Proiectul „Jazz și viață socială în comunism” al Arhivei de Sunet explorează bogata istorie a jazz-ului românesc, iar la Timișoara, cu această ocazie, vor avea loc o serie de evenimente.
Printr-o experiență care îmbină o serie de discuții publice, materiale documentare din arhive personale, lucrări și instalații artistice, expoziția își propune să aprofundeze semnificația culturală și socială a mișcării de jazz din Timișoara și influența Festivalului de Jazz din Sibiu asupra scenei naționale de jazz.
Materiale documentare din colecțiile lui Ioan Băcălete, Marius Giura și Johnny Bota vor fi prezentate în cadrul expoziției construite în jurul poveștilor spuse de invitați de la microfoanele Arhivei de Sunet. Jazz x TM x Viață 60-70-80 este un eveniment work-in-progress, care se va alimenta continuu prin intervențiile ce vor avea loc în spațiul expozițional. Peisajul timișorean va fi completat de o serie de narațiuni vizuale din viața Festivalului de Jazz de la Sibiu. Un video al muzicianului Lucian Fabro rememorând, printr-un album ilustrat DIY, momentele importante, un grupaj de fotografii emblematice realizate de Fred Nuss și reinterpretate de artista Beatrice Arzoiu, o animație creată de artista Alexandra Zidariu, inspirată de o fotografie iconică a lui Horst Buchfelner, și o instalație audio-vizuală a fotografei Zeinab Zimmer sunt tot atâtea portaluri de decriptare a evenimentului central din jazzul românesc în perioada comunistă, cu ramificațiile sale către celelalte scene locale. Lucrarea artistei Oana Maria Pop, From East to East, trasează drumul Sibiu – Timișoara – Zagreb, locul din care show-ul TV al muzicianului croat Boško Petrović pornea, pe calea undelor, spre antenele timișorenilor, printr-o imagine ce coincide cu forma unui saxofon. Artista Sorina Vazelina prezintă o instalație artistică dedicată jazzmanului timișorean Richard Oschanitzky, în dialog cu lucrările artistului Ionuț Dulămiță, care explorează contribuția feminină în jazzul românesc, având-o ca figură centrală pe Aura Urziceanu, care a fost colegă de scenă cu Oschanitzky în anii de activitate ai ansamblului său.
Vernisajul expoziției va avea loc sâmbătă 12 octombrie de la ora 18 la Casa Artelor și va fi urmat de un dj set susținut de un dj set susținut de George Staicu (Muzica de Vest). Duminică de la ora 17 în aceeași locație va avea loc o întâlnire cu Ioan Băcălete, o figură emblematică a scenei de jazz timișorene, care va vorbi despre experiența sa de lider al clubului de jazz local și de organizator al International Jazz Workshop.
Luni, de la ora 18, la Casa Artelor va avea loc o întâlnire cu Johnny Bota, muzician, profesor și scriitor, cofondator al formației Bega Blues Band.
Seria de evenimente va continua miercuri 15 octombrie, de la ora 19 la Muzeul Național de Artă, Sala Baroc, unde se va desfășura concertul formației Amphitrio – What Freedom Sounds Like, în cadrul căruia trupa va lansa cel mai recent album al său, Timelines, care cuprinde opt compoziții cu influențe din folclorul a opt tări foste comuniste (România, Ungaria, Bulgaria, Serbia, Slovacia, Cehia, Polonia și Germania).
Joi 17 octombrie, de la ora 18 la Casa Artelor, Sala Studio va avea loc o întâlnire cu Marius Giura, președinte al Fundației Culturale Jazz Banat și director al Gărâna Jazz Festival, iar vineri în aceeași locație , de la ora 18 invitat este Victor Andrieș, jurnalist, om de radio și autor al unui blog dedicat jazzului.
Luni 21 octombrie de la ora 18 la Casa Artelor invitat este Csaba Kalman. Csabi, cum îl știe toată lumea, este un personaj al orașului. El aduce în cadrul expoziției istorii despre felul în care, prin înregistrările sale de tip bootleg, memorează și arhivează un întreg univers muzical local. Ultima acțiune inclusă în această serie de evenimente va avea loc miercuri 23 octombrie de la ora 18 la Pixel unde va avea loc proiecția filmului CREATIV (regia Ioana Grigore, 2019), urmată de o discuție cu Virgil Mihaiu, scriitor și critic de jazz.
Accesul la expoziție și evenimentele de la Casa Artelor și Pixel este liber, iar biletele pentru concertul Amphitrio de la Muzeul Național de Artă se găsesc aici.
Proiectul „Jazz și viață socială în comunism” este dezvoltat de Centrul Dialectic și face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”, finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.