„Amintiri de la bunici”, o expoziție inedită la Complexul Muzeal Arad

„Amintiri de la bunici”, o expoziție inedită la Complexul Muzeal Arad

0
DISTRIBUIȚI

O expoziție mai puțin obișnuită, intitulată „Amintiri de la bunici”, cu obiecte pline de nostalgie din colecțiile personale ale angajaților, va fi deschisă vineri, 29 noiembrie, la ora 10:00, la Complexul Muzeal Arad, în cadrul Muzeului de Științe ale Naturii. Vor fi prezentate publicului ștergare, scoarțe țărănești, costume populare, icoane, fotografii, cărți, ceasuri, monede, obiecte gospodărești din diverse zone ale țării, din Moldova până în Banat – Galați, Botiza, Baia Mare, Cluj, Ferendia – și din județul Arad, de la Văsoaia, Târnova, Pâncota, Șilindia, Bocsig, Iercoșeni, Nădlac și Arad, obiectele ilustrând atât tradițiile românești, cât și maghiare, slovace sau germane.

 „Având în vedere că viitorul crește pe rădăcinile solide ale tradițiilor, Complexul Muzeal Arad și-a propus acum, la sfârșit de an, să organizeze o expoziție de suflet, la care să participe toți angajații muzeului arădean.


Astfel, fiecare a adus bucăți de suflet, ascunse în obiecte dragi, obiecte care sunt scoase rar, cu grijă, la zile de sărbătoare”, sunt cuvintele cu care Bogdan Blaga, directorul adjunct al Complexului Muzeal Arad, definește această expoziție.

Potrivit muzeografului dr. Camdelia Patko, „tradițiile, obiceiurile, care ne ating pe toți, în ungherele cele mai ascunse ale sufletului, sunt un mănunchi de datini și credințe care sunt împământenite în cadrul unor grupuri și sunt transmise din generație, în generație, prin viu grai, constituind o trăsătură specifică, pentru fiecare grup social. Toate acestea, au o semnificație profundă față de viața omului, de relațiile acestuia cu natura, cu lumea înconjurătoare. Se reflectă în port, jocuri, cântece, obiecte utilizate zi de zi, ajunse la noi de la străbunici, bunici, părinți”.

În cadrul expoziției vor avea loc și activitățile de pedagogie muzeală, care se vor desfășura în cadrul proiectului educațional „Să învățăm de la aproapele nostru”. Expoziția temporară va putea fi vizitată până în 29 martie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.