div class="wp-block-image">
La sfârșitul secolului al XIX-lea, una din preocupările administrației arădene a fost realizarea unui sistem de alimentare cu apă potabilă pentru locuitorii orașului.
În urma unei licitații, o firmă londoneză a construit turnul de apă, dat în folosință în 1896.
Înalt de 35 de metri, turnul cu cinci nivele și o scară interioară, construit din piatră și cărămidă, care se aseamănă cu un donjon medieval, cu influențe Secession, era, la vremea respectivă, cea mai înaltă clădire din Arad, și a rămas până astăzi una din cele mai vechi și interesante clădiri ale orașului. Ridicat nu departe de centrul orașului, în vecinătatea Parcului Reconcilierii (fosta Piață a Pompierilor), Turnul de apă avea rolul de a aproviziona cu apă orașul și de a semnala incendiile, el fiind construit în vecinătatea cazărmii pompierilor. Timp de 60 de ani, până în 1956, acest emblematic edificiu al orașului a fost sursa de aprovizionare cu apă potabilă a Aradului.
În anii care au urmat n-a mai avut nici o întrebuințare, a fost închis, abandonat și lăsat în paragină mai bine de trei decenii. O încercare de restaurare a clădirii din anii ʹ60 a fost în scurt timp abandonată iar încercările unor muzeografi arădeni la începutul anilor ʹ80 de a amenaja în generosul spațiu n-au găsit nici un ecou. Turnul a fost închis și părăsit mulți ani la rând, iar inițiativele unor muzeografi arădeni de a amenaja în generosul spațiu un muzeu nu și-au găsit finalitatea.
Abia în anii postdecembriști, după ce a devenit proprietatea SC „Galeriile Turnul de Apă” turnul a fost readus la viață și repus în circuitul public în anul 1996. Cele cinci etaje ale turnului au fost transformate într-un muzeu privat în care e expusă o impresionantă colecție de imagini și obiecte vechi din anii legați de destinația sa inițială, dar sunt organizate și expoziții de artă sau tematice și a devenit un loc public care poate fi vizitat, la cerere, de toți cei interesați să-i cunoască istoria, să vadă vechi instalații sanitare și diverse alte exponate de epocă.
La primele două nivele ale turnului sunt organizate expoziții temporare ale artiștilor plastici și lucrări din anii ʹ70-ʹ80 ale pictorilor arădeni, documente și imagini care evidențiază frumusețile Parcului Național Lunca Mureșului iar la cel de-al treilea, expoziția „Apa domestică”, ilustrează modul de utilizare a apei de-a lungul timpului, cu exponate care oferă o imagine a obiectelor sanitare din secolul trecut și diverse alte piese vechi, ieșite din uz, păstrate însă în colecții ale muzeelor. folosite pentru igienă. Nivelul al patrulea prezintă momente din activitatea pompierilor arădeni, tradiția acesteia și modul în care s-a făcut alimentarea cu apă a orașului iar la ultimul nivel poate fi văzut uriașul rezervor de înmagazinare a apei, cu o capacitate de 300 de metri cubi, echivalentul a 400 de tone de apă, deasupra căruia se află un acoperiș de lemn placat cu tablă zincată, și tot de acolo poate fi admirată panorama orașului, prin patru lucarne.
Un metru cub are 1000 de litri, astfel ca 2 metri cubi inseamna 2000 de litri, 5 mc inseamna 5000 de litri, iar calculul poate continua.