Vineri, 8 noiembrie, de la ora 19, la Timișoara va avea loc un eveniment special în cadrul căruia Orchestra simfonică „Remus Georgescu” a Filarmonicii Banatul, sub bagheta talentatului dirijor Howard Griffiths, va oferi o călătorie muzicală memorabilă, alături de doi soliști excepționali, Abigél Králik la vioară și Mathis Rochat la viola.
Fiind singurul muzician inclus în lista „30 under 30” din Forbes Ungaria în 2020, violonista maghiaro-nicaraguan-americană, Abigel Kralik a câștigat rapid atenția publicului ca fiind „o stea căzătoare în cel mai adevărat sens al cuvântului” (Mitteldeutscher Rundfunk Kultur). Abigél a început să cânte la vioară în Dublin, Irlanda, și și-a continuat călătoria muzicală la Budapesta, Ungaria. După ce a studiat pentru scurt timp la New York, este acum stabilită în Bruxelles.
Ca solistă și membră a unor ansambluri camerale renumite, Abigél Králik a colaborat cel mai recent cu Filarmonica din Mexico City, Filarmonica din Varșovia și Casco Phil. Violonista a câștigat premii de top din partea Asociației Internaționale a Artiștilor din New York, la Concursul Internațional de Muzică din Viena, Marele Premiu „Rising Stars” (Berlin), Concursul Internațional „Talents of Europe” și Concursul „Koncz János”. De asemenea, a fost artist principal la festivalurile Verbier, Clasclas, Budapesta, Krzyzowa și Moritzburg și Prussia Cove, precum și la Programul de muzică „Perlman” și Festivalul „Mozaic”. A colaborat cu artiști precum Itzhak Perlman, Tabea Zimmerman, Vilde Frang, Maxim Rysanov, Jan Vogler și Gary Hoffman. Abigél Králik a studiat cu Kristóf Baráti la Budapesta și a obținut diplomele de licență și master la Juilliard School sub tutela lui Itzhak Perlman și Laurie Smukler. A primit bursa „Kovner” pentru toți cei șase ani de studiu.
Pentru stagiunea 2024-25, Abigél are multe proiecte interesante la orizont, inclusiv lansarea primului ei album solo, lansarea unei serii de discuri, dintre care unul care va cuprinde multe lucrări pentru vioară și orchestră de Saint-Saëns, alături de Orchestra Simfonică Radio Vienne ORF, precum și rar ascultata „Romantic Fantasy” de Arthur Benjamin cu BBC Wales Symphony Orchestra.
Mathis Rochat este un violist elvețiano-francez care câștigă rapid atenția publicului ca „unul dintre cei mai deschiși și creativi violiști ai generației sale” .
Ca solist, Mathis Rochat a colaborat cu Orchestra de Cameră din Geneva, Camerata Schweiz, Filarmonica Norddeutsche și Orchestra de Stat Khirgize.
Lăudat pentru „sunetul său bogat și subtil” și având „…o putere imaginativă poetică minunată” (Bachtrack), artistul este pasionat de interpretarea unor lucrări originale uitate, cărora le adăuga transcripții personale la repertoriul de violă.
Apreciat de presa internațională pentru recentele sale albume, „L’alto Parnassien” și „Rachmaninoff Stories”, dintre care unul a fost salutat drept „albumul favorit al lunii” de către Klassik Radio, descris ca fiind „convingător de elocvent, poetic și dramatic” (MusicWeb internațional) și „captivant“ de către BBC Music Magazine. Următorul album al lui Mathis Rochat va include concerte clasice de J. G. Graun, precum și o transcripție a unui concert pentru violoncel de C. P. E. Bach alături de Camerata Schweiz sub conducerea lui Howard Griffiths.
Howard Griffins este un dirijor britanico-elvețian apreciat la nivel internațional. Născut în Anglia, Howard Griffiths a studiat la Royal College of Music din Londra și locuiește cu familia sa în Elveția din 1981. Din 1996 până în 2006, a fost director artistic și dirijor principal al Orchestrei de cameră din Zurich (ZKO). Din 2007 până în 2018, Howard Griffiths a fost director general de muzică al Brandenburg State Orchestra Frankfurt. Ambele angajamente au avut un succes deosebit, ceea ce s-a reflectat în turnee extinse în Europa, SUA și China, înregistrări pe CD premiate, precum și proiecte de pionierat în domeniul educației muzicale. Howard Griffiths este un promotor al muzicii contemporane și are o colaborare strânsă cu renumiți compozitori precum Sofia Gubaidulina, Arvo Pärt și Hans Werner Henze. De asemenea, Howard Griffiths a concertat alături de numeroși artiști renumiți precum Sir James Galway, Mischa Maisky, Maurice André, Güher și Süher Pekinel, Maria João Pires, Mikhail Pletnev, Vadim Repin, Fazil Say, Gil Shaham și mulți alții.