Alexandru Jădăneanţ despre rezultatele de la prezidenţiale: „E un semnal foarte grav”....

Alexandru Jădăneanţ despre rezultatele de la prezidenţiale: „E un semnal foarte grav”. Cum îi caracterizează pe candidaţii din turul 2 (video)

0
DISTRIBUIȚI

Invitat la PRESSALERT LIVE, Alexandru Jădăneanţ, decanul Facultății de Științe ale Guvernării și Comunicării de la UVT, a vorbit despre şocul provocat de alegerile din 24 noiembrie, posibilele explicaţii ale votului de la prezidenţiale şi importanţa ca România să rămână în structurile internaţionale din care face parte în prezent.

„În primul rând că poporul are întotdeauna dreptate, de aici trebuie să pornim discuţia şi cred că partidele din România trebuie să-şi facă foarte urgent o analiză. Să vadă de unde acest vot masiv împotriva sistemului de partide politice în România. E un semnal extrem de important, dar şi foarte grav pentru democraţia unui stat. Până la urmă politica trebuie să fie făcută de către partide şi văd că deja există câteva decizii la nivelul celor două partide care au pierdut alegerile prezidenţiale. E vorba de PNL şi PSD. Surprins, aş putea spune chiar şocat, pentru că nu credeam că în România să fie aşa, pe locul 1, un anonim, un independent. Este şi vina noastră, a societăţii, că nu am deschis ochii şi nu am analizat foarte bine cine vine pe turnantă.

Evident că partidele au o mare vină, pentru că nu au făcut nişte analize şi nu au luat nişte măsuri. AUR a fost un şoc, partidele mainstream au permis tot show-ul pe care l-am văzut în Parlament ani de zile. Lucrul acesta ar fi trebuit stopat din faşă, pentru că există nişte reguli şi un regulament al celor două camere care nu permit acest comportament. Iată că avem o mare parte a populaţiei din România care este needucată din perspectivă politică, care se bucură la un astfel de show. Că despre asta este vorba, dar cred că şi societatea are o mare problemă. Eu cred că şcoala şi-a dovedit inutilitatea, datorită faptului că avem foarte mulţi tineri, dar şi oameni de 40-50 de ani, care nici măcar nu au ştiut cu cine votează în turul I. Eu niciodată n-am ascuns că sunt tineri care vin din mediul preuniversitar care nu au nici informaţii minimale din profesia pentru care se pregătesc. Avem o hibă foarte mare vizavi de cultură generală, istoria României, de ceea ce înseamnă nişte instituţii politice, gândire critică, stăm foarte bine în programele scrise pe diferite fişe … implementarea e una cât se poate de proastă.

E inadmisibil să vezi populaţie din România, care nu cunosc nici măcar numele corect al candidatului pe care au pus ştampila. Nici societatea civilă, nici ONG-urile nu au identificat această pătură de nemulţumiţi, pătură care nu a fost foarte vizibilă. Care nu are acces la mediul universitar, la mediul politic, şi aici e vina până la urmă a societăţii civile, a clasei politice, că nu a identificat aceşti nemulţumiţi şi să găsească nişte soluţii şi să se adreseze şi lor în mesajul politic. Societatea românească s-a cam culcat pe o ureche, de aceea suntem în acest scenariu de groază acum. Pentru că ONG-urile, societatea civilă, clasa politică, presa, pentru că şi presa nu a identificat aceste pericole. S-au concentrat pe cele două-trei partide mari, pe problemele societăţii vizibile, dar nu s-a concentrat pe această pătură de nemulţumiţi, să vedem de unde vine nemulţumirea respectivă, dacă este una reală şi nu este una instrumentalizată, foc întreţinut de cineva. Iată că războiul se duce mult mai perfid”, a spus Alexandru Jădăneanţ.

„Este enorm de important pentru România să avem un Parlament în care forţele democratice, pro-europene, să aibă majoritatea”

Despre opţiunile alegătorilor în turul II la prezidenţiale, Jădăneanţ a făcut o analiză deloc măgulitoare a celor doi candidaţi: Călin Georgescu (indepedent), respectiv Elena Lasconi (USR):

„E un paradox, uitaţi-vă între cine avem de ales. Între un tip pro-rus cult şi o doamnă care nu ştie cum se activează articolul 5 din NATO. Probabil că a învăţat (n.r. între timp)… Poporul este suveran, a decis şi acum trebuie să vedem care sunt, din păcate, trebuie să alegem între două rele. Suntem întotdeauna blestemaţi să alegem răul mai mic. Dar cred cu tărie că parcursul pro-european, parcursul nostru în NATO sunt lucruri care nu trebuie să fie negociate şi cred că acesta este mesajul corect pe care trebuie să-l transmitem populaţiei, românilor. România trebuie să rămână în UE. România trebuie să rămână în NATO. Sunt şansele noastre pentru a nu reveni satelit al, era să zic Uniunii Sovietice, al Federaţiei Ruse”.

