div class="wp-block-image">
În calendarul creștin ortodox, ziua de 8 noiembrie este închinată Soborului Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, cunoscuți ca fiind conducătorii celor nouă cete de îngeri, păzitori ai oamenilor de la naștere până la moarte, și călăuze ale sufletelor în drumul acestora spre Rai. Ei sunt înfățișați în icoane cu aripi iar sabia este un simbol al biruinței. Se spune că îngerii păzitori sunt dăruiți de Dumnezeu în momentul botezului, pentru a-i apăra pe creștini, a-i susține în a transfigura lumea, a-i îndruma în întreaga viață pământească și a le mijloci întâlnirea cu Dumnezeu.
Despre Arhanghelul Mihail se spune că poartă uneori cheile Raiului, este un înfocat luptător împotriva diavolului și veghează la căpătâiul bolnavilor, dacă acestora le e sortit să-și dea sfârșitul, sau la picioarele lor, dacă le este hărăzit să mai trăiască. El se arată a fi un înger al dreptății Dumnezeiești care, potrivit Vechiului Testament, este prezent mai ales acolo unde Dumnezeu pedepsește nedreptatea. În iconografie este înfățișat ținând în mână o sabie de foc, semn al osândirii păcatului.
Arhanghelul Gavriil a fost trimis de Dumnezeu pentru a duce drepților Ioachim și Ana vestea zămislirii Maicii Domnului iar Fecioarei Maria i-a vestit taina cea mare a întrupării Domnului și l-a întărit pe logodnicul ei, Iosif, să nu se îndoiască de nimic. Tot el e cel care a adus femeilor mironosițe vestea Învierii Domnului. În iconografia ortodoxă, e înfățișat cu o floare de crin alb în mână, ca simbol al bucuriei și binecuvântării, căci Arganghelul Gavriil este socotit a fi îngerul bunătății și milostivirii lui Dumnezeu.
În România, Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil sunt patronii spirituali ai jandarmeriei, iar în biserică se fac slujbe speciale pentru mesagerii lui Dumnezeu și protecția credincioșilor.