Sorin Predescu: „Exact ce se întâmplă la Timişoara se va întâmpla şi-n...

Sorin Predescu: „Exact ce se întâmplă la Timişoara se va întâmpla şi-n restul ţării”. Pronosticul pentru alegerile parlamentare (video)

0
DISTRIBUIȚI

Sorin Predescu, directorul Direcţiei pentru Cultură Timiş, vechi liberal, e convins că schimbările anunţate imediat după primul tur al alegerilor prezidenţiale în PNL şi PSD sunt binevenite. În acelaşi timp acesta consideră că atenţia votanţilor e captată mai mult de prezidenţiale şi alte rezultate sunt aşteptate la alegerile parlamentare din 1 decembrie.

„Ambele decizii au fost bune. PNL avea neapărat nevoie de o schimbare de gardă, pentru că oamenii care au ocupat acele poziţii au făcut o contraselecţie care din păcate va fi şi pe listele de parlamentare. Au făcut o contraselecţie absolută în partid. Şi se face contraselecţia asta de foarte mult timp în PNL. Bolojan a adus o credibilitate mare în interiorul partidului şi cred că şi-n exterior şi va face câteva gesturi credibile pentru că el e credibil. Ăsta e atuul lui. Şi va face câteva gesturi credibile şi decente pentru electoratul liberal. Care sigur ar putea salva intrarea în Parlament. Pentru că sincer să fiu într-o variantă în care nu s-ar fi schimbat garda eu cred că nici în Parlament nu mai apucau să intre. Există un recul şi în urma acestui monumental eşec al lui Ciucă în alegerile prezidenţiale. Pe de altă parte PSD-ul cred că face bine. Pentru că nu au cum să înlocuiască garda acum. La ei bătăliile sunt lungi. Cuţitele sunt ascuţite. Ciolacu a făcut o mişcare extrem de decentă, mie mi s-a părut un candidat bun. În afară de greşelile sau, în fine, de ceea ce s-a descoperit despre el. Ca discurs a funcţionat bine. Şi discursul lui acum a fost extrem de decent: Rămân până la sfârşit, până se termină alegerile, până predau guvernarea, nu mai fac parte din conducere; Mi se pare o retragere înţeleaptă şi strategică. Cred că nici nu avea foarte multe soluţii, dar a făcut-o elegant. Am văzut retrageri mai puţin elegante de la toate partidele”, a declarat Sorin Predescu la PRESSALERT LIVE.

Despre ce va aduce la alegerile de duminică scorul bun obţinut de Lasconi, Predescu susţine: „Cred că oricum ei au luat un scor la locale mult sub parlamentare, din motive simple. Candidaţi care sunt centraţi în marile oraşe au pierdut câteva poziţii importante. Au existat coaliţii împotriva lor. Eu cred că oricum aveau un scor mai mare. Sigur că nu va fi 8%. S-ar putea să aibă peste PNL. Am anticipat intrarea lui Lasconi şi am spus-o imediat după locale, dintr-un motiv destul de simplu. Era clar că nu pot să intre amândoi: Ciucă şi Ciolacu. Şi lupta în capul meu era, şi încă era fragmentată zona suveraniştilor, Lasconi avea şanse, nimeni nu s-a aşteptat să-l depăşească pe Ciolacu. Asta e de fapt marea lor victorie. De fapt e marea înfrângere a PSD. Ei au luat un scor anticipabil. Asta a fost greşeala, preţul aroganţei. Asta a păţit şi Ponta. De aceea e important în cariera politică să ai puţine probleme anterioare, pentru că vor ieşi la iveală. Eu nu vreau să minimalizez scandalul cu plecarea la Nisa. Dar a fost o reacţie greşită a domnului Ciolacu, care a minţit în mod repetat. După un Iohannis acuzat că zboară… s-a lipit, l-a scăzut foarte mult. Asta a perceput-o repede, că s-a urcat într-un avion şi s-a dus la Nisa. Tocmai pentru că el a jucat rolul omului obişnuit. Omului ca noi, care merge la economic, care nu ştiu ce. Din păcate s-a văzut că nu e aşa. În primul rând e vina lui, pentru că deja într-o perioadă în care ştia că va candida la preşedinte, a făcut gestul de genul ăsta pentru că avea senzaţia că nu o să se ştie”.

În ceea ce priveşte alegerile parlamentare Sorin Predescu a mai pronosticat următoarele: „Suveraniştii nu iau mai mult de 40%, nu au cum. În politică şi o să vedem la toate alegerile, cumva există o tendinţă de vase comunicante. Nu ştiu cum ajungem la preşedinte sau, cu excepţia doamnei Dăncilă, sau în America, ajungem să fie aproape la jumate jumate. De fapt depinde una de alta. Când unul pare dominant, vin voturi din partea cealaltă, se echilibrează, acum fractura în societate… Eu consider că sunt trei componente. Este această zonă mai mică în care flotează şi PNL-ul, e USR-ul, liberalism progresist, există, câteodată flotează, câteodată în partea cealaltă. Există marele partid PSD, care propun şi ei o societate mai tradiţionalistă… şi apare acest suveranist… n-are partid. Eu nu cred că o să depăşească 40%. Şi entuziasmul faţă de Georgescu, pe care nu l