O nouă ediție a festivalului „La Pas”, la Timișoara, cu bunătăți tradiționale...

O nouă ediție a festivalului „La Pas”, la Timișoara, cu bunătăți tradiționale și invitați speciali

0
DISTRIBUIȚI

„La Pas”, festivalul organizat de Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare – CRIES, care reunește mâncarea bună, artizanii locali din diferite regiuni ale țării și oameni preocupați de educație și sănătate, se va desfășura la Timișoara între 4 și 6 octombrie, la Casa Tineretului, unde, timp de trei zile, vizitatorii vor avea parte de preparate gastronomice făcute după vechi rețete, din ingrediente naturale, și vor putea admira și cumpăra produse de la cei 40 de artizani, asociații de producători, manufacturi locale și berării artizanale, care și-au anunțat deja prezența. Festivalul va începe vineri, 4 octombrie, la ora 16:30, iar în zilele de 5 și 6 octombrie, la ora 11:00.

Bunătăți de casă, după rețete păstrate de la bunici

Emilia Popa de la Margina va aduce la Timișoara pâine de casă făcută după rețeta păstrată de la bunici și gogoși pe abur cu nucă și mac, oferite celor prezenți alături de „plașinț’ pe pătură” ca la Cornereva – deserturi de casă ca în Țara Zimbrilor – aduse de Ștefania Bijan, sau brânza produsă de asociația „Curtea Culorilor”, după rețete italiene, în Banat, la Sârbova, și miedul de la miedăria din localitatea buzoiană Pătârlagele, premiate pentru calitatea și gustul lor în competiții prestigioase de profil.

Cei pasionați de gătit pot opta pentru unul dintre atelierele de artă culinară, cu rețete de toamnă cu specific ucrainean pregătite de Iryna Chykaliuk, pâine cu maia și făinuri fără gluten, cu Ana Negru, paste artizanale alături de „Curtea Culorilor”, prepararea unui meniu special cu legume de sezon de la Farmely – Grădina de lângă tine sau un meniu vegan propus de întreprinderile sociale Green Aware și CUIB, care vine tocmai din Iași pentru eveniment.

Dragoș Pătraru răspunde la orice întrebare

Invitat special al festivalului este cunoscutul jurnalist ploieștean Dragoș Pătraru, realizatorul mai multor emisiuni online, printre care și „Starea sănătății”, care propune un dialog pe această temă, într-o întâlnire intitulată „Întreabă-mă orice”. În cadrul festivalului vor mai fi organizate de ateliere pentru toate vârstele, iar byron, Imund și Ana Coman și-au anunțat deja participarea la concertele organizate de Time to Rock, parteneri ai festivalului.

„Pregătim pentru această ediție peste 30 de ateliere și activități diverse – dezbateri, film și carte, expoziții, spații de joacă și experimentare pentru copiii și adolescenți, concerte și alte surprize pe care vă invităm să le descoperiți. Ne adresăm unui public divers, implicăm deopotrivă experți și cetățeni, preocupați de tema sustenabilității, construind împreună cu aceștia experiențe de învățare și contexte de conexiune socială, aliniindu-ne principiilor Pactului Climatic European, promovat în România de Asociația REPER 21” sunt câteva detalii despre festival, oferite de Mihaela Vețan, președintele CRIES.


Festivalul din acest an dorește, de asemenea, să atragă atenția asupra impactului social și de mediu al industriei textile și al modei de consum, asupra modalităților de valorificare a multor obiecte vestimentare care se aruncă, va organiza mai multe activități pentru copii pentru a-i învăța să aprecieze resursele din jur și să-și dezvolte creativitatea, iar pentru adulți, un atelier de confecționat bijuterii și unul de „slow living”.

Participarea la activitățile și atelierele festivalului este liberă, cu excepția concertelor, la care vor fi acordate reduceri speciale pentru elevi și studenți, iar elevii și studenții bursieri, absolvenții de liceu cu media de bacalaureat peste 9 și persoanele cu dizabilități vor beneficia de gratuitate, iar participarea la ateliere se face pe bază de înscriere, lista evenimentelor fiind disponibilă pagina de Facebook.  Locurile sunt limitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.