Joi seara, Sala Multifuncțională a Consiliului Județean Timiș a fost gazda unui eveniment cultural complex, care a marcat lansarea oficială a cărții „PRO Musica – Logica timpului – Texte”. Îngrijită de Marian Odangiu și apărută la Editura Aranca, editor Gabriel Timoceanu, lucrarea a fost realizată printr-un proiect al Asociației Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii. Prefațată de Mircea Mihăieș, cu un design grafic, copertă și ilustrații Pavel Vereș și foto copertă Alin Zelenco, antologia cuprinde integrala textelor create special pentru compozițiile celebrului grup timișorean de Doru Eugen Iosif, Ștefan Dandu și Marian Odangiu, în cele patru etape esențiale din evoluția acestuia: perioada folk, perioada rockului progresiv cu influențe balcanice, perioada rockului baroc și perioada marilor sinteze muzicale.
„Pentru noi Pro Musica, aceasta e o seară deosebită. Este lansarea cărții Pro Musica – Logica Timpului Texte . Este un eveniment deosebit pentru noi și vă mulțumesc din suflet că sunteți părtași și ați venit. Încercăm să facem o proiecție în spațiu și îmi imaginez sala asta ca fiind două librării și ceva ca capacittate. Sper că am transformat sala asta într-o librărie mare în care să ne ocupăm de realizatorii acestui volum, Marian Odangiu, Ștefan Dandu și Doru Eugen Iosif. Lor le datorăm măreția sufletească a cuvintelor care ne-au însoțit pe toți cei care am fost pe acest drum. Ne vom buvura și de personalitățile care au venit să vorbească despre această carte”,, a spus Ilie Stepan, în deschiderea acestui eveniment.
„Este o carte la care am lucrat cu foarte mare drag.
Preț de cinci ani, dintre care ultimii doi, cu o intensitate desăvârșită. Nu este doar o antologie de texte, o punere cap la cap a versurilor din cele trei perioade ale volumului, ci un pic mai mult decât atât. Am început să păstrăm o ordine cronologică, cu toate că nu este destul de riguroasă. Partea cea mai importantă este că dincolo de această ilustrare a anilor și vârstelor muzicii, a etapelor care intră în această cronologie a formației Pro Musica, în volum veți găsi așazisa «carte albă», mai precis o istorie a trupei, în date, încă de la concertul de debut al trupei, până la cele mai apropiate momente”,, a spus Marian Odangiu.
„Oricine va deschide și va parcurge cartea va vedea cât de organică este creșterea prin aceste texte a carierei unei mari echipe…care l-a avut întotdeauna și îl va avea ca miez incandescent pe Ilie Stepan. Citind această carte am putut să-mi dau seama de…evoluție nu e un termen foarte bun pentru că Pro Musica a fost de la bun început foarte sus…dar au existat câteva metamorfoze pe care textele le redau foarte bine și la o lectură chiar rapidă. De la acea primă fază în care ei mai cochetau cu un fel de clasicism, care era vizibil din deschiderea lor față de textele lui Mihai Eminescu …cu textele lui Ștefan Dandu cu mult umor și aducerea în actualitate a unor teme mari. Totul s-a metamorfozat foarte spectaculos atunci când Doru Iosif și-a asumat acest rol dificil de Paul Mc Cartney…de lyricist al formației…pentru că el…înaintea carierei sale excepționale din teatru…este un poet de mare sensibilitate…lucru care s-a văzut și printr-un text manifest…manifestul unei generații…pe care am avut bucuria să-l publicăm în revista Orizont acum două luni. În textele pentru Pro Musica Doru a furnizat partiturile cele mai implicate. El are o ureche foarte atentă la social și politic.. Cu Marian Odangiu s-a ajuns la acel rock baroc. Când vorbim de Pro Musica vorbim și de Stepan Project, de ceea ce a făcut Ilie Stepan tot împreună cu colegii lui…și în mod clar și acele realizări care marchează etape decisive în cultura muzicală de la noi. Textele Pro Musica nu sunt doar suportul pentru muzică, sunt parte din geneza muzicii…sunt ca niște trambuline de pe care pleacă compozițiile – cele mai multe ale lui Ilie Stepan – și care dau unicitate acestui fenomen care este Pro Musica”,, a spus Mircea Mihăieș.
Printre cei care au rostit cuvinte frumoase despre activitatea Pro Musica s-au numărat și Marcel Tolcea, Călin Pacatiuș, Ovidiu Megan și Marius Giura. Evenimentul a inclus și prezentarea expoziției virtuale „PRO Musica – Logica timpului – Graphic Design”,, proiecția filmului de televiziune „PRO Musica 51”, realizat de Ionela Gogoț și Cosmin Țiglar (TVR Timișoara) și o spectaculoasă expoziție „PRO Musica – Logica timpului – Fotografii” de Constantin Duma.