Noua stagiune teatrală începe la naționalul timișorean în 7 septembrie, cu spectacolul „Adevărul”, care va avea loc în sala mare. În aceeași sală sunt programate spectacolele „O noapte furtunoasă. Un exercițiu”, „Sunt o babă comunistă”, „O scrisoare pierdută” și „Durerea fantomă”. În sala studio „Uțu Strugari” vor avea loc spectacolele „Mata Hari”, „Aeroport”, „Amintiri din epoca de școală” și „Aniversarea”.
Teatrul maghiar începe noua stagiune în 9 septembrie, cu spectacolul „Pericles”, inclus în programul Festivalului Național de Teatru din acest an, iar două zile mai târziu, la cinematograful Victoria va rula seria de filme „3 ani de teatru imersiv – Istoria Orașului Paralel”. Repertoriul lunii septembrie continuă cu spectacolele „Danaos”, ultima premieră a stagiunii trecute, și „1978”, dublu nominalizat la Premiile UNITER, urmate de premiera spectacolului de păpuși „Zâna Lebădă”, regizat de Dió Zoltán. Luna se va încheia cu spectacolul „Doctorul”, în regia lui Andrei Șerban, parte din Zilele Culturale Maghiare din Timișoara, și tot în cadrul Zilelor Maghiare, va avea loc spectacolul de improvizație „Seara în care se poate întâmpla orice”, în 28 septembrie. Reprezentațiile teatrului maghiar sunt traduse în limbile română și engleză.
Teatrul german începe noua stagiune la Iași, unde, în 10 septembrie, va fi prezent cu spectacolul „Tschick.
De ce am furat mașina”, în cadrul festivalului de regie „Cătălina Buzoianu – Teatru la puterea feminin!”, aflat la prima sa ediție, care include cele mai importante spectacole semnate de regizori-femei în ultimele două stagiuni. Spectacolul, pus în scenă de Irisz Kovacs, nominalizată la Gala Premiilor UNITER 2024 la categoria „Cea mai bună regie” și câștigătoare a premiului „Iulian Vișa” la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, a fost selectat de teatrologul dr. Oana Borș, lector universitar la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale București. Pe scena timișoreană, primul spectacol al noii stagiuni, „Tectonica norilor” de José va avea loc în 19 septembrie, și va fi urmat de spectacolele „Fiul” de Florian Zeller, „Incredibila și trista poveste a candidei Eréndira și a bunicii sale fără suflet”, de Gabriel García Márquez și „Slugă la doi stăpâni”, de Carlo Goldoni.
După Festivalul de Operă și Operetă în Aer Liber de la teatrul de vară din Parcul Rozelor, opera timișoreană deschide stagiunea în luna octombrie.
Etichete: deschidere stagiune, teatre, opera, Timișoara, spectacole, nominalizări, invitații festivaluri