Politehnica Timişoara a început campionatul Ligii 3 cu o remiză în deplasare la nou promovata Minerul Lupeni. A fost 2-2 după ce gazdele au condus în două rânduri, beneficiind de un penalty extrem de uşor acordat (din care au şi marcat), dar şi de o eliminare la o fază în care atacantul Abraham, autor al unei duble, a plecat dintr-o poziţie suspectă de ofsaid. Tot o dublă a semnat şi Bogdan Istratie pentru alb-violeţi. În condiţii normale de joc elevii lui Cristian Gălan s-ar fi impus.
Dacă în ultimii ani numele de Minerul sau Lupeni nu spune multe, trebuie evidenţiat că noua echipă care a preluat numele istoric al grupării din Valea Jiului, deşi a pierdut barajul de promovare, a primit loc în „C” şi s-a întărit considerabil, zdrobind recent în teste chiar o formaţie de la care s-a alimentat cu jucători (un 6-1 cu Filiaşi). De asemenea publicul e un atuu pentru hunedoreni, avizi de fotbal după mai bine de un deceniu de secetă la nivel naţional.
Poate şi aceste elemente i-au impresionat pe parcurs cel puţin pe arbitrul din Zlatna, Darius Iviniş şi colegii lui de la „linie”, care au luat nişte decizii curioase.
Altfel, Poli a confirmat unele probleme, cauzate probabil de media scăzută de vârstă, la început de joc, dar tot tinereţea şi energia puştilor Timişoarei e dătătoare de speranţe. În minutul 5 gazdele au avut prima acţiune periculoasă cu Eshun la finalizare în careu, dar Mosoarcă s-a impus. Portarul nou al oaspeţilor a avut însă partea sa de vină, alături de colegii din centrul defensivei, peste două minute, când masivul Abraham le-a luat faţa şi a înscris cu capul dintr-o centrare lungă în faţa careului mic. Se părea că arma Lupeniului funcţionează, cu lansări obligatorii spre străinii din atac. Totuşi, treptat puştii lui Cristi Gălan şi-au impus jocul şi pe terenul uşor denivelat al Minerului. Mai mult, puteau intra în avantaj la cabine. Istratie a egalat logic, după aspectul jocului, în minutul 44, când Raţ nu a reuşit să îndepărteze pericolul la recentrarea cu capul a lui Radu Ciurel, apoi fratele celui din urmă, David a trimis aproape de încheietura barelor în al doilea minute al prelungirilor, dar, din transversală, balonul a ieşit afară.
La reluare, în minutul 48 o minge s-a izbit de Baidoo în careul timişorean iar atacantul gazdelor aflat în marcajul lui Radu Ciurel s-a trântit pe gazon, agăţându-l pe fundaşul alb-violet. În loc de fault în atac mai degrabă, s-a acordat lovitură de pedeapsă, din care Abraham a făcut 2-1 cu un şut în stânga lui Mosoarcă. Iar asta nu a fost totul vizavi de decizii majore. Peste şapte minute David Ciurel a fost aproape din nou de gol iar din cornerul rezultat Poli a avut gol anulat pe motiv de fault la portar.
În minutul 66 acelaşi Abraham scapă de marcaj dintr-o poziţie suspectă de ofsaid, la o minge aruncată în spatele liniei bănăţene, Vlaicu îl atinge uşor din spate iar solidul atacant se prăvăleşte la sol. Iviniş nu ezită, „roşu” direct pentru fundaş – ca ultim apărător, deşi alţi doi colegi se mai aflau în zonă.
Şi, în ciuda acestor… probleme, deşi a fost evident că sunt aproape să-şi piardă cumpătul, junii lui Gălan au mai reuşit o dată să revină. Cu puţin noroc, în stilul „lui Puşcaş”, mingea îi rămâne lui Istratie, care apoi trimite un lob splendid peste portarul Raţ, din afara careului. La 2-2 Poli a rămas sus, în timp ce Lupeniul a recurs mereu la mingi aruncate pe atacanţii de forţă, fără a profita de omul în plus.
Deşi un egal pentru numele de Poli Timişoara la Lupeni nu e mare lucru, ţinând cont de elementele de „vremurile bune” ale Văii Jiului (desigur gazdele nu sunt vinovate de „inexactităţile” brigăzii de arbitri), copiii alb-violeţi merită toate aprecierile.
Săptămâna viitoare, sâmbătă (ora 17) Politehnica are o reeditare a duelului din Cupă cu Progresul Pecica, pe „Electrica”, acolo unde arădenii acuzau sezonul trecut arbitrajul domnului… Iviniş, într-un 5-0 fără istoric, întâmplător cu eliminare şi penalty devreme pentru gazde.
Minerul Lupeni: Raţ (cpt.) – N. Toma, D. Vlad, D. Creciunesc, Ciucurescu – Mazilu (83, Mândreci), Marinca, An. Petea, Eshun – Baidoo, Abraham. Pe bancă: Tonca – Androne, Hârşan, Prem, Iepure, Cercel, Tanţi, Dulap. Antrenor: Dan Voicu.
Politehnica Timişoara: Mosoarcă – Miclăuş, A. Vlaicu, R. Ciurel, Nagy – D. Ciurel (70, Avramescu), I. L. Rotariu, D. Popa (86, Pureca) – Marincu (cpt.; 70, Amariei), Istratie, Boariu (64, Prună). Pe bancă: Enăşescu – Grancea, D. Roşu, T. Hus, D. Roşca. Antrenor: Cristian Gălan.
La final, oficialii alb-violeţi au fost mulţumiţi precum sunt de regulă de aportul jucătorilor foarte tineri, dar şi îngăduitori la adresa oficialilor de joc, deşi protestele lor nu au lipsit pe parcursul întâlnirii.
„A fost un meci dificil, atât în teren, cât şi în tribună, fanii gazdelor au pus mare presiune pe jucătorii noştri şi brigada de arbitri. Adversarul şi-a dus jocul în stilul lor, cu mult fizic şi mai puţin fotbal. Nu este nicio problemă, băieţii au încercat să rezoneze în acest meci cu ce se întâmplă în jurul lor. Cred că au reuşit să ridice nivelul destul de bine. Într-un final am obţinut un egal. Nu ne bucură, dar nici supăraţi nu suntem, pentru că am rămas totuşi în zece oameni din minutul 65 şi ne-am comportat bine.
Nu am ce să comenzez, au fost deciziile arbitrilor, ei în teren au decizia şi nu putem să comentăm noi de pe margine. Noi nu am făcut decât să ne conformăm şi să încercăm să redresăm ce-am putut după penalty-ul pe care l-au primit şi după eliminarea avută am încercat să aducem jucători de pe margine, să echilibrăm atât din punct de vedere fizic şi valoric ce se întâmplă pe teren şi băieţii să poată să muncească să obţină cât mai mult. Ne bucurăm că am reuşit să marcăm în zece oameni”, a declarat Cristian Gălan, antrenorul principal al Politehnicii.
„Bogdan este un jucător foarte incisiv, urmăreşte fiecare minge, e un jucător bun. Mă bucur că el a ales să continue cu noi. De fapt, toţi jucătorii astăzi au fost admirabili, de la primul la ultimul, pentru că au luptat foarte mult. Adversarul, cum spuneam înainte de joc, a adus nişte jucători de valoare. Este foarte greu de jucat aici”, a mai spus Cristi Gălan.
Rezumatul video al întâlnirii: FRF.tv
Foto: Minerul Lupeni / Facebook