Povestea manuscrisului de la Hălmagiu, vechi de peste 250 de ani, de...

Povestea manuscrisului de la Hălmagiu, vechi de peste 250 de ani, de valoare inestimabilă pentru ortodoxia românească

0
DISTRIBUIȚI


În era digitală care a câștigat tot mai mult teren, cartea tipărită, mai ales vechi și valoroase exemplare de carte veche, unele foarte rare, continuă să fie o adevărată  încântare pentru bibliofili.

O colecție cu adevărat remarcabilă, cu multe opere prețioase, mărturie a trecutului cultural și literar din țările române, poate fi văzută în aceste zile la Galeriile Artmark din București, din strada C.A. Rosetti. Printre exponate, o raritate foarte valoroasă pentru orice colecție bibliofilă este și manuscrisul „Minei prăznicar miniat”, atribuit dascălului Ioan din Hălmagiu (cca. 1750-1780), o carte bisericească ortodoxă cu totul deosebită, în care sunt indicate, pe luni și pe zile, slujbele religioase.

Manuscrisul provine din târgul Hălmagiu, comuna arădeană din sudul Țării Crișurilor, una dintre străvechile așezări românești renumite din Țara Zarandului, mai ales prin biserica voievodală din secolul al XV-lea, refăcută în secolul al XVIII-lea, adevărată biserică-monument, împodobită cu valoroase picturi murale. La jumătatea secolului al XVIII-lea, dascălul Ioan din Halmagiu s-a numărat printre fruntașii mișcării naționale pentru apărarea credinței ortodoxe în mai multe sate din ținutul său. Astăzi se cunosc de la dascălul Ioan zece texte manuscrise, cele mai importante fiind „Cazanii la oameni morți”, păstrat în Biblioteca Academiei Române din București, „Codicele” de la 1775, care se află în Muzeul Arhiepiscopiei Aradului, un „Ceaslov” care se găsește în Biblioteca Patriarhiei Române și „Mineiul” expus acum în galeria de artă.

Volumul are legătura din tăblii învelite în piele neagră, neornamentată, și este, din punct de vedere grafic, una din cele mai importante realizări artistice ale copistului-cărturar, cu superbe ilustrații în miniatură, între care se află și portretul Sfintei Parascheva, al Sfântului Arhanghel Mihail, scena închinării magilor, dar mai ales scena Adormirii Maicii Domnului – ceremonie cerească și pământească deopotrivă. Toate aceste desene au fost miniate cu roșu-cărămiziu, cu galben, albastru și verde, cu o deosebită măiestrie artistică și o evidentă inspirație, de factură profund populară.

Intrarea la Galeriile Artmark este liberă, de luni până duminică între orele 10:00 și 20:00, iar licitația pentru obiectele expuse va avea loc în data de 3 octombrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.