Decanul Facultăţii de Ştiinţe ale Guvernării şi Comunicării din cadrul UVT nu crede că noua formaţiune politică din jurul lui Georgescu, POT, poate intra la guvernare în urma alegerilor din 1 decembrie.


„Nu cred că voturile lui Georgescu vor merge către POT sau alte partide. Nu am auzit aşa mult de acest partid. Nu cred că 2,4 milioane de voturi se vor duce către acest partid. E greu de crezut. Nu e un partid care să aibă totuşi vizibilitate în societate. Eu cred că partidele se vor mobiliza. Va capitaliza foarte mult USR-ul, asta e ceea ce cred. Evident că AUR-ul, neavând locomotiva George Simion, se vor dezumfla puţin sau nu se vor prezenta la vot că nu mai văd miza. Era evident pentru toţi că cei doi care ajung în turul 2 vor fi locomotive pentru partide. Avem un independent, care nu este candidatul POT, dar suntem curioşi dacă domnul Georgescu va face o declaraţie care sunt partidele care sunt susţinute de acesta, pentru că, tot aşa, în piaţă, există zvonuri că va ieşi curând cu o declaraţie de susţinere a partidului SOS România. Lucrurile sunt mai complicate aici. Dar miza cea mai mare e ca partidele de mainstream să reuşească să-şi mobilizeze exemplar oamenii şi susţinătorii la vot. Nu cred că pot e cuvântul corect, trebuie! Acum suntem ca într-o oală sub presiune şi cred că nu mai avem de ales”, a mai spus Jădăneanţ.

„Sunt două categorii de tineri. Tineri educaţi, tineri care au abandonat şcoala. Eu n-am spus că Georgescu e votat doar de cei care nu au cultură. Sunt votanţi de „genul George Călinescu”, habar n-au cum îl cheamă pe candidat, dar sunt şi oameni bine pregătiţi, care poate au frustrările lor, nu au reuşit să atingă un anumit nivel profesional, nu le sunt recunoscute anumite calităţi. Iată că filonul acesta naţionalisto-legionar, nu a murit în România. El a reuşit să fie prezervat şi legăturile cu biserica sunt importante de a fi analizat. Pentru că eu nu cred că nu există o legătură între acest vot şi BOR. Vorbesc de anumiţi oameni, dar trebuie să identificăm această dorinţă a Bisericii de a fi cât mai activă în societate şi de a avea un cuvânt de spus. Să ne uităm în statul laic. Faptul că biserica e o instituţie până la urmă privată. În Europa secolului XXI laicitatea ar trebui să fie valoarea pe care să o apărăm. Evident că cultele trebuie să fie protejate, dar nu ar trebui să-şi dorească să fie parte activă a vieţii politice. Şi putem vedea anumite tendinţe la anumiţi ierarhi… Eu zic că doar trebuie să fim atenţi de unde a venit sprijinul pentru această construcţie neaşteptată de către unii dintre noi. Sunt nişte legături care acum sunt uşor de identificat. Când avem un candidat independent care, la aproape fiecare al doilea cuvânt vorbeşte de Dumnezeu. Nu e foarte greu să identifici anumite conexiuni pe care le are şi atunci nu e un interes…? Suntem speculativi”, a adăugat avocatul Alexandru Jădăneanţ.

„Eu sper ca partidele democratice, pro-europene să reuşească să facă o majoritate confortabilă în Parlament. Aici mă refer la USR, PSD, PNL, UDMR, pentru că UDMR iată a reuşit să facă o figură foarte bună cu Kelemen Hunor la prezidenţiale. E un partid foarte bine organizat, au o disciplină vizavi de prezenţa la vot, probabil se vor mobiliza şi ei exemplar. Asta sper, ca partidele democratice, pro-europene, să lase la o parte, orice fel de parti-pris-uri. Cred că ar trebui să vină cu nişte soluţii clare, care să fie asumate. Un plan de ţară, dar în patru-cinci liniuţe astfel încât să poată să fie comunicat sub 20 de secunde pe tiktok şi după aceea să vedem un candidat de prim-ministru care să fie credibil şi să aibă susţinere din partea publicului şi societăţii.

Eu cred că se vor mobiliza foarte mult tinerii. Şi de o parte şi de cealaltă. E important să iasă la vot şi cei care sunt comozi. Aici, în primul rând, mă adresez celor din PSD şi PNL, pentru că n-au fost prezenţi la vot acum la alegerile pentru alegerea preşedintelui României. Bazin de unde să mai obţii voturi pentru Elena Lasconi mai este, mai sunt bazine”, a continuat Jădăneanţ cu referire la următoarele alegeri, cele parlamentare din 1 decembrie, respectiv turul 2 al prezidenţialelor.

„Eu cred că trebuie să transmitem votanţilor următorul mesaj: Este foarte important ca România să rămână pe parcursul european. Securitatea noastră este legată intrinsec de apartanenţa noastră la NATO şi trebuie să depunem toate eforturile pentru ca România să rămână o ţară respectată în UE”, a concluzionat Alexandru Jădăneanţ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.