Experiențe culturale deosebite, activități interactive și demonstrații artistice unice la prima ediție...

Experiențe culturale deosebite, activități interactive și demonstrații artistice unice la prima ediție a festivalului Sunscape

0
DISTRIBUIȚI
Manuela Marchiș a susținut un concert în cadrul festivalului Sunscape

Prima ediție a festivalului Sunscape, desfășurat în perioada 20 septembrie – 1 octombrie, la Timișoara și Giarmata, și-a încheiat călătoria în lumina unor realizări remarcabile ce vor dăinui în timp, dar și cu bucuria unei prezențe la evenimentele programate ce a însumat peste o mie de participanți. Conceput din fraza poveștii începută anul trecut de Galactic Tick Festival, festivalul Sunscape a reușit să descifreze noi lumi și căi către bucuria de a crea și de a produce frumos în limbajul universal al descoperirii și al dorinței de cunoaștere.

În acest sens, artiști din România, dar și din țările vecine (Bulgaria și Ungaria), au colorat prin sunet, prin mișcare și prin pictură, universul viu al acestui festival care a redat comunităților locale, pe lângă bucuria de a descoperi lumea de dincolo de nori, și o serie de lucrări artistice remarcabile care au îmbogățit efectiv spațiul și clădirile aferente acestuia. Astfel că, la Giarmata, pe toată perioada de desfășurare a festivalului, s-a lucrat intens la realizarea a două picturi murale de dimensiuni impresionante, la Școala Gimnazială și la Grădinița din cartierul Primăverii din localitate, lucrări executate cu fină măiestrie de artistul Alexei Luca din Republica Moldova. O a treia pictură murală a fost realizată la liziera pădurii, la căsuța care adăpostește transformatorul electric din Giarmata, aceasta fiind opera tinerilor de la atelierul Șevaletul Anei, sub îndrumarea doamnei Cristina Pop.

Grădinița din Giarmata

Spectacolele care au ținut capul de afiș la ediția din acest an a festivalului Sunscape au fost reprezentate de concertul inedit de muzică experimentală susținut de Emil Gherasim cu proiectul său Fluidian, alături de minunata Manuela Marchiș, și de show-ul pirotehnic oferit de trupa Amor Flammis, un spectacol uimitor care a expus prin puterea focului, povestea de dragoste dintre Lună și Soare.

Atelierele creative la care mai mulți copii, tineri și adulți deopotrivă au participat, au oferit tuturor posibilitatea de a-și crea și a descoperi, cu mâinile și cu simțurile lor, arta olăritului, a picturii, a făuririi obiectelor din materiale reciclabile și au deslușit viața plantelor în drumul lor de-a lungul anotimpurilor.


Spațiul cosmic, așa cum era de așteptat, a fost și el atent răsfoit cu atenție în cadrul evenimentelor pregătite de organizatori. Întâi cu ajutorul unui telescop special prin care participanții la festival au putut să privească Soarele în ochi și să îi transmită salutările noastre pământene, apoi prin vizitele la Planetariu din cadrul Facultății de Fizică din Timișoara. Tot aici, în cadrul unor vizite programate, oaspeții festivalului au avut ocazia să observe lumina și efectele sale la Experimentarium.

În încheiere, organizatorii au declarat că: „Vrem să mulțumim tuturor celor care ne-au trecut pragul și ne-au susținut în aceste zile de festival, atât la Timișoara, cât și la Giarmata, căci ne-au umplut inima de bucurie și ne-au arătat că drumul pe calea Soarelui este mult mai frumos dacă îl parcurgem împreună!”

Călătoria noastră în universul solar continuă online până în 25 octombrie cu o licitație, în care vom strânge fonduri pentru copii de la Fundația Siguranța pentru Copii din România din Checea și îi vom sprijini în intenția lor de a realiza un atelier de pictură, prin care să-și exploreze valențele artistice. Cercul de pictură al copiilor de la Șevaletul Anei va dărui publicului o parte din creațiile lor realizate la atelierele de pictură din 20 și 21 septembrie de la Timișoara și Giarmata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.