Motivul pentru care fermierii români au subvenţii mai mici faţă de cei...

Motivul pentru care fermierii români au subvenţii mai mici faţă de cei din alte state UE. Avertismentul europarlamentarului Maria Grapini pentru guvernanţi (video)

0
DISTRIBUIȚI

Europarlamentarul Maria Grapini a explicat la PRESSALERT LIVE ce discuţii a avut cu viitorul comisar pe agricultură din Comisia Europeană pentru ca fermierii români să nu mai fie dezavantajaţi şi cum s-a ajuns ca aceştia să aibă subvenţii mai mici faţă de cei din alte state UE.

„Am să vă spun în premieră: înainte de a avea loc audierea pe agricultură, comisarul pe agricultură, cunoscându-mă, pentru că a fost eurodeputat în Parlamentul European, am avut o întâlnire tete-a-tete la mine în cabinet. Şi am putut să-i spun toate durerile mele, problema fermierilor români, care de atâţia ani au subvenţie diferită, de problema îmbătrânirii acestor fermieri şi că e nevoie de o nouă generaţie de fermieri. Partea bună e că el provine dintr-o familie de fermieri şi ştia foarte bine problema… I-am spus de experienţa României. Că noi avem un club al tinerilor fermieri, care au făcut şcoala afară şi acum au venit aici şi merg la ţară şi-şi fac propriile femre, ceea ce e extraordinar. I-am spus de faptul că: are sau nu are de gând, îi voi pune tranşant întrebare, era pe listă, să reformeze PAC-ul. I-am explicat: nu se poate de atâţia ani, România a intrat în 2007, şi de atunci fermierii sunt într-o competiţie inegală, pentru că au subvenţie diferită. Mi-a spus că da, are pe agenda lui…

Ştiţi de ce avem subvenţie diferită la fermieri? Că am cercetat. Când am aderat, domnul Băsescu a acceptat la aderare şi cu cine a mai fost acolo, să intrăm cu acest lucru, cerut de Bruxelles: având în vedere că voi aveţi costuri mai mici, subvenţia să fie mai mică; Deci am cedat când am semnat la aderare, noi să avem această subvenţie şi o corectăm foarte greu. De atâţia ani ne chinuim să o corectăm. După discuţia tete-a-tete cu comisarul şi după discuţia publică la audieri, legată de Ucraina, l-am întrebat foarte clar: ţara mea, Polonia şi mai câteva ţări au fost cel mai grav afectate. Vreau să ştiu ce aveţi de gând mai departe? Eu sunt de acord să ajutăm Ucraina, dar nu prăpădind şi făcând praf din fermierii din interiorul pieţei interne, aici ne referim la România. S-au prelungit taxe acum pentru un anumit număr de produse pentru Ucraina, dar intervine aici şi subsidiaritatea, controlul calităţii produselor intrate într-un stat membru revine statului membru… că are cantitatea care trebuie, că trebuie să vă spun că s-a făcut evaziune şi pe cantitate, deci e dublă evaziune cumva. Asta vine statului. Doamne ajută că e în vigoare noul regulament vamal, am fost raportoare pe acest nou regulament vamal, şi am atenţionat de trei ani de când lucrăm, România, să fie pregătită… mai avem doi ani până se aplică regulamentul. În ce sens, noi acum când vorbim, nu avem laboratoare pentru a verifica calitatea, structura şi conţinutul tuturor produselor. Dacă celelalte state, conform acestui regulament, au sita deasă şi resping, toate vor intra pe la noi. Cu riscul că se împrăştie şi în alte ţări, dar prima dată la noi. Să ne dotăm şi să avem toată gama de laboratoare.

Trebuie să avem personal calificat, nu mai spun de corect şi imoral, să nu-i mai prindă pe vameşi cu ceva… Obligativitatea statului de a controla. Pentru prima dată se înfiinţează o Agenţie Vamală europeană, problema e dacă noi nu ne conectăm la această agenţie, nu avem sisteme informatice, nu anunţăm imediat, nu sesizăm, închidem ochii când trece marfa, nu avem succes”, a spus europarlamentarul Maria Grapini.

Despre postura Roxanei Mînzatu, propunerea României pentru funcția de comisar european și unul dintre cei șase candidați pentru funcția de vicepreședinți ai Comisiei Europene, Grapini a răspuns că: „Foarte multe întrebări au fost nedrepte puse lui Roxana.


De exemplu, cineva de la PPE şi cineva de la stânga, stânga unită cum spune ei, a întrebat de ce la ea în portofoliu, în denumire, nu e trecut şi nu ştiu ce cuvânt. Păi nu ea a denumit portofoliile. Din punctul meu de vedere preşedinta comisiei n-a făcut cea mai fericită împărţire a portofoliului şi eu i-am făcut scrisoare, supărată fiind că în acest mandat, când anul trecut am sărbătorit 30 de ani de la înfiinţarea Pieţei interne, noi nu mai avem comisar pentru piaţa internă, cum am avut în mandatele trecute, era comisar pentru piaţa internă (…)

Din nefericire au transferat nişte lucruri interne, nişte analize de presă, despre casa Roxanei, la dezbaterea aceasta şi s-a pus această întrebare, comisarii sunt analizaţi şi întrebaţi şi avizul se dă de Comisia din Parlamentul European aferentă portofoliului, dar de participat, pentru a susţine, sigur că participi, din nefericire, aş putea spune şi din fericire, Roxana a avut o prestaţie excelentă. Eu am participat şi la audierea Corinei Creţu şi a Adinei Vălean, este prestaţia cea mai bună. A ştiut să răspundă, absolut foarte bine. A lucrat în administraţia publică pe partea asta de fonduri europene. A fost foarte bine pregătită. N-am văzut niciun trac la ea, a vorbit şi în engleză, a răspuns şi în română la români. A avut o prestaţie de care putem să fim mândri. Nu a descurajat-o nici acea întrebare, a răspuns foarte lejer, am văzut-o că nu a fost stresată. Este un joc politic, aşa cum s-a făcut negocierea cine să fie şef la cele patru instituţii europene: Parlamentul European, Comisia Europeană, Consiliul European şi Înaltul Reprezentant, care se consideră a patra instituţie şi s-a făcut negocierea. Picau ca piesele de domino dacă nu ieşea Ursula, dacă nu era votată preşedinta Comisiei, n-a luat onorabil 401 voturi din 720, nu poţi să spui că a rupt lumea. Dar dacă ea nu era votată toată negocierea se lua de la capăt. PPE-ului i s-a dat comisia, social-democraţilor li s-a dat Consiliul şi ştim că-l avem pe portughez preşedintele Consiliului, la RENEW, fostul ALDE, li s-a dat Înatul Reprezentant iar la Parlamentul European s-au împărţit portofoliul, perioada de cinci ani în două părţi…”.

„Am primit pentru prima dată un portofoliu de vicepreşedinte executiv, a fost cu negociere. A fost o mică nedreptate, o apreciez pe Roxana, pe Victor. Nu România trebuia să fie presată. Şi vorbesc aici ca femeie. Noi am avut două portofolii la rând, de câte cinci ani, ocupate de femei. De ce nu a făcut presiune la statele membre care au avut numai bărbaţi… Nu e rău că se face o negociere. Negocierea asta pe şapte ani e foarte bună pentru România şi felicitări că au reuşit-o. Eu sper ca noul preşedinte, şi rog presa să facă presiune, doar România nu a făcut dreptul de veto… Dacă nu va avea coloană vertebrală, putere, curaj. Pe teren, nu şi-a făcut treaba. Am multe exemple în care n-a fost interesul României.

Noi degeaba trecem în Parlament, avem şapte rezoluţii pentru intrarea în Schengen şi şapte scrisori de la preşedintele comisiei de muncă şi de la Ursula, făcute, totul e blocat la Consiliu… se ia o decizie până în 31.12. Ştiţi cât de bine ne foloseşte (n.r. Air Schengen). Grupurile de vizitatori nu mai stau la coadă, am văzut oameni în cărucior, care trebuiau să iasă, la control… Am filmat cinci kilometri de coadă de tiruri. Costul ajunge la cumpărător. Noi importăm tot. Dacă stăm cinci zile în vamă, plătesc şoferul şi… se vede în costul final”, a concluzionat Maria Grapini.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.