„Hamlet mortuus est”, un spectacol de Levente Kocsárdi despre timp și moarte, dar totodată despre timp și putere – mai exact despre cea politică – va avea premiera vineri, 22 noiembrie, de la ora 20:00, la Galeria 2 Bastion, în cadrul expoziției retrospective „Mihai-Corneliu Donici 70”, artistul fiind și cel care a semnat scenografia spectacolului. După o primă secvență din spectacol, oferită în avanpremieră la vernisajul expoziției, întregul exercițiu teatral creat în laboratorul de introspecție Arte-Factum, inspirat din ultimele replici ale câtorva personaje din piesa lui Shahespeare, va putea fi văzut cu câteva zile înaintea închiderii expoziției.
Spctacolul, în viziunea lui Levente Kocsárdi, dorește să evidențieze că milioane, poate miliarde de oameni trăiesc o copleșitoare criză de timp. E o presiune globală, ca o comprimare a timpului în univers. Deși speranța de viață crește cu fiecare generație, pare că oamenii au mai puțin timp decât cei dinainte pentru toate. Și singurul adevăr inexorabil comun tuturor stă în replica lui Shakespeare: „E aproape, Hamlet. Hamlet, vei muri”. Cum iese fiecare de pe scenă, în câte feluri știu oamenii să se despartă de timp, sunt întrebări la care „Hamlet mortuus est”, un spectacol despre timp, despre „sentimentul timpului” astăzi, despre timpul actual, cel al vieților muritorilor de azi, încearcă să găsească un răspuns.
Foarte atent la contextul social, politic, al epocii sale, William Shakespeare a fost critic, sarcastic, militant, foarte sensibil la fluctuațiile puterii în vremea sa, când lumea se schimba, trecând de la un Ev Mediu mai rigid, la o epocă mult mai pragmatică, grăbită și schimbătoare. „Puterea naște dictatori și, printre însușirile ei cele mai înșelătoare, e sentimentul iluzoriu că puterea te face nemuritor, că domină timpul. Răspunsul lui Shakespeare este irefutabil și dezarmant: Alexandru a murit, Alexandru a fost îngropat, Alexandru s-a întors în țărână. Țărâna e lutul cu care astupi o gaură de butoi.
Se referă la Alexandru cel Mare, dar, evident, este valabil pentru toți dictatorii, cei care vor să conducă lumea, dar și pentru micii dictatori din case, din familii, din teatre, ei toți, dar și eu, tu, s-ar putea să fim numai buni să astupăm o vrană de poloboc cu chirpiciul ambițiilor noastre”, e de părere regizorul Levente Kocsárdi.
Spectacolul său e o adaptare de Mona Donici după „Hamlet” de William Shakespeare și încheie proiectul „Nocturnalii VIII: Hamlet mortua est”. Accesul este liber, în limita locurilor, pe baza rezervărilor făcute la numărul de telefon 0752.111.807.