Românii sunt mari iubitori de animale de companie, o arată statisticile europene care situează țara noastră pe primul loc în clasamentul privind numărul de gospodării în care există cel puțin un câine sau o pisică, raportat la numărul total de locuințe.
Multe persoane preferă să îngrijească animale de rasă comună sau metis (rasă mixtă). Totuși, există numeroase exemplare de câini și pisici din rase omologate. Mai nou, iată că România va avea o primă rasă de pisică autohtonă, recunoscută la nivel global: Pisica Transilvană.
Anterior, existau deja patru rase omologate de câini ciobănești românești: Ciobănesc românesc mioritic, Ciobănesc românesc carpatin, Ciobănesc românesc de Bucovina și Ciobănesc românesc corb. Pisica Transilvană a apărut în mod natural în Munții Carpați, spun specialiștii care au studiat rasa. Deja s-a acordat un tip de omologare parțială, căci decizia definitivă se va lua peste doi ani, atunci când se va naște a 4-a generație de pui.
Felina care seamănă cu un lup cenușiu
Pisica Transilvană este astfel considerată o rasă de patrimoniu românesc, bazată pe liniile de sânge pur găsite în munții Carpați. Se consideră că ar semăna cu un lup și are blana cenușie, numită și blană de tip carpatic. Pisica Transilvană are un bagaj genetic extrem de bun, ceea ce este de bun augur pentru recunoașterea și înregistrarea oficială a rasei.
„Cu extremitățile mai deschise la culoare fața de siameze, care le au mai închise, au o blană care e un fel de sare și piper, alb cu negru, fire de alb lângă fire de negru. Am mai descoperit că au un temperament absolut aparte, o pisică din libertate poate să fie destul de agresivă, aceste pisici nu sunt deloc agresive, aceste pisici nu scot gheruțele, sunt absolut incredibile”, a explicat Alexandru Elian, director de expoziții al unui club felin, citat de Știrile ProTv.
Pisicile, foarte iubite de români
Deși românii nu au o reputație atât de bună în calitate de protectori ai pisicilor, așa cum au de exemplu grecii și turcii, o mulțime de date arată că în România aceste feline domestice sunt extrem de iubite de cei mai mulți dintre locuitori. Dincolo de estimările cu privire la pisicile din gospodării, există numeroase pisici comunitare. Grupuri de voluntari active și în social media acționează frecvent pentru îngrijirea unor astfel de pisici, dar și pentru stimularea adopțiilor.
Pisica este unul dintre animalele preferate în întreaga lume. În lumea digitală, pisicile nu doar că sunt subiect al unor producții documentare foarte reușite, ci au devenit personaje de jocuri video. Se pot accesa online titluri precum Stray (2022), Catlateral Damage (2014) sau Little Kitty, Big City (2024).
Cei pasionați de jocuri pacanele 77777 cazino pot descoperi în cazinourile virtuale licențiate pe plan local diverse sloturi online cu pisici, de exemplu 100 Cats de la Amusnet, Cats of the Caribbean de la Snowborn Games sau Fly Cats Dream Drop de la Relax Gaming.
De curând, la București a fost organizat Marșul pentru Drepturile Animalelor 2024, la care ONG-uri și persoane individuale au solicitat public acțiuni imediate pentru bunăstarea tuturor animalelor, nu doar a pisicilor. Evenimentul a fost prezentat drept un moment de mobilizare pentru compasiune și dreptate față de toate ființele care nu pot vorbi pentru ele însele. În România, drepturile animalelor sunt tot mai clar exprimate în legislația națională, urmându-se de altfel directivele Uniunii Europene în acest sens. Animalele domestice, cele „de fermă” și cele sălbatice au dreptul la viață demnă, ca orice alte ființe. Este importantă înțelegerea corectă a acestor informații care țin de fapt de cultivarea empatiei în rândul oamenilor.