Arta și tehnologia și-au unit forțele într-un program de mentorat și educație...

Arta și tehnologia și-au unit forțele într-un program de mentorat și educație pentru copiii din categorii defavorizate, la Timișoara (foto)

0
DISTRIBUIȚI


Programul Art & Science Education lansat de META Spațiu și-a propus să promoveze educația interdisciplinară, oferind o platformă alternativă de învățare prin evenimente artistice, științifice, educative și culturale bazate pe o colaborare între domeniile artei și științei. Prin acest program s-a dorit câștigarea unei recunoașteri internaționale a Timișoarei, în continuitatea Capitalei Europene a Culturii, prin definirea profilului cultural al orașului și județului.

În acest an, proiectul s-a concentrat pe crearea unui program de mentorat și educație pentru copiii din categorii defavorizate de la Școala Gimnazială „Maria Brindea” din Pesac, unde s-au desfășurat mai multe ateliere de artă și știință pentru copii, cu scopul sprijinirii micilor artiști și introducerii în principiile artei transdisciplinare. Primul atelier, de bioartă, coordonat de Alexia Oancea, a combinat biologia și arta prin imagini microscopice, la atelierul de cianotipie susținut de Benjamin Bledea  elevii au putut să experimenteze o tehnică fotografică alternativă, învățând despre lumină și chimie, Andreea Manolache a susținut un atelier de gândire critică, care a îmbunătățit capacitatea de analiză și argumentare prin dezbateri iar ultimul atelier, cel de patrimoniu local, susținut de Miruna Robescu a crescut conștientizarea valorilor culturale prin vizite la situri locale. Cei 30 de elevi participanți au realizat lucrări de artă cu teme interdisciplinare, combinând elemente artistice cu concepte din știință, precum geometria, structurile biologice și fenomenele naturale. Aceste creații au fost expuse alături de instalația de lumini „Morse” a artistului Dorian Bolca, amplasată în holul principal al Școlii din Pesac, o piesă care a tradus alfabetul românesc în codul Morse și a simbolizat legătura dintre cunoaștere și comunicare.

În continuarea programului, 10 eleve de la școala din Pesac au vizitat laboratoarele de mecanica fluidelor, rezistența materialelor și rezistența seismică din cadrul UPT și au vizitat Experimentarium UPT, unde au participat la diverse experimente. Printe activități s-au numărat și un curs de prim ajutor susținut de echipa Crucii Roșii, vizite la Muzeul de Artă, Bienala de arhitectură și proiectul Orașul Paralel, o seară de film la Cinema Victoria și un spectacol la Teatrul Merlin. Un alt eveniment a fost seria de conferințe META FORUM, aflată la cea de-a doua ediție, care a reunit specialiști și cercetători din domeniile artei, media digitale și cercetării interdisciplinare, printre care Dragoș Dogioiu, Mihaela Ghiță, Gabriela Mateescu, Mihai Toth și Mirela Stoeac-Vlăduți, pentru a evalua impactul tehnologiei digitale și inteligenței artificiale asupra artei contemporane.

Proiectul Sci-art your life! A dorit să arate că arta și știința pot avea un rol important atât în educație cât și pe scena culturală locală a comunităților, prin promovarea unor activități și experiențe interdisciplinare pentru participanți de toate vârstele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.