Invitat la PRESSALERT LIVE, directorul general al Aeroportului Internațional „Traian Vuia” din Timișoara, Daniel Stamatovici, a explicat de ce Capitala Banatului are mai puţine zboruri ca Clujul şi a dezvăluit ce destinaţii noi vor fi disponibile în viitorul mai apropiat sau îndepărtat. Printre acestea se numără şi Istanbulul, un hub important pentru numeroase legături la nivel mondial.
„Nu sunt puține, sunt 18 destinații internaționale plus 10 cele de vacanță. Acum depinde cu cine faceți comparația. Dacă comparăm cu Otopeniul, Budapesta sau Belgradul, cu aeroporturi de 14 milioane de pasageri, într-adevăr, sunt puţine. Dar ţinând cont de zona deservită… Suceava e la jumătate din traficul nostru, în ceea ce priveşte Clujul, da e normală comparaţia. Fiecare aeroport din lumea asta are o zonă de captare, de unde-şi adună pasagerii, zona noastră de captare e de 600.000 de pasageri. Zona Clujului de captare e de 4 milioane de pasageri. Zona Iaşiului, de exemplu, e 2,5 milioane, atunci oarecum este normal ca în funcţie de pasagerii pe care-i ai să ai un anumit număr de curse şi destinaţii. Poziţionarea ne dezavantajează, pentru că Clujul se află în mijlocul ţării, are zonă de captare 360 de grade, adună din toate părţile, noi avem doar o treime, că luăm doar din cele trei judeţe de lângă noi. Sârbii se duc la Belgrad, aeroport de 8 milioane de pasageri, ungurii se duc la Budapesta, care e aeroport de 14,7 milioane de pasageri. Aşa că noi avem o treime din cât are Clujul, din punctul acesta de vedere, al capacităţii, al numărului de oameni care locuiesc în zona de captare. Din punct de vedere economic, PIB-ul Clujului e mai mare decât al Timişoarei, al nostru 19 mii, al lor 27 mii, Iaşiul 13 mii, mai jos decât la noi. În ceea ce priveşte numărul de evenimente de asemenea nu ne putem compara cu cei din Cluj. În ceea ce priveşte ca centru universitar, Timişoara e un centru universitar puternic, avem 41 de mii de locuri pentru studenţi. Clujul are 76 de mii. Turismul, anul trecut am avut 344 de mii de pasageri, Clujul 688, exact dublul! Oarecum este normal… Industria de automotive stă mai prost decât cea de IT, acolo sunt mai mulţi bani”, a declarat Daniel Stamatovici la PRESSALERT LIVE.
Directorul general al AIT a dat asigurări că Istanbulul va fi cu siguranţă o viitoare destinaţie din Timişoara, doar că nu se ştie momentul exact când acest lucru se va întâmpla: „Decizia a fost luată deja, am şi fost la Istanbul în ultima perioadă, am discutat şi cu directorul general şi cu cei din boardul de administrare de la ei (n.r. Turkish Airlines). Se va opera şi la Timişoara şi la Iaşi. Acum în schimb, când va începe, aici e discuţia, unde va începe prima oară, la Timişoara sau la Iaşi, dar de început va începe în ambele părţi. Important e să se facă rost de aeronave, că asta e problema tuturor, ele nu au aeronave să facă câte zboruri îşi doresc. În primă fază, cei din România încearcă să aducă avioane de afară, de exemplu Riga-Istanbul nu merge bine, vor să aducă de la Riga la Timişoara. Cei de la Riga: de ce îl iei pe al meu, ia-l pe cel de la Constanţa, care şi aşa nu merge bine.
Şi pune-l pe ăla de la Timişoara. Deci discuţia e internă, dar decizia a fost deja luată. Timişoara-Istanbul se va opera. Eu sper să fie din această primăvară, din 2025. La fel şi legătura cu Varşovia, suntem în discuţii şi mai departe, este un hub destul de important. Garantez că Istanbul va fi, nu garantez că va fi acum din primăvară, poate să fie din toamnă sau 2026. Sperăm să fie mai rapid, dar e o problemă cu aeronavele la toate companiile aeriene… La RyanAir le întârzie de patru ani avioanele pe care le-au comandat. În patru ani se pot întâmpla atât de multe încât aceştia se gândesc să dea în judecată… Şi cu personalul sunt probleme şi altele. În momentul de faţă suntem în pole position”.
De pe Aeroportul „Traian Vuia” se va putea decola în viitor foarte probabil şi spre şi din capitala Poloniei: „Marţi am avut o discuţie cu ei (LOT Polish Airilines), ei sunt destul de hotărâţi să lege Timişoara de Varşovia, ei dezvoltă în general traficul peste Oceanul Atlantic, Canada şi Statele Unite… Dar decizia aparţine tot companiei aeriene. Noi mergem, ne întâlnim, discutăm cu ei…”.
Stamatovici a anunţat că alte două destinaţii noi sigure sunt Frankfurt şi Amsterdam: „Acea aeronavă a Wizzair-ului care trebuia să fie deja anunţată şi să fi dat drumul la vânzarea de bilete pentru la primăvară. Două destinaţii noi: Frankfurt şi Amsterdam. Şi la celelalte creşterea de frecvenţă, de la 3 la 5, de la 5 la 7. Că şi Turkish-ul începe cu trei curse pe săptămână, dar ei vor să ajungă la 14 curse pe săptămână. Încep cu 3, după care vor creşte la 7, cu cursă zilnică, apoi în cele din urmă 14. Asta în funcţie de cum se încarcă aeronava, de cum începe lumea să circule, pentru că dacă ai numai trei curse pe săptămână e un discomfort, că pleci luni şi nu mai ai avion decât vineri de exemplu şi trebuie să stai o noapte în plus. Dacă ai două pe zi poţi foarte uşor să jonglezi. Dar treptat se face. La fel şi acum, treptat. Londra să crească, să ajungă din nou la zece curse pe săptămână. Dacă va fi cerere”.
În ceea ce priveşte zborurile interne Timişoara-Bucureşti: „În momentul de faţă Taromul şi HiSky asigură necesarul. Dimpotrivă Tarom a redus puţin cursele pentru că nu a fost cerere… Nu avem încă un transportator low cost pe această rută, ceea ce intenţionăm noi. Am vorbit cu cei de la Cluj, Iaşi şi Constanţa. Există acum o legislaţie apărută Public service legislation, în care Comisia Europeană permite autorităţilor locale să plătească practic companiile aeriene pentru a lega regiunile. Plătite de regiunile respective. Astfel că, chiar dacă nu eşti pe profit pe cursa Iaşi-Cluj/ Timişoara sau Timişoara-Constanţa, nicio problemă că eşti pe pierdere căci îţi asigură autorităţile locale acoperirea pierderii. Şi noi vrem să profităm de această prevedere, să vorbim cu autorităţile locale din Iaşi, din Cluj, din Constanţa, noi sperăm să fie Taromul care să facă acestea, dacă tot e să ajutăm pe cineva să-i ajutăm pe ai noştri zic eu”.
Numai povesti vanatoresti! Nimic concret. Singura certitudine e putoarea de canal din noul terminal.
Ăsta-i pe moda nouă, globalistă, dă mult din gură, face pe deşteptul dar nu rezolvă nimic. Cum e posibil ca Timişoara să nu aibă legătură cu Constanţa(litoralul românesc) ?!? Acum jumătate de secol avea !!!