Denumirea de NDA vine de la Non-Disclosure Agreement și este echivalentă cu denumirea de acord de confidențialitate. Acest acord este un contract prin care una sau mai multe părți se angajează să păstreze confidențialitatea cu privire la anumite informații sensibile împărtășite de companii unor terți în vederea unei colaborări. Confidențialitatea este foarte importantă pentru menținerea concurenței (loiale) pe piață.
Acordul de confidențialitate poate lua forma unui contract unilateral, în cazul în care o singură parte oferă celeilalte acces la anumite informații, iar cealaltă se obligă să nu le divulge, sau bilateral, atunci când părțile fac schimb de informații, ambele obligându-se să nu le divulge terților.
Când se încheie acordul de confidențialitate?
În momentul în care o companie decide să colaboreze cu un terț (o altă companie, o persoană fizică sau orice altă entitate), aceasta va fi nevoită să permită celeilalte părți accesul la anumite informații considerate sensibile.
Aceste informații se pot referi la o varietate de lucruri. Ele pot consta în diverse documente, acte contabile, poate fi vorba despre informații fiscale, strategii sau orice are legătură cu activitatea companiei în cauză. Așadar, înainte de începerea colaborării propriu-zise, compania va încheia cu cealaltă parte un acord de confidențialitate prin care partea care primește accesul la informații se obligă să nu le divulge terților și să nu le folosească în alt scop decât cel prevăzut inițial.
În astfel de colaborări, se poate încheia un acord separat de confidențialitate sau se poate adăuga o clauză de confidențialitate într-un altfel de contract în care se stabilește tipul de colaborare dintre părți (contract de angajare, de colaborare, de sponsorizare etc.).
Toate detaliile, pe legalbadger.org.