiile făcute în secolul trecut și la începutul secolului XXI s-au dovedit a fi mult mai puțin trainice decât construcția inițială, cu adăugirile ulterioare. Un prim proiect pentru obținerea unor fonduri europene nerambursabile a fost depus în urmă cu șapte ani iar lucrările de restaurare, conservare și reconstituire a unor planșee pentru introducerea lor în circuitul turistic au început în urmă cu cinci ani. Acum doi ani s-a trecut la cea de-a doua etapă, dorindu-se astfel ca, treptat, castelul să poată fi redescoperit aproape în întregime. Proiectele, care au beneficiat de finanțare europeană, au vizat mai multe spații ale castelului, printre care intrarea în prima cetate, șapte turnuri, patru bastioane, sala cavalerilor și a dietei, bucătăria nobiliară, capela dedicată Sfintei Fecioare Maria, groapa urșilor sau capela suspendată și fresce degradate ori acoperite de tencuială. Lucrările de restaurare au început cu sala cavalerilor și sala dietei, și au continuat cu celelalte spații prevăzute în proiect.

Noi lucrări și descoperirea unor încăperi necunoscute

În urmă cu doi ani a fost reintrodus în circuitul expozițional turnul nou de poartă al castelului, în care se poate urca pe o scară în formă de spirală. În încăperea de la etajul I, a fost amenajată o expoziție cu piese din colecția muzeului iar de pe galeria de lemn poate fi văzut atât castelul cât și orașul. În același an a fost restaurat turnul Neboisa, ridicat în timpul lui Ioan de Hunedoara, care are o  înălțime de 15 metri, cinci niveluri de apărare și ziduri care au aproape doi metri și jumătate grosime, fiind prevăzut cu mai multe guri de tragere. Turnul, ridicat de mercenari sârbi, avea o destinație pur mililară, de apărare a laturii celei mai vulnerabile a castelului. Lucrările întreprinse au permis, de asemenea, descoperirea unor încăperi necunoscute, precum cea aflată în coridoarele subterane dintr-o aripă a castelului.

Două turnuri, recent introduse în circuitul public

Ultimele două turnuri restaurate și deschise la jumătatea acestei luni fac parte  din sistemul defensiv al castelului și  oferă noi date despre istoria acestuia. Turnul Buzdugan, construit probabil în a doua jumătate a secolului al XV-lea cu rol de observație, pictat în frescă cu motive geometrice și florale, elemente de tehnică militară și scene din viața orașului, are un singur nivel de apărare și oferă o nouă priveliște panoramică asupra orașului, iar prin amenajarea unui punct de informare în turnul Tezaur, de dimensiuni mai mici dar cu importanță strategică, datat la sfârșitul secolului al XV-lea, vizitatorii pot afla informații despre castel dar și despre alte locuri turistice din județ.

Castelul construit în stil gotic, cel mai probabil la sfârșitul secolului al XIV-lea în timpul domniei lui Sigismund de Luxemburg, pe atunci rege al Ungariei, a fost extins de Ioan de Hunedoara, care a ridicat noi fortificații în jurul vechii cetăți, lucrările au continuat în vremea regelui Matia Corvinul iar în secolul al XVII-lea, principele Gabriel Bethlen a făcut noi modificări și reamenajări. Lucrări importante de restaurare a castelului au avut loc în secolul al XIX-lea, când acesta a suferit și unele modificări. Castelul Corvinilor este considerat unul din  cele mai impozante monumente gotice din răsăritul Europei.

Surse foto: avantulliber.ro, castelulcorvinilor.ro

1 COMENTARIU

  1. PROGRAM DE VIZITARE
    01.04.2024 – 30.09.2024
    Luni: 12:00 – 20.00

    Marti – Dunimica: 9:00 – 20.00

    NU ESTE PERMIS ACCESUL CU ANIMALE DE COMPANIE.

    Vă multumim.

    TAXE VIZITARE
    Biletul include vizitarea
    Muzeului Castelul Corvinilor
    Casa Breslelor
    Expozitia de Arheologie
    Adulți – 45 lei
    Elev – 11 Lei (pe baza de carnetului de elev vizat pe anul în curs)
    Student – 11 Lei (pe baza legitimației de student vizată pe anul în curs)
    Pensionari – 23 Lei (pe baza de cupon de pensie)
    Taxa Foto – 10 Lei
    Taxa Video – 23 Lei
    Taxa Ghidaj – 50 Lei: limba română, 80 lei: limbă străină (engleză/franceză/maghiară)
    Taxa Album Foto/Operator – 150 lei/ora

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.