Teatrul maghiar va prezenta în octombrie, începând din prima zi a lunii, cinci reprezentații ale spectacolului „Orașul paralel: Party în Elisabetin”, ultima parte a trilogiei care spune povești din trei cartiere ale orașului, Iosefin, Fabric și Elisabetin.
În 6 octombrie, spectacolul supratitrat în limbile română și engleză, „Doctorul”, o adaptare a piesei „Profesorul Bernhardi” de Arthur Schnitzler, va avea două reprezentații la teatrul Odeon din București în cadrul Bukfeszt, iar între 9 și 11 octombrie, va fi jucat trei seri la rând pe scena teatrului municipal din Miercurea Ciuc. În 7 octombrie, prima premieră a stagiunii, „Zâna lebădă”, va fi jucată în sala Studio a teatrului în cadrul festivalului „Sub bagheta lui Merlin” și va avea încă două reprezentații în următoarele zile iar spectacolul „Pericles” revine pe scena din sala mare a teatrului în 14 octombrie.
Octombrie debutează la naționalul timișorean în a doua zi a lunii, cu spectacolul „Mata Hari” în sala studio „Uțu Strugari”, unde vor mai avea loc spectacolele „Pe mâine”, „Maria din Magdala”, „Cafea cu bâzdâc”, „Amintiri din epoca de școală” și O noapte furtunoasă. Un exercițiu”. Primul spectacol din sala mare va fi și prima premieră a noii stagiuni, „De Bergerac. Fantasme din Cyrano” de Michele Santeramo, pusă în scenă de cunoscutul regizor italian Roberto Bacci, care va avea loc în 6 octombrie, și o a doua reprezentație în ultima zi a lunii. Spectacolul, inspirat de tulburătoarea poveste de dragoste și viața aventuroasă a eroului din piesa lui Edmond Rostand, se dorește a fi o pledoarie pentru alegerile posibile în lumea nouă, aflată în criză de opinii. În aceeași sală vor mai avea loc spectacolele „Victimele datoriei”, două reprezentații cu „Romanian Psycho”, „Îmblânzirea scorpiei” și „Povestea acelor oameni care într-o seară s-au adunat în jurul unei mese”.
Tot în 2 octombrie, de la ora 19:30, secția germană a teatrului național „Radu Stanca” din Sibiu va prezenta spectacolul „Woyzeck” de Georg Büchner, cu traducere în limbile română și engleză, în 6 octombrie, de la aceeași oră, va avea loc spectacolul invitat „Rabbit Hole” de David Lindsay-Abaire, pus în scenă de teatrul „Regina Maria” din Oradea, jucat în limba română cu traducere în limba engleză, iar în 7 octombrie, de la ora 20:00, teatrul „Stela Popescu” din București va fi prezent la Timișoara cu spectacolul „Hedwig and the Angry Inch”, jucat în limba română.
Toate cele trei spectacole vor avea loc la Centrul Regional de Afaceri Timișoara. În 16 octombrie va avea loc o reprezentație a spectacolului realizat împreună cu teatrul evreiesc din București, „Sidy Thal” de Thomas Perle și Clemens Bechtel, care va începe la ora 19:30 la sinagoga din Cetate, iar în sala teatrului german, începând din 25 octimbrie, sunt programate spectacolele „Dragonul” de Evgheni Schwartz, „Tschick. De ce am furat mașina”, o adaptare scenică de Robert Koall, „Crăiasa Zăpezii” de Evgheni Schwarz și „Fiul” de Florian Zeller.
Opera timișoreană deschide noua stagiune în 3 octombrie, de la ora 19:00, cu Gala Giacomo Puccini, un omagiu adus marelui compozitor italian care va avea loc în aer liber, în Piața Victoriei, iar în 5 octombrie, de la ceeași oră, opereta „Voievodul țiganilor” de Johann Strauss va avea o reprezentație tot în Piața Victoriei. Programul lunii octombrie va continua cu premiera operetei „Văduva veselă” de Franz Lehár, un spectacol plin de farmec și umor, interpretat în limba română, programat în 13 octombrie, la ora 18:00, urmat de spectacolul de balet „Giselle” de Adolphe Charles Adam și de spectacolul de operă cântat în limba italiană „Tosca” de Giacomo Puccini. Tot în luna octombrie vor mai avea loc reprezentații cu opera pentru copii interpretată în limba română „Hänsel și Gretel” de Engelbert Humperdinck și celebrul musical „My Fair Lady” de Frederick Loewe, iar opera „La Traviata” de Giuseppe Verdi, cântată în limba italiană și supratitrată în limbile română și engleză va încheia programul lunii.
UPDATE Opera anunță anularea spectacolelor în aer liber Gala Giacomo Puccini din 3 octombrie și opereta „Voievodul Țiganilor” din 5 octombrie, din cauza timpului nefavorabil.