Pesedistul Călin Dobra a preluat recent mandatul de primar al celui de-al doilea municipiu din județul Timiș, și a vorbit la PRESSALERT LIVE despre începutul acestei expereiențe.
„Acum se răspunde la toate întrebările. Știți că am povestit, cred că ultima oară în campania electorală, și atunci am prezentat niște chestiuni legate de activitatea administrativă, dar trebuie să vă spun un lucru: în toată campania electorală n-am încercat vreodată să iau legătura cu cineva din primărie ca să obțin niște informații clare, pentru că n-am vrut să am vreodată o chestie că am fost ajutat de angajații primăriei ca să ajung pe funcția respectivă. Mi-am asumat acest lucru și am mers cum am considerat, adică strategia de campanie și de comunicare, mi-am făcut-o cu colegii așa cum am considerat, fără a apela la anumite tertipuri. Recunosc că acum când am preluat de câteva zile administrația Municipului Lugoj, lucrurile stau cu totul altfel, pentru că ce am descoperit, poate cel mai important, a fost lipsa de comunicare între direcțiile din cadrul primăriei Lugoj și, bineînțeles, lipsa de comunicare față de cetățenii Municipului Lugoj. Proiectele demarate, situațiile apărute, fără niciun fel de rezolvare, pasate într-o parte, puse, așa să zic, în sertare, și lăsat să treacă timpul. Dar știți că trecerea timpului nu duce la rezolvarea situației în administrația locală, ci, din contră, agravează situația respectivă”, a spus Călin Dobra.
„Am încercat, în primă fază, să creez un dialog, să creez, așa cum este normal, o comunicare între cei care conduc direcțiile din cadrul primăriei. Mai e o chestie puțin delicată, a fost schimbată și organigrama după ce au trecut alegerile, undeva în luna august a fost schimbată organigrama. Eu, având posibilitatea, cred că spre sfârșitul ianuarie sau februarie să vin cu o propunere de organigramă nouă și mult mai funcțională. A fost schimbată în ideea de a, cred, din răutate, să se creeze tot felul de dificultăți în ceea ce înseamnă… (…) Așa, mici capcane, dar credeți-mă că nu mă poate oprie absolut nimic la ceea ce înseamnă crearea unui aparat de specialitate modern și la ce înseamnă și o administrație modernă. Pot să spun că experiența celor opt ani de zile din consiliul județean, acum îmi dau seama cât de mult m-a ajutat în ceea ce înseamnă gestionarea aparatului de specialitate. Doar că este o diferență între consiliul județean și primărie. La nivel de consiliul județean gestionezi activitatea macro, proiectele majore, relația cu primarii. La nivel de primărie ești direct cu cetățeanul. Și dacă nu știi să comunici, nu știi să prezinți situațiile…”, este de părere noul primar din Lugoj.
Acesta a detaliat că va acorda o atenție sporită unor domenii ca sănătate sau educație, dar o altă problemă va fi principala preocupare: rețeaua de apă și canal, pentru care municipalitatea ar fi putut să acceseze fonduri încă din 2015.
„Din păcate nu s-a făcut această trecere la Aquatim. Îmi doresc să fac această trecere la Aquatim, pentru că este un operator regional care gestionează apa și canalul profesionist și am lucrat la nivelul consiliului județean, împreună am reușit să obținem și fonduri europene pentru dezvoltarea comunităților locale. Și mai mult decât atât, am avut deja discuțiile și există o șansă mare, trecerea la Aquatim, obținerea unei finanțări europene pentru gestionarea întregii situații și rezolvarea proiectelor. (…) 2025 trebuie să fim la Aquatim și să avem deja pe masă câștigat fondurile europene pentru ce înseamnă statia de epurare și extinderea rețelei de apă și canal.
Dacă se reușește, proiectul va fi undeva la 70 de milioane de euro pentru municipiul Lugoj. Și mai mult decât atât, mai avem disponibil și cam 5 milioane de euro proiecte pe apa și canal pe Programul Național de Dezvoltare Locală 1 din 2015 (n.r. – când primar era un al pesedist, Francisc Boldea). (…) Da, și nu s-a făcut absolut nimic. Bani pe aproximativ 9 milioane de lei pentru apă și 14 milioane de lei pentru canal. A fost una din prioritățile mele la prima vizită la București din postura de primar al municipiului și deja am și deblocat situația. Avem șansa să semnăm un act adițional de prelungire a acestei finanțări până la decembrie 2026. Ceea ce înseamnă că vom mai beneficia și de bani surplus față de sumele pe care le-am spus”, a explicat Călin Dobra.
„Aici vreau să lucrez foarte bine gândit și nu haotic, cum se lucrează câteodată. Eu consider că acolo trebuie. Chiar dacă nu facem trecerea încă la operatorul regional, cu societatea care gestionează la momentul ăsta apa și canalul, Meridian, care, de păcate, este în insolvență, să stabilim prioritățile și în momentul fondurilor să nu ajungă să se suprapună cu fondurile guvernamentale, fondurile europene. Adică să facem o chestie, să fie o dezvoltare așa cum trebuie la nivelul municipiului”, a mai spus primarul pesedist, care consideră că nu vor fi probleme cu stabilirea unei majorități în Consiliul Local Lugoj.
„Cred că avem o înțelegere, ținând cont de faptul că cei care sunt în consiliul local sunt cu votul cetățenilor și sunt ferm convins că în următorii patru ani nu vor fi lupte politice la nivelul consiliului local. Consiliul local are un număr de 19 consilieri, Partidul Social Democrat 7, PNL-ul 5, USR-ul 4, AUR-ul 2 și un consilier independent. Majoritatea este de 10, deci este o configurație interesantă, dar eu cred că îi am pe toți noi 19, pentru că stau la masa dialogului. Știți că sunt un om de dialog și stau la masa dialogului și sunt foarte convins că dacă, așa cum am avut deja două ședințe și s-a trecut foarte frumos și comisiile, dialogând… Va urma în perioada următoare și proiectul privind viceprimarul. Am avut o discuție cu reprezentanții partidelor politice. Din păcate nu am cu cei de la PNL, că nu am cu cine să am dialog”, a mărturisit Călin Dobra
Acesta consideră că rivalitățile politice ar trebui să fie în plan secund, iar toți cei implicați să lucreze împreună pentru binele comunității.
„N-avem adversități, să știți. N-avem adversități din astea în funcție de culoarea politică. Am un singur, să zic așa, un singur coleg, nu știu cum să-l numesc, adversar politic, care a depășit orice limită a bunului simț, candidatul de la liberali. Nu-i pomenesc numele, să știți (n.r. – Claudiu Buciu). Dacă m-ați urmărit, eu nu-i pomenesc numele. Eu le pomenesc și nu am treabă cu persoanele, eu am treabă cu el ca reprezentant al unui partid politic. Tocmai aici este și lipsa de dialog, pentru că echipa liberală este sub conducerea unui astfel de personaj care nu face decât rău comunității locale, nicidecum să aibă o deschidere spre dialog și să fie constructiv în ceea ce înseamnă administrația. În 2020 știți foarte bine, am pierdut alegele la președința consiliului județean, mi-am strâns mâna cu fostul președinte, cu Alin Nica, i-am spus frumos, ai nevoie de un sfat, de o sugestie, numărul este același, am toată deschiderea. În schimb, aici, ați văzut, la primăria Lugoj, m-am trezit că au fugit toți înainte să predea mandatul. Nu cred că este cea mai bună abordare”, este de părere Dobra.