Indemnizația de creștere a copilului reprezintă suma de bani la care este îndreptățită persoana care beneficiază de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copiilor cu handicap, pe întreaga durată a acestuia.
Raportat la modul de calcul al sumei primite cu titlu de indemnizație pentru creșterea copilului, cuantumul brut al acesteia se stabilește în funcție de veniturile supuse impozitului pe venit obținute de persoana îndreptățită timp de cel puțin 12 luni în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, respectiv anteriori datei în care, după caz, s-a aprobat adopția, a fost făcută încredințarea ori s-a instituit plasamentul sau tutela.
Astfel, indemnizația de creștere copil este 85% din media veniturilor nete realizate de persoana îndreptățită timp de cel puțin 12 luni din ultimii 2 ani anteriori luării concediului pentru creșterea copilului.
Important de menționat în acest caz este faptul că nu este obligatoriu ca cele 12 luni în care s-au realizat venituri să fie consecutive, însă trebuie să fie cumulate în ultimii 2 ani înainte de data nașterii copilului.
De asemenea, raporat la prevederile OUG 111/2010, cuatumul indemnizației nu poate fi mai mic decât 2,5 x ISR (indicatorul social de referință, care se stabilește periodic prin lege), iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depăși suma de 8.500 lei.
Acest cuantum se majorează cu 50% din indemnizaţia cuvenită, pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naştere.
Indemnizația de creștere copil se achită lunar beneficiarului, reprezentantului legal ori mandatarului acestora, împuternicit prin procură, pe bază de mandat poştal sau, la cererea acestora, într-un cont deschis la o unitate bancară.
Toate detaliile despre depunerea dosarului și actele necesare, pe legalbadger.org.