UTIL Ce se întâmplă dacă nu plătim amenzile de circulație la timp

UTIL Ce se întâmplă dacă nu plătim amenzile de circulație la timp

1
DISTRIBUIȚI

Ați primit o amendă de circulație și vă întrebați ce se întâmplă dacă o ignorați? Gândiți-vă de două ori înainte de a lăsa acea hârtie să zacă uitată într-un sertar! O simplă amendăneplătită poate declanșa un efect de domino asupra finanțelor personale.

Astfel, potrivit art. 95 alin. (1) din OUG nr. 195/2002 privind circulația rutieră, încălcarea dispoziţiilor cuprinse în OUG, „altele decât cele care întrunesc elementele constitutive ale unei infracţiuni, constituie contravenţie şi se sancţionează cu avertisment ori cu amendă ca sancţiune principală şi, după caz, cu una dintre sancţiunile contravenţionale complementare prevăzute la art. 96 alin. (2).”

Sancțiunile contravenționale complementare, potrivit aceluiași act normativ sunt punctele de penalizare, suspendarea exercitării dreptului de a conduce (pe timp limitat), confiscarea bunurilor destinate săvârşirii contravenţiilor ori folosite în acest scop și radierea din oficiu a înmatriculării sau înregistrării vehiculului, în anumite cazuri.

Cuantificarea amenzilor contravenționale se face prin raportare la sistemul puncte-amendă.

Valoarea unui punct-amendă este stabilită la 5% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului. Valoarea acestui punct-amendă a fost stabilită în mod distinct prin Ordonanță de Guvern pentru fiecare an calendaristic.

Astfel, potrivit art. 98 alin. (27) din OUG nr. 195/2002, pentru perioada 1 iulie-31 decembrie 2024 un punct-amendă valorează 165 lei, chiar și în contextul creșterii salariului minim brut la 3.700 de lei.

Organul din care face parte agentul constatator al contravenției sau instanța de judecată( în cazul în care se formulează o plângere contravențională), transmit documentele justificative privind amenda contravențională către autoritatea locală de la domiciliul/sediul contravenientului sau către ANAF, după caz.

Amenda de circulație neplătită

Executarea silită a sumelor aferente amenzilor contravenționale de circulație neplătite se realizează urmând procedura de executare silită a creanțelor fiscale.

Deși, procedura de executare silită a amenzilor contravenționale neplătite se va înfăptui de către organele fiscale competente, potrivit reglementării din Codul de procedură fiscală, aceasta urmează regulile generale în materie de executare silită prevăzute în Codul de procedură civilă.

Ce se întâmplă dacă nu plătesc amenda de circulație?

Codul de procedura fiscală reglementează ordinea stingerii obligațiilor fiscale, respectiv a obligațiilor de plată a contribuabilului, în cadrul art.


165 alin. (1) Cod de procedură fiscală.

Totuși, prin derogare de la ordinea stingerii creanțelor, amenzile contravenționale este necesar să se achite cu prioritate, conform alin. (2) din același articol: „în cazul creanţelor fiscale administrate de organul fiscal local cu suma plătită de titulari ai dreptului de proprietate asupra clădirilor, terenurilor sau mijloacelor de transport, se sting cu prioritate amenzile contravenţionale individualizate în titluri executorii, în ordinea vechimii, chiar dacă debitorul indică un alt tip de obligaţie fiscală.”

Prin urmare, dacă nu plătiți la timp amenda contravențională de circulație, în momentul în care veți dori să plătiți impozitul pe clădiri, pe terenuri sau cel aferent mijloacelor de transport, potrivit legii, veți fi obligat mai întâi să achitați amenda.

Mai multe informații și sfaturi utile în domeniul legislației, pe legalbadger.org.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.