Radu Nicosevici, președintele Academiei de Advocacy, a vorbit la PRESSALERT LIVE despre problemele Partidului Naţional Liberal, atât la nivel de ţară, cât şi la nivel local, în Timişoara, unde îl vede pe primarul Fritz prins într-o relaţie de dependenţă de PSD.
„Mulţi mă întreabă cu cine să votez, niciodată, dar niciodată, în cei 20 şi ceva, aproape 30 de ani de când sunt activ pe piaţa asta, nu a fost o asemenea ceaţă densă în zona politică. Şi eu îmi pun câteodată întrebarea dacă merg la vot şi mă duc repede şi mă uit în oglindă şi-mi trag două palme. Eu sunt ultimul care am voie să spun cuiva: mă, nu te du la vot! În democraţie, avem democraţie, prima condiţie e asta. Am dificultăţi, am dificultăţi cum se mută camerele şi interesul de la liderii politici, de la unu la altu, cum se pune un reflector pe un lider politic şi încep să se afle mai multe despre el. Constat că şi regele ăsta e gol şi regele ăsta e gol şi regele ăsta e gol. Şi ne reîntoarcem la vechea sintagmă românească: răul mai mic! Şi aici am ajuns să avem dificultăţi să-l găsim pe cel mai mic. E o mare problemă, clar e un punct de cotitură indiscutabil, ca şi orice ciclu terminal prezidenţial, da, intrăm pe un alt macaz, dar nu e bine. Nu e bine la nivel naţional, nu e bine la nivel european, nu e bine la nivel mondial! Nu e bine şi oamenii simt. Politic vorbind e perspectiva unei coaliţii consistente şi stabile pentru guvernare. A fost un model, poate trebuie învăţat de la modelul ăla. N-a fost cea mai rea soluţie. Ea a rezultat în urma faptului că, după părerea mea, au fost imaturi cei de la USR. În care a existat foarte multe speranţe. Îmi pare rău, au fost foarte multe aşteptări. Acum nu poţi să faci o evaluare în perioadă electorală. Că modul în care se gratulează unul pe celălalt”, a spus Radu Nicosevici la PRESSALERT LIVE.
Nicosevici s-a arătat foarte dezamăgit de preşedintele Klaus Iohannis şi problemele cu legea ieşite la iveală şi în cazul său: „Un aspect, recunosc că sunt un om de dreapta. Această cerere a lui Ciucă, hai să mergem spre dreapta, eu îmi pun întrebarea, dreapta care e atât de fragmentată, trecând prin procesul electoral al parlamentarelor, că ăsta va fi decisiv din punctul meu de vedere. Câte procente poate să adune? Şi, atenţie … ăştia nehotărâţii, dezamăgiţii, sunt mulţi. Cei mai mulţi. La ora asta vorbeşti de dreapta, de stânga unde defilează singur PSD-ul şi vorbeşti de entitatea suveranistă, naţionalistă şi vorbeşti de marea masă care se poate muta dintr-o parte sau alta. Stau acum în trendul, în trena lui Geoană, pentru că îs nedecişi. Dar sunt extrem de mulţi indecişi. Sub aspectul prezidenţialelor nu ne ducem după fenta sondajelor. Că ne duc… trebuie să existe o finală, turul 2, trebuie să se întâmple într-o anumită direcţie… Acum dacă discutăm puţin mai aplicat PNL-ul, nu vorbesc ca timişorean, la nivel naţional PNL-ul a fost realmente şi trebuia să-şi consolideze şi după europarlamentare şi după guvernare şi după faptul că a fost predată guvernarea PSD-ului. Ultima parte preelectorală, el trebuia să-şi consolideze, să aibă inteligenţa şi abilitatea să-şi consolideze poziţiile în teritoriu, poziţiile electorale. Din păcate, indiferent ce s-ar spune, nu au fost inspiraţi. Nici în alegerile pe care le-au făcut în ceea ce priveşte liderii. Pentru că nu cred că a existat un partid în ultimii ani care să schimbe atâţi lideri într-o perioadă atât de scurtă de timp şi acesta e un lucru care debusolează electoratul şi chiar membrii de partid. Asta ar fi una, nu au fost inspiraţi din punctul ăsta de vedere. Şi pe de altă parte trag această piatră de moară după ei – Klaus Iohannis. Soţia mea este de origine germană, e nemţoaică, şi ca origine şi ca fel de a fi şi aşa mai departe. Deci eu am văzut neamţul la lucru 45 de ani. Iohannis a distrus un mit care a rezistat sute de ani în România. Mitul neamţului serios, gospodar, om de cuvânt, metodic, de ce promite aia face. Şi lucrul ăsta se resfrânge şi în Timişoara. Un neamţ doar avem primar. Din punctul ăsta de vedere… Am şi eu nemulţumirile mele faţă de primarul Fritz, dar nu a existat niciodată o asemenea dezamăgire la sfârşitul celor două mandate ale unui preşedinte. Eu cred că nu întâlneşti decât liberali cărora le e jenă, dar în rest există o cvasiunanimitate a unei dezamăgiri generale. Parcă nu a fost destul că n-ai făcut nimic. Parcă aroganţa nu a fost suficientă, parcă lipsa de comunicare nu a fost suficientă. A trebuit să vină şi chestia asta. Nu era chestia cu corupţia, asta nu era şi asta a venit şi la un mod dezgustător”.
„Eu pun următoarea întrebare: Avea preşedintele, că nu-s jurist, această imunitate sau nu a funcţionat justiţia în integralitatea ei. Deci întreaga justiţie nu are niciun fel de justificare şi circumstanţe atenuante vizavi de pupincurismul la adresa preşedintelui. Întrebarea mea e următoarea. Omul ăsta mai are câteva luni şi scăpăm de el, dar această justiţie rămâne. Deci calitatea unei puteri esenţiale într-un stat democratic. Calitatea acestei puteri, la care ne adresăm, înainte, te duceai la Comitetul Judeţean de Partid, te duceai la sindicate, plângeai în altă parte.
Acum singura soluţie a unui cetăţean, a unei instituţii, a unei firme să i se facă dreptate e Justiţia Română, dacă justiţia română procedează în felul în care a procedat cu preşedintele, înseamnă că nu avem nicio şansă… Îmi pare foarte rău, nu se poate. După părerea mea am încasat-o şi cu Băsescu, la sfârşit de mandat am aflat că a fost turnător la Securitate. Cu Iohannis am încasat-o, iar acum e moţul. Problema pe care mi-o pun eu ca cetăţean, eu mai trăiesc post-Iohannis, sper să mai trăiesc câţiva ani post Iohannis, e: Ce mă fac eu cu Justiţia? Dacă justiţia împarte dreptatea aşa cum a împărţit-o între necăjiţii ăia care ocupau apartamente în casele revendicate… Justiţia română, căci discutăm de tot aparatul. Bineînţeles, că dacă stai de vorbă cu un procuror el zice: eu nu am făcut treaba asta. Nimeni n-a făcut, cineva de acolo sus. Soldatul la Auschwitz când te-a împuşcat sau gazat, nu el, ăl de sus – eu n-am nimic cu tine. Trebuie să te împuşc şi te împuşc. Nimeni nu este responsabil. Asta nu se poate într-o ţară şi asta trebuie s-o ţinem minte. Cred că principalii vinovaţi în România pentru situaţia în care suntem, de care suntem nemulţumiţi toţi, principalii vinovaţi sunt formele organizate ale societăţii civile. Organizaţiile de tip watchdog, care nu există. În toate ţările civilizate, guvernul îşi finanţează organizaţii de tipul ăsta, care monitorizează. Monitorizează ce face primarul, ce face Consiliul Local… nu mai zic de ce face guvernul. Avem sindicate naţionale, patronate naţionale, organizaţii naţionale academice. Mari universităţi. Şi atunci ajunge, se aşează în scaunul de preşediinte şi are o imunitate care probabil la noi şi în Africa există”, a adăugat preşedintele Academiei de Advocacy.
Radu Nicosevici nu crede că Iohannis va mai avea o carieră politică: „Exclus, exclus. Ar fi fost amuzant totuşi, îmi pare rău că nu candidează pentru Senat, pentru că ar fi fost un semnal, un semnal dat şi merita acea evaluare finală. Pentru că aia ar fi fost o evaluare concretă. Merita acea evaluare finală a numărului de voturi care infim, nesemnificativ, care l-ar fi primit. Mult mai interesant ar fi fost să fi fost cap de listă la senat, la Bucureşti, la PNL, să vadă cum se duce în jos o listă, dată de liderul de listă. Ar fi fost interesant. La întrebarea dacă are un viitor politic, răspunsul e nu, exlus! Şi am fost şi umiliţi, noi România, prin preşedinte, să-şi aloci tu iniţiativa de a deveni secretar general al unei organizaţii ca NATO. Nu ţi-a sugerat nimeni, nu ţi-a propus nimeni. Tu acolo la Cotroceni, te-ai gândit aşa noaptea… astea au fost umilinţe. Plus marea problemă rezolvată. Marea problemă a Schengen-ului şi alte nenumărate probleme la care, mă rog, politica noastră externă a fost repetentă”.
Timişoara, fără un PNL puternic
„Ne-am şi amuzat când am aflat lista de la Camera Deputaţilor. Cristi Buşoi a plecat pe locul 2 la Dolj, nici nu ştiu dacă e eligibil locul 2 la Dolj, ştiu că Doljul e destul de roşu şi ce rămâne din roşul ăla e auriu. Probabil că domnul rector Marilen Pirtea va prelua preşedinţia PNL. După cum am văzut la emisiune doreşte să schimbe faţa filialei judeţene. Eu am mari rezerve, în Timişoara e un şah mat circular, în care regina o are PSD-ul. Fără PSD nu faci majoritatea la CL, fără PSD nu faci majoritatea la CJT. Poziţiile cele mai importante, există o dependenţă. Situaţia politică din Timişoara, tare mi-e frică că poate să anticipeze o situaţie politică la nivel naţional, (Fritz) care e dependent cum spuneam. Majoritatea în Consiliul Local, şi ştim ce înseamnă, fără majoritate în CL primarul e paralizat, se va realiza împreună cu PSD-ul”, a mai spus Radu Nicosevici.
„PNL-ul nu va avea viceprimar. În istoria Primăriei Timişoara, hai să ne gândim când n-avea niciun fel de influenţă PNL-ul în Consiliul Local şi Primărie? În condiţiile în care, tu ca PNL, faci un deal cu PSD-ul, acum, la locale, nu mai vorbesc că eşti împreună la europarlamentare, o atmosferă – suntem prieteni până la Dumnezeu. Şi, vrei să-ţi recâştigi poziţia de primar pe care ai pierdut-o, esenţial, extrem de importantă, de râvnită, în condiţiile în care ai şi PSD-ul alături de tine, şi faci porcăria cu Nica, deci pur şi simplu aşa… şi tu având aşa o conjunctură vii cu candidat Nicolae Robu. Păi şi tu speri că de la o asemenea filială, un asemenea partid, o să fie o perioadă acum de opoziţie o să fie strălucire luminată de inteligenţă şi organizare şi viziunea? O fi. Mie nu mi-a demonstrat-o”, a explicat Radu Nicosevici.
„USR o să plătească după părerea mea la nivel naţional. Rezultatul de la nivel local a fost mai bun decât credeam eu. Şi asta datorită faptului că a tractat primarul Fritz, dar eu cred că la nivel naţional apare următoarea problemă apropo de armata, masa ai mare care-l urmează pe Geoană. Dacă Geoană nu intră în turul 2, armata aia va trebui să se împartă, şi masa e mare. Întrebarea mea, ăştia-s clar nemulţumiţi de marile partide, PSD şi PNL. Întrebarea mea e unde se vor duce?”, a adăugat Nicosevici.
„Eu am un cerc de prieteni ziarişti cu care discutăm, unul dintre ziarişti aterizat de la Bucureşti, care a lucrat mult timp în Pro şi altele îl dă pe Ciucă câştigător final. Eu nu-l dau … nu credeam până nu demult că intră în turul 2, dar văzând câtă rezilienţă există după loviturile astea primite, inclusiv de la preşedintele Iohannis şi încă stă bine în sondaje. Îi dau lui Ciucă, apropo de pariu, şansa de a intra în turul 2″, a concluzionat Radu Nicosevici.