
Dan Pintilie patronul firmei Fire Show și președintele Asociației Importatorilor și Comercianților de Produse Pirotehnice din România, a vorbit la PRESSALERT LIVE despre acest domeniu mai puțin cunoscut publicului larg.
Acesta a spus că cererea pentru produse pirotehnice este în creștere de la an la an. „Din partea Asociației Importatorilor și Comercianților de Obiecte Pirotehnice pot să spun că toți pirotehniștii care au fost creați de mine nu am avut unul care să spună că nu a crescut în efectuarea de jocuri de artificii, în comercializarea către publicul larg a celor trei categorii care sunt destinate, F1, P1 și T1. Aici toți sunt mulțumiți pentru activitatea care o prestează și în același timp aș putea să spun că cei mai profesioniști care organizează jocuri foarte mari au la fel de bine intenții pe viitor ca să mărim gama cu produse noi, efecte noi, culori noi”, a spus pirotehnistul.
Cea mai recentă „modă”este cea a artificiilor de zi. „De anul trecut a început o modă cu artificiile de zi, cel mai spectaculos care nimeni nu se gândea că se pot face artificii pe timp de zi. Anul ăsta au intrat foarte multe produse în T1 care sunt destinate publicului larg și cu acele produse considerăm că vom încânta persoanele fizice care nu sunt autorizate și au dreptul să le dețină, să le folosească. E ceva nou”, a explicat Dan Pintilie.
Firma sa există din 2009, însă experiența în domeniu este și mai îndelungată. Următorul pas ar fi construirea unei fabrici de artificii în apropiere de Timișoara.
„Proiectul este în picioare. Acum am terminat pe zona Moldovei un foarte mare, adică singurul depozit pe zona Moldovei pentru pirotechnice și cel mai mare pe zonă. Fără logistică nu putem să facem nimic, iar fabrica, dacă nu avem depozite, nu avem unde să o depozităm. Logistica e importantă. Fac și export în Republica Moldova, la Chișinău. Le va fi mai ușor la cei din Repubblica Moldova, deoarece depozitul este în județul Neamț, mai exact la Roman, în apropiere de Roman, 7 kilometri”, a detaliat Pintilie.
Acesta plănuiește să aducă specialiști din China pentru acest proiect.
„Suntem în discuții cu chinezii. Avem o clădire care sperăm să o finalizăm în vara anului viitor, 2025, unde avem și 20 de camere de locuit. Avem nevoie de niște tehnicieni, să-i aducem din China și atunci trebuie să le oferim și cazare. După ce vom termina clădirea, unde vor fi mutate și birourile din oraș, la Săcălaz, după aia ne gândim să aducem tehnicieni din China. Ei sunt cei mai specialiști, ei au inventat praful de pușcă, ei l-au descoperit, și de acolo cei mai mari producători de obiecte pirotehnice sunt chinezii. Se produce și în Europa, dar foarte puțin, adică maxim 5-6%. Există o fabrică cu care lucrăm în Albania, ei produc doar emițătoare de sunet, și nu fac față comenzilor”, a mai spus Dan Pintilie, care de-a lungul timpului a pregătit peste 3.000 de pirotehniști.
Patronul celei mai mari firme de produse pirotehnice din România a dezvoluit și care au fost cele mai mari comenzi pe care le-a avut. Dacă pentru evenimente „pe persoană fizică”, recordul a fost o comandă de aproximativ 80.000 de euro, când vine vorba de firme sumele sunt mai mari.
„La evenimente private, cel mai mare buget a fost de 300.000 de euro. A fost aniversare de firmă, 30 de ani de la înființare. Ideea este că la jocurile de artificii se folosesc calibrele mari, care sunt scumpe. Din cauza efectelor, din cauza culorilor, din cauza a ceea ce vedem pe cer. Vedem altceva. Una e dintr-un calibru de 30 de milimetri, cu care mergem la nunți, botezuri, și alta este un calibru de 120 de milimetri, nu este același lucru. Acela de 30 de milimetri se duce la 50-60 de metri, celălalt la 370 de metri. E cu totul și cu totul altceva”, a explicat Dan Pintilie, care a precizat că în Europa de Vest sumele pentru spectacole pirotehnice se calculează în milioane, iar în Statele Unite în zeci de milioane.