Festivalul internațional Analog Mania ajunge anul acesta la a XII-a ediție și propune o aventură ce explorează materialitatea, o călătorie extraordinară prin lumea artei, tehnicii și istoriei analogice, cu popasuri în fotografie, film și sunet și cu ascensiuni temerare spre artefact, instalație și artele mixte. Cu această ocazie, organizatorii lansează expoziția participativă „12”: 12 luni, 12 ceasuri, 12 nervi cranieni, 12 faze ale Lunii, 12 numărul atomic al magneziului, 12 apostoli, 12 zei în panteonul grecesc, 12 ani ai unui ciclu complet al orbitării lui Jupiter…
„Te invităm să participi la marea expoziție 12. Ai o idee ghidușă, un obiect reprezentativ pentru numărul 12? Hai la Casa Tineretului cu un număr de casă, un tricou, un număr de înmatriculare auto, o carte, o fotografie sau surprinde-ne”, spun organizatorii care au demarat această campanie de strângere de obiecte pentru expoziția participativă „12” încă din luna august, atât cu ieșiri în piețele Flavia și Mehala, cât și la Celebrarea Orașului.
Obiectele publicului, destinate expoziției „12”, mai pot fi aduse la Casa Tineretului, însoțite de numele proprietarului și o scurtă poveste, până în data de 7 octombrie.
Analog Mania va avea loc anul acesta între 12 octombrie și 9 noiembrie în spațiile Casei Tineretului din Timișoara. Timp de patru săptămâni vor fi instalate expoziții de artă și cu caracter muzeal, care conectează publicul larg din Timișoara la tendințele culturale europene, creează punți între artă și tehnică și pun în lumină tradiția și inovația culturală locală și europeană. La acestă ediție vor participa artiști din Australia, Austria, Germania, Iran, Macedonia, Serbia, Ungaria și România.
„Încă de la a doua ediție, Analog Mania s-a bucurat de interes internațional. De atunci și până acum am avut participanți din mai multe țări europene. Anul acesta avem în premieră artiști din Iran și Australia, festivalul Zrno (Macedonia) participă cu o expoziție colectivă, iar Vinyl and Music (Austria) aduce Wiener Instrumente Salon la Timișoara”, declară Emil Kindlein – fondatorul festivalului. O listă completă de artiști și evenimente va fi comunicată ulterior. De asemenea, vor avea loc ateliere de fotografie istorică și argentică la Casa de Cultură a Studenților, susținute de Damian Diaconescu.
Festivalul este organizat de Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT) alături de Ambulanța Culturală, cu finanțare de la Ministerul Culturii prin Centrul de Proiecte.