Mihaela Gagea Popescu despre apetitul românilor pentru carnea de miel și oaie:...

Mihaela Gagea Popescu despre apetitul românilor pentru carnea de miel și oaie: „Un trend crescător”. Ce produs inedit se pregătește să scoată pe piață (video)

0
DISTRIBUIȚI

Mihaela Gagea Popescu, președinte al Patronatului Comercianților și Transportatorilor de Animale și antrepenor de succes în acest domeniu, a vorbit la PRESSALERT LIVE despre dificultățile cu care se confruntă crescătorii de oi, dar și despre potențialul imens al acestui gen de afacere în România.

„Noi acum, astăzi, nu mai creștem efectiv animalele. Le luăm noi de la producători, le finisăm și fie le vindem în viu la export sau intracomunitar în țările din Europa, sau de anul trecut am început să facem și procesare de carcase. Dar am plecat de jos, de la avut grijă de animale. (…) Este o afacere care aduce bani suficienți din două motive. Unul că încă mai sunt subvențile de la APIA, care după părerea mea, chiar dacă nu sunt la nivelul țărilor din Europa care încasează mai mult, nu știu exact suma din celelalte țări, România are o cotă mai mică de subvenție, dar totuși o are, din 2017 dacă nu mă înșel. Respectiv, faptul că prețul animalului a crescut și atunci e un plus destul de mare pentru ei. (…) Celelalte țări, deja de foarte mulți ani, fac procesare sau livrează carcase. Însă noi, la ora actuală, suntem locul unu la exportul de animale vii și locul doi ca și număr de animale din Europa”, a explicat Mihaela Gagea Popescu, care în copilărie și-a petrecut vacanțele de vară la stână, tatăl său fiind oier în zona Sibiului.

„Deși noi suntem la început ca țară, cred că în următorii ani proporția de a vinde carne va fi tot mai mare, pentru că trendul în România începe acum, de un an, doi, a început să fie un trend în a vinde și noi carcasele de carne. Cu siguranță, pe termen lung, cel mai avantajos este să vindem carcase, doar că România încă are de investit în brand de țară, în brand-ul carcasei de oaie și de miel, și în etichetă. Pentru că celelalte țări europene au câteva zeci de ani în plus de cultură în vânzarea cărnii și atunci, inevitabil, au și o etichetă mult mai cunoscută decât ce are România. Din punctul meu de vedere, suntem la început de drum, dar se poate crește frumos”, a completat femeia de afaceri, care așteaptă cu nerăbdare anunțatul program guvernamental de reindustrializare în domeniul procesării.

Pe lângă normativele europene legate de transport, tot mai stricte, și lacunele legislative, afacerile cu ovine au fost afectate recent și de pesta micilor rumegătoare, cu focare masive în capete opuse ale țării, în Constanța și Timiș. „Eu cred că pesta a fost și cred că a fost în toată țara, nu doar în… Poate acolo a venit sau cum a venit, se face o închetă, am înțeles, care este pe rol, cum a ajuns pestea în România și apoi cum a ajuns pestea de la Tulcea-Constanta la Timiș.


Eu cred că boala asta cumva s-a răspândit mult mai devreme decât am depisat noi”, este de părere Mihaela Gagea Popescu.

Ferma pe care o deține a fost nevoită să sacrifice aproape 13.000 de oi, pentru care ar urma totuși să primească compensații din partea statului.

Din postura vânzătorului, antrepenoarea observă o creștere a consumului cărnii de oaie în România. „Așa cum a fost, acum poate 15 ani, au fost fructele de mare, și acum 20 de ani vita în România, noi în momentul de față ne aflăm pe un trend crescător în ceea ce înseamnă consumul de oaie și de miel. Eu sunt optimistă pentru faptul că oamenii au început să fie curioși și curajoși în a încerca produsele de miel și de oaie și se vede o creștere”, a spus Mihaela Gagea Popescu.

Chiar înainte de pandemie, afacerista a cumpărat și un restaurant în Timișoara, unde a introdus carnea de miel și oaie în meniu.

Pe lângă vânzarea de carcaselor de oaie în țară și străinătate (preponderent în țări cu populație musulmană), compania din conducerea căreia face parte Mihaela Gagea Popescu se pregătește și să intre pe piața produselor procesate.

„Anul viitor vom scoate o linie de ravioli cu carne de miel și o să mai avem și caserole cu piese de miel și de oaie. Trebuia să le scoatem acum în toamna asta, dar situația cu pesta și toate care ne-au ținut un pic pe loc (…) Supermarketurile au fost au fost deschise, adică le am făcut niște mostre și au fost deschiși la asemenea produse. Și, de ce nu, și pentru export, am fost anul acesta la un târg în Dubai, ne așteaptă, acolo e o mare cerere. (…) Suntem în plină dezvoltare cu directorul nostru de marketing pe aceste produse, deci nu sunt finisate 100% ca să știm nici ziua când le deschidem și nici pentru fiecare țară ce particularități avem. (…) Cu siguranță o să începem cu o producție de 3-5 tone, pentru că vrem să testăm, vrem să vedem cum reacționează publicul și o să creștem în funcție de celele pe care o să avem. Să fim doar pregătiți”, a detaliat Mihaela Gagea Popescu, care a dezvăluit că în total se pregătesc pentru vânzare „patru-cinci” produse, inclusiv mușchiuleț sau ciolan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.