Revenit la PRESSALERT LIVE, Sorin Predescu, directorul Direcţiei pentru Cultură Timiş, a oferit detalii despre incidentul cu iz şovin de la începutul săptămânii, când un bărbat a dat buzna în sediul instituţiei pe care o conduce, deranjat de faptul că în oraş există statui ale unor personalităţi care nu erau de naţionalitate română.
„Nu e ca şi cum n-ar mai veni tot felul de personalităţi accentuate în Direcţie. Dar de data asta a venit doamna secretară să spună că are o problemă cu un domn, care era destul de agitat şi flutura un fragment dintr-un afiş al Teatrului Maghiar, fiind destul de revoltat că există Teatrul Maghiar. Eu l-am abordat cu foarte mult calm şi i-am spus că Teatrul Maghiar exista inclusiv pe vremea lui Ceauşescu şi că e firesc. După care a început o întreagă discuţie. A clamat faptul că nu e firesc să scrie în maghiară prima dată, ci în română. Am încercat să-i explic că nu e o plăcuţă de identificare, totuşi un afiş de teatru. Că el „ştie legea”. În fine, puţin complicat, dar partea asta a fost destul de calmă, încet încet a înţeles ceva sau s-a prefăcut că se calmează, după care, extrem de brusc a scos un telefon, a început să ne filmeze şi să strige cu statul mafiot şi că au venit românii la putere. Şi că noi suntem vinovaţi că am dat voie să se amplaseze statui de neromâni în oraş. Cred că se referea la cele de pe Aleea Personalităţilor, unde sunt în principal din toată istoria Timişoarei, care nu e doar românească. Şi bineînţeles că el le va sparge cu barosul şi nu avem ce să-i facem. Problema, decât că ridica tonul, tot încercam să-l potolesc. Nu am avut cu cine. Desigur erau şi alţi oameni acolo, care se simţeau destul de ameninţaţi. Pentru că era dezlănţuit cu telefonul şi cu afişul ăla pe care-l tot flutura. Şi l-am invitat să iasă afară. Bineînţeles că n-a dorit foarte tare să iasă afară, dar am reuşit cumva.
Am chemat Poliţia după ce l-am dat afară. Am coborât scările, el filma între timp. Era live şi striga: cu statul mafiot, cu nu ştiu ce. Nu l-am atins… Era prima zi după alegeri. Bineînţeles că după aceea am închis poarta. Noi avem la instituţie o poartă mare şi grea, dar a trebuit să chem Poliţia pentru că el se pusese în faţa porţii, strigând şi făcând… şi evident că nici nu voiam să-i dau drumul înapoi înăuntru. Instituţiile trebuie să funcţioneze. Se pare că între timp şi el a chemat Poliţia, aşa încât a venit. Mai întâi m-a luat pe mine la întrebări: că de ce nu am pază? Pentru că instituţia este extrem de mică şi nu are buget de pază. Deşi mi se pare o idee bună… cum ar fi ca şapte oameni să lucreze de dimineaţa până seara şi unul să stea să se uite la noi.
După aceea s-au îndreptat către el. Eu am asistat la un întreg circ cu poliţiştii de la Secţia 1, nu ei l-au făcut, evident acest personaj. Care îi filma, le spunea că-s analfabeţi, că au ceva cu el, că are drepturi. Tot timpul apărea obsesiv acest refren: românii au ajuns la putere! De fapt, nu doar faptul că, omul în fine, avea un comportament un pic accentuat, ceea ce se întâmplă. Era activat de aceste alegeri. Faptul că deja sunt oameni care au senzaţia că e momentul justiţiarilor. Şi asta m-a făcut să fac postarea de pe Facebook. Această senzaţie acută că el venise să facă dreptate. Că acum era contextul potrivit. Imediat după alegerile prezidenţiale”, a declarat Sorin Predescu la PRESSALERT LIVE.
„E adevărat că există o Românie care consideră că a pierdut prin această tranziţie, dezvoltare, în aceşti ultimi ani, 30 poate 35. Unii din ei. Uite de exemplu, ce am observat la acest personaj e că folosea, atunci când îi explicam lucruri mai calm, îmi confirma tot timpul cu: bravo! Ăsta e un reflex specific italian, acolo se zice bravo, brava. E clar că a stat o perioadă acolo. Cred că sunt oameni care au senzaţia că au pierdut şi probabil au şi pierdut în toţi aceşti ani. Şi, da, este o fractură în societate. Într-o Românie care a reuşit să se integreze aproape total, inclusiv economic, în ceea ce înseamnă standarde de viaţă occidental. Şi o periferie care se simte nereprezentată, e nereprezentată şi de abia aşteaptă să protesteze într-un fel sau altul”, mai spus Predescu.
„Ideea e foarte simplă, toate partidele, de când a început acest trend anti-democratic, anti-woke, care şi woke are problemele lui.
De unde a pornit acest trend anti-liberal de fapt, anti-progres. Noi avem o scenă politică aproape pur conservatoare, că-s conservatori de stânga, că-s conservatori de dreapta, şi toţi aceşti oameni au dat nişte mesaje în ultimul timp, extrem de tradiţionaliste, şi nu au făcut altceva decât să împingă această populaţie spre extreme. Adică un Rareş Bogdan, care strigă că Lasconi vrea ca bărbaţii să nască alţi bărbaţi şi aşa mai departe, pe scena sălii Olimpia din Timişoara. Evident că activează, mesajele astea extreme ale partidelor mainstream, nu fac altceva decât să împingă oamenii în braţele extremei, asta am văzut-o peste tot. Cu cât încerci să furi înapoi de la extremă cu oameni prin mesaje trimise, cu atât mai mult îţi trimiţi oamenii în braţele partidelor extremiste.
Eu cred că partidele mainstream, PSD, PNL, cred că UDMR are propria clientelă, au tăiat legătura cu toată societatea, pentru că au crezut, în ceea ce un amic de-al meu spune: au crezut în politica logistică. Tot timpul se discuta ce forţă avem noi în teritoriu. Ceea ce nu mai funcţionează. Pentru că nu mai există partid fără mesaj. Întotdeauna au existat partide de masă şi partide de mesaj. Partidele de masă aveau nişte organizaţii rezistente. De obicei în stânga aveau sindicatele şi în dreapta pe enoriaşii bisericilor tradiţionalelor. Ceea ce în cazul PNL n-a funcţionat niciodată. Şi ei cred că dacă au membri de partid, consilieri locali şi primari, asta înseamnă că mesajul lor merge mai departe. Dar dacă nu dai mesaj nici acei oameni nu au ce transmite mai departe.
Ce au propus PSD, PNL mai departe. Nu au avut niciun mesaj, nici de schimbare, nici de schimbare în bine, nici în rău, nimic. Au zis, noi o să mergem mai departe, facem la fel, iar oamenii au zis, avem nevoie de o schimbare după zece ani de preşedinte şi după guvernări foarte asemănătoare funcţional între ele. Aveau nevoie şi au nevoie de un suflu proaspăt. Până la urmă zece ani din viaţa unui om nu e puţin şi oamenii, ca să aibă speranţă trebuie să aibă mesaje de speranţă. Ei au primit mesaje de stabilitate. Pentru unii a fost suficient, dar pentru majoritatea nu. De aceea ambele partide, cu precădere PNL-ul, cât şi PSD-ul, trebuie să-şi regândească mesajul. Pentru că nu-l mai au. Adică nu ştiu ce mi-a propus mie, nici domnul Ciucă, nici domnul Ciolacu, e adevărat că nici domnul Georgescu n-a propus mare lucru”, a adăugat Predescu.
Despre mesajul „de pace” transmis de Călin Georgescu, directorul Direcţiei pentru Cultură Timiş consideră că: „Prinde, pentru că şi membri partidelor politice folosesc expresia mainstream, fac acelaşi lucru, se duc să pupe moaşte şi aşa mai departe. Nu zic că e un lucru rău asta, fiecare cu credinţa lui, dar prea mult povestesc despre cât cred… Călin Georgescu e un impostor absolut. La cum văd că a ajuns am impresia că a fost un impostor toată viaţa. Nu spun că nu a citit ceva. Dar e o vorbă veche: dacă citeşti fără să înţelegi, e destul de periculos! Culmea, reprezentantul unei zone mai degrabă de new age şi de lume vrăjită, antiştiinţifică până la capăt. Există în ultimul timp în lumea asta, o înclinaţie către lucrurile foarte ezoterice. E un ezoteric, care încearcă cumva să-şi construiască un corp, o viziune, o expresie ezoterică. Care prinde, că dacă toată ziua bună ziua despre asta se vorbeşte în divertisment. Avem mai multe filme cu vrăjitoare decât cu roboţi, evident vorbim mai degrabă de: vezi, Doamne, ce lume neştiută, pe care nu ştiu cine, doar oamenii răi încearcă s-o ascundă! E o creaţie a superstiţiei cumva. Să fie foarte clar că erau foarte deştepţi acolo. Din câte am întrebat, se pare că e un KEB generalitica care nu se mai putea aplica la Facebook sau Instagram, dar s-a putut aplica la TikTok, care au proprietari chinezi. Şi e o versiune mai nouă. Cineva a băgat foarte mulţi bani acolo. Întrebarea e cine şi din păcate la această întrebare nu am răspuns. Totodată cred că au existat şi complicităţi cu politica românească. Cred că cineva a încercat să-l crească ca să-l scadă pe Simion şi el a şi scăpat de sub control. Un mecanism foarte bun. Şi, dintr-un dispreţ, oamenii au votat, foarte mulţi şi neinformaţi. De aceea am speranţa că în turul 2 nu va fi aşa de rău”.