div class="wp-block-image">
Evenimentele legate de cultura gastronomică a Timișului programate în ultima parte a anului încep cu un „Banat Brunch” la stâna aflată în Lunca Pogănișului, care va avea loc sâmbătă, 14 septembrie, de la ora 11:00. Gazde vor fi Veronica Manițiu și soțul ei, veniți tocmai din Poiana Sibiului.
La stână se poate ajunge fie cu mașina până la balta nr. 2 din Nițchidorf, de unde mai sunt trei kilometri de mers pe jos până la stână – aceasta fiind varianta recomandată – fie cu mașina, de la baltă până la stână, pe un fost drum agricol marcat cu indicatoare.
Viața la stâna de oi din Lunca Pogănișului, o rezervație naturală aflată între albiile acum secate, are un ritm anume, lucrurile au timpul lor exact pe care nimic nu-l poate schimba, și sunt rânduite după fiecare anotimp. Familia Manițiu și-a făcut însă vreme și pentru oaspeți, pe care îi va întâmpina cu lapte și brânză de oaie dar și cu multe alte bunătăți care îi vor face să nu regrete excursia la stână.
Meniul va fi alcătuit din platouri cu brânză de oaie, roșii, castraveți, ardei și ceapă, chiftele, cârnați și șonc, pastramă de oaie, salată de vinete, ouă de casă fierte, zacuscă, balmoș, mămăligă, lapte de oaie, drob de miel, fasole „slăită”, pită de la brutăria din Gătaia, iar copioasele aperitive vor fi urmate de ciorbă de legume sau de miel și ardei umpluți. Nu va lipsi friptura de pui și tocănița de miel, cartofii cu boia și ceapă și murăturile de casă cu gogoșari și castraveți. Ca desert se vor servi turtă cu măr și gogoși cu gemuri de casă, garnisite cu ceai de plante locale, sirop de soc sau de mure, limonadă și cafea.
Cei interesați se pot înscrie făcând o donație de 130 de lei pentru un adult și 65 de lei pentru copii cu vârsta între 7 și 14 ani, în contul RO40BRDE360SV08627093600 deschis la BRD pe numele Manițiu Gheorghe, cu precizarea „Donație pentru brunch”.
Cei interesați sunt rugați să confirme participarea până marți, 10 septembrie, la adresade mail deliabarbus@yahoo.com.