Titu Bojin, fost președinte al CJ Timiș, militează pentru reorganizarea administrativ-teritorială: „Este...

Titu Bojin, fost președinte al CJ Timiș, militează pentru reorganizarea administrativ-teritorială: „Este un proiect pe care îl voi susține vehement și voi încerca să conving colegii”

0
DISTRIBUIȚI

Probabil candidat pe lista PSD Timiș pentru Senat la apropiatele alegeri parlamentare, Titu Bojin a vorbit cu multă pasiune în emisiunea PRESSALERT LIVE despre reorganizarea administrativ-teritorială a României.

„Va trebui să fie un pic mai multă sobrietate, mai multă hotărâre din punct de vedere al Guvernului și va fi o perioadă extraordinar de delicată 2025 – 2028. Acest mandat probabil că va trebui să fie unul din mandatele cele mai puternic din punct de vedere al ultimilor 30 de ani, din punct de vedere structural, din punct de vedere administrativ. Este obligatorie o reformă administrativă. Eu sunt unul dintre activiștii care voi forța această notă. Este un proiect pe care eu îl voi, dacă voi ajunge în Senat, îl voi susține vehement și voi încerca să conving colegii. Am și o expertiză după atâția ani de zile în administrație și cred că este momentul și nu numai că este momentul, este necesar, este obligatoriu, dacă vrei, ca în perioada imediat următoare, după alegeri, 2025-2026, să se realizeze această reformă administrativ-teritorială, din mai multe puncte de vedere, începând de la cele de, așa cum spuneai, că sunt comune și sunt orașe care n-au… Dacă se stabilește, după mintea mea, un prag, un barem al numărului populației, care să ia la o anumită dată oficial, de la statistică, nu cu știu eu, intervenții pe spatele cortinei, eu sunt convins că acest lucru se poate realiza și, așa cum am spus, este și obligatoriu”, a spus Titu Bojin.

Acesta a remarcat că în multe locuri din țară aparatul administrativ nu-și mai justifică dimensiunea, existând prea multe localități unde bugetul nu poate acoperi nici măcar cheltuielile de funcționare.

„A crescut foarte mult numărul funcțiilor publice. Este necesar o reducere a cheltuierilor și nu văd altă variantă mai corectă, mai legală și sunt convins, am vorbit și cu foarte mulți primari, că știi că sunt prieteni și cu cei din stânga și cu cei din dreapta, cu toți, mult dintre ei, majoritatea dintre ei, care sunt sub 2.000 de locuitori, dacă se va pune problema 2.000 sau 3.000, aici cred eu că poate fi discuția. Dar în contextul ăsta… (…) Se face reforma odată la 20, 30, 40 de ani, nu se face în fiecare an, și eu sunt convins că lucrul ăsta va eficientiza, așa cum am spus, atât cheltuielile, funcționarea administrațiilor, UAT-urilor, cât și posibilitatea de accesare și de folosire a fondurilor într-un scop mult mai obiectiv și cu posibilitatea de a avea și partea cealaltă de puțin ajutor, din punct de vedere local. Trebuie să-ți spun și cred că știi și am mai discutat treaba asta, sunt jumătate, peste jumătate, în jur de 60%, nu mai am datele statistice acum, o să le iau în perioada imediat următoare, că mă interesează dacă începem campania efectiv, care nu-și pot achita cheltuielile de funcționare.


Nu vorbim de salarii. Și atunci singura variantă care o văd eu, sigur, cu supărarea unora dintre primari sau unora care consideră că, așa cum ai spus, că ei nu o să mai poată prinde primari și funcții la primărie și cei, eu cred că au trebuit să găsească această variantă și să repet, sunt mulți dintre primari cu care am vorbit care sunt conștienți și care spun, da, domn, sigur că asta trebuie făcută din timp”, a spus Titu Bojin.

„Odată trebuie rupt jocul ăsta dublu declarativ. Declarativ spunem că vrem reforma administrativă, că vrem reîmpărțirea administativă, că vrem mai puține comune, că vrem mai puțini funcționari publici, că vrem mai puține cheltuieli, și în realitate nu votăm sau nu suntem de acord. Eu sunt convins că, indiferent cum s-ar face guvernul, e nevoie, ca să discutăm pentru guvernul din 2025, de posibilitatea, chiar cu sprijin, nu neapărat făcând parte din guvern, dar cu sprijin parlamentar pentru o majoritate de 66%, două treimi, care dau posibilitatea să umblăm și la Constituție. În condițiile astea se poate discuta și atunci dacă ținem cont de ce a fost hotărârea, referendumul care a fost cu 300 de parlamentari, îl reluăm să face altul sau îl aducem la zi și îl considerăm valid, ceea ce ar fi normal”, a detaliat liderul PUSL Timiș.

Acesta consideră că o reorganizare teritorială ar fi benefică și în ceea ce privește dezvoltarea infrastructurii, și nu doar cea de transport, ci și apă, canal, gazsau rețele electrice.

„Eu schimbarea administrativă nu o văd în 2025 – 2026, doar din punct de vedere al realizării pe hârtie. Ea va intra în 2028, după mintea mea. În 2028, la alegerile următoare, deci toți primarii își duc mandatul la bun sfârșit, se vede în 2027-2028 și în 2026, mă rog, doi ani, trei ani de zile cum să așează comunele, să face reorganizarea, și atunci se poate discuta. Deci eu cred că, având în vedere și ce spuneai mai înainte, obligatoriu, reducerea chertuierilor, eficientizarea chertuierilor și a personalului, posibilitatea de atragere și de realizarea unor proiecte care îi altceva când vii cu cofinanțare, deci toate primăriile, nu toate primăriile, dar aproape toate, așteaptă banii de la consiliul județean, de la Finanțe, de la Guvern, pentru cofinanțare. Deci Guvernul, proiectele europene, fondurile europene vin cu 70%, cu 80%, cu 90%. Sunt puține primării care își pot permite să vină cu cofinanțarea de 20-30%”, a mai spus Titu Bojin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.