Rotary Cetate va dota cu echipamente noi clinica sportivilor din Timișoara

Rotary Cetate va dota cu echipamente noi clinica sportivilor din Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Ambulatoriul pentru Sportivi Timișoara este singurul din vestul țării (sunt cinci în toată țara) cu această activitate de specialitate. 16.000 de sportivi merg de două ori pe an la unitatea de pe strada Bela Bartok numărul 17 pentru investigațiile medicale necesare obținerii vizei medico-sportive. Ambulatoriul este parte a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brânzeu” Timișoara și asigură eliberarea avizului medico-sportiv pentru sportivii de performanță de toate vârstele, eliberarea avizului medico-sportiv pentru alte categorii de sportivi la solicitarea acestora sau a organizatorilor de competiții sportive, eliberarea adeverințelor medicale pentru scutirea de educație fizică și sport, eliberarea de adeverințe medicale pentru înscrierea la Liceul Sportiv Banatul sau la Facultatea de Educație Fizică și Sport, fiind totodată un centru de referință pentru cabinetele de medicină sportivă din județele limitrofe, ajutându-le să gestioneze din punct de vedere medical cazurile sportivilor cu situații medicale mai deosebite.

Un proiect PNRR a asigurat renovarea în interior, fiind schimabte insclusiv instalațiile electrice și sanitare, însă există anumite aparate, accesorii și softuri care mai sunt necesare pentru o funcționare ireproșabilă, iar aici va contribui Rotary Club Timișoara Cetate, lucru anunțat astăzi. Pe 16 noiembrie este programat un bal de caritate pe această temă, ideea fiind ca undeva la începutul anului viitor să înceapă și dotarea cu cele necesare, lista echipamentelor urmând să fie întocmită de cei de la Ambulatoriul pentru Sportivi.

La evenimentul de astăzi au participat, pe lângă cadrele medicale, în frunte cu Dorel Săndesc, managerul Spitalului Județean, și doi vechi „clienți” ai clinicii, Costel Pantilimon și Iasmin Latovlevici, foști fotbaliști la Poli Timișoara.

Cu dotarea din acest moment, ambulatoriul nu poate rezolva toate tipurile de investigații prevăzute, adică aproape jumătate, acestea fiind făcute de sportivi pe bani lor în clinici private. Multe dintre cabinetele de specialitate la care aceștia ajung, presați de imperiozitatea obținerii vizei medico-sportive fără de care nu pot participa la competițiile pentru care s-au pregătit în mod constant, nu au contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate care să acopere decontarea, ceea ce înseamnă o cheltuială a sportivului sau a clubului, care trebuie să acopere și aceste costuri, pe lângă cele pentru chirii, echipamente, deplasări și altele.
Ambulatoriul pentru Sportivi are nevoie de electrocardiografe de repaus adaptate sportivului de performanță, aparate pentru monitorizarea ambulatorie a tensiunii arteriale, aparate Holter EKG, spirometre, sisteme pentru EKG de efort aerob și anaerob, arteriograph, defibrilator, cântare capabile să evalueze corect conformația corporală a sportivului de performanță, calculatoare de birou/laptopuri, softuri, instalații de aer condiționat, unele piese de mobilier, înlocuirea geamurilor cabinetelor de la parter, bănci pentru sala de așteptare.


Nevoile nu sunt exagerate, sunt dotări minime cu care să funcționeze bine unitatea medicală în beneficiul celor care fac sport de performanță și ale căror performanțe ne fac pe toți să fim mândri că locuim în aceeași urbe sau poate chiar că îi cunoaștem. Suma necesară pentru acoperirea nevoilor de funcționare la un nivel decent al Ambulatoriului pentru Sportivi se ridică la 30-40.000 de euro.

„Vom face apel la sponsori, parteneri, prieteni, vom mobiliza câțiva sportivi de performanță care să ne ajute să mediatizăm proiectul de dotare a ambulatorului. Deja avem câțiva colegi care și-au anunțat intenția de a susține financiar achiziționarea unor echipamente. Ne place să spunem că prin acest demers Rotary Club Timișoara Cetate face o Reverență pentru performanță! Suntem convinși că vom găsi și alți oameni cu suflet mare care să ne ajute să ducem proiectul la bun sfârșit. Pe 16 noiembrie 2024 vom avea un bal de caritate, balul anual Rotary Cetate, care fix pe strângerea de fonduri pentru acest proiect se va focusa”, a spus Amalia Matei, președinte Rotary Cetate 2024-2025.

Rotary Club Cetate Timișoara a fost înființat în anul 2003, este un club de servicii, are în prezent 65 de membri și realizează proiecte pentru comunitate. În cei 22 de ani de existență, proiectele realizate se ridică la aproape 2 milioane de euro ca valoare, fiind de notorietate: reabilitarea căminului pentru persoane vârstnice de la Comloșul Mare, Gala Unicef, proiectul „Zece școli de nota 10”, proiectul „Stop Joc. Stop Drog”, dotarea Centrului de transfuzie sanguină, reabilitarea sediului UAP Timișoara, realizarea unui cabinet de terapie ocupațională la C.R.A.E. Speranța, dotarea Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Copii Timișoara, dotarea unei case de tip familial de la Mănăstire-Birda.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.