Invitată la PRESSALERT LIVE, Florica Chiriţă, preşedintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, a anunţat o festivitate grandioasă în acest an, cu ocazia galei tradiţionale în cadrul căreia vor fi premiate, la 1 noiembrie, cele mai bune firme care activează în judeţul Timiş.
Festivitatea se doreşte a fi în total contrast cu ce s-a întâmplat în pandemie. Cea de-a XXXI-a ediție a Galei Excelenței în Afaceri – Topul Firmelor din Județul Timiș 2024 va cuprinde şi un adevărat spectacol.
„Va fi un top în care apreciez eu că vor fi peste 1.800 de persoane în sală. Dar aş vrea să spun că cifrele stau puţin altfel. Din cele 38.616 de firme care au depus bilanţul la Registrul Comerţului, doar 15.824, cam aşa, au îndeplinit criteriile de eligibilitate şi de metodologie unică, unitară şi aşa mai departe. Din acestea 1864 sunt pe locurile 1-3. Aceste firme noi dintotdeauna am vrut să le facem o sărbătoare că nu e de ici, de colo, să-ţi plăteşti toate dările, să uiţi de sănătate, de familie, de tot. Şi atunci vrem să facem Topul, da şi pentru ca Timişul să fie pe primul loc cu cel mai frumos top, dar pentru ei. Să se simtă bine în momentul în care intră pe scenă să nu primească un trofeu de sticlă sau de tablă, cum se primeşte în toată ţara, să primească un trofeu de cristal. În momentul în care vine şi se pune la masă, să aibă un meniu sofisticat, în momentul în care vine să-şi primească trofeul să aibă parte de nişte ecrane… care costă. Să aibă parte de o deschidere grandioasă, care costă mult dar se vede că el n-a venit să-şi ia, ca-n pandemie, un trofeu şi să plece. Că aşa s-a întâmplat în pandemie… Acest top va avea tot ce v-am spus acum. Firmele vor fi premiate şi-n acelaşi timp toată recunoştinţa pe care o avem o transformăm în ceea ce le oferim în timpul Top-ului, adică orele alea de la 7 şi, la ora 11. Şi-i îndemn pe toţi care au premiile 1-3, avem 188 de firme care sunt cu trofeul de excelenţă. 10 ani la rând au luat premiile 1-3. Aş fi extraordinar de mulţumită să fie acolo în sală şi să vadă ce am pregătit pentru ei. Avem surprize pe care nu le pot spune aici. Am scos Filarmonica Banatul cu o piesă foarte… o să vedeţi pe scenă peste 80 de oameni şi un cor minunat şi o deschidere de covor roşu!”, a declarat Florica Chiriţă la PRESSALERT LIVE.
Multe evenimente şi în 2024 şi în 2025
Nici anul acesta nu a dus lipsă de evenimente importante marca CCIAT. Forumul Internaţional de Afaceri (9-10 mai) s-a numărat printre cele de referinţă. ”Până în momentul de faţă noi am organizat seminarii, forumuri de afaceri şi, aici vreau să mă opresc, la câteva evenimente care au făcut cinste judeţului nostru. A fost primul forum de afaceri la care au participat şapte ţării, în aceeaşi locaţie, în aceeaşi zi şi cu nu mai puţin de 15 firme la fiecare ţară. Ambasadorul ţării respective, preşedinţii asociaţiilor… După forumul acesta pe Turcia cred că sunt cinci importatori pe diverse. Vor să deschidă din Serbia, vreo şase firme care au vrut să deschidă o afaceri în judeţul Timiş, le egal dacă e în parteneriat cu cineva sau nu. Mix probabil, dar nu contează, afaceri noi. Bosnia şi Herţegovina – avem o firmă care cred că deja există la noi. Dacă ne uităm la data care a fost forumul, câte firme au fost din ţara respectivă înregistrate la noi şi câte sunt acum, găsiţi cu siguranţă în afară de Polonia, cu una sau două mai multe.
Noi suntem extraordinar de mulţumiţi că s-a întâmplat şi că funcţionează şi că firmele importă/exportă, nu mai contează, am mărit numărul de investiţii străine în judeţul Timiş, datorită formului”, a spus Florica Chiriţă, preşedinta CCIAT.
Singura şefă de cameră de comerţ din ţară a fost de asemenea premiată pentru realizările recente: „Foarte important CCIA Timiş a primit o distincţie, o medalie de la MAE, domnul subprefect Ionescu a venit ca mesager la o conferinţă de presă, spunând că aceasta e medalia, dânsul e doar mesager pentru a preda de la Ministerul Afacerilor Externe, pentru internaţionalizarea afacerilor. Şi bineînţeles doamnei preşedinte Florica Chiriţă. M-am bucurat foarte mult şi cine nu s-ar bucura? Nu am ştiut de unde mi se trage. Am văzut stânga-dreapta, ambasadorii au de făcut şi ei un raport. Iar când în acel raport scrie CCIAT… Nu a primit nimeni niciodată în tot sistemul cameral în 34 de ani această distincţie. Este mai mult decât un oscar. Mai mult decât atât, gala femeilor remarcabile. Din cele 11 femei din toată ţara din diferite domenii… am fost şi eu pe acolo, am primit un trofeu”.
Un aspect interesant e că în noul an şcolar s-a introdus, după un model lansat în Maramureş, o interacţiune între elevi şi antreprenori: „S-a semnat protocolul într-una din zile, după cinci zile noi am avut semnat protocolul cu Inspectoratul Şcolar şi după o săptămână, nu o să vă vină să credeţi, în 20 de unităţi din Timiş au fost 20 de antreprenori care s-au văzut faţă în faţă cu elevii, să-i convingă, să le spună ce înseamnă să fie antreprenori, cu bune cu rele. Şi elevii au stat ca şi când erau la cinema şi era un film extraordinar. I-a interesat foarte mult ce le-au zis. Dar faptul că au participat peste o mie de elevi din multe şcoli, cu 20 de antreprenori în clasele respective, într-o singură zi… Felicitări Maramureşului pentru iniţiativă, ei au avut peste două mii… O să continuăm după, pentru că mulţi s-au dus după să facă practică la firme”.
„Deja am fost în misiune economice, Australia, Japonia, State – Avem două firme care merg cu noi şi au colaboratori acolo. Acum urmează Canada în 1 noiembrie şi urmează 15 noiembrie China. Avem 16 firme, e o expoziţie foarte mare. Anul viitor în Japonia e Expoziţia Mondială la Osaka, avem 21 de firme înscrise, va fi în aprilie. Sigur că ne ocupăm şi de misiuni economice, de expoziţii şi evenimente. Dar accentul e pe promovarea produselor autohtone şi pe atragerea investiţiilor străine… Anul viitor avem un program foarte important pentru misiunile economice, Argentina, unde sau să vă spun cum, nu că vrem noi să vedem Argentina. Avem o relaţie foarte bună cu domnul ambasador, cu diplomaţii. Întrebăm, acolo sunt firme care-şi doresc să colaboreze cu firmele din România? Dacă spune da, atunci începem să lucrăm. Dacă spune: vedem… Cu Japonia, la prima a fost aproape nimic, la a doua sunt firme care au venit cu rezultate de acolo. Colaborări. Şi când mergem a treia oară cred că se întâmplă lucruri măreţe”, a explicat Chiriţă efectul misiunilor economice internaţionale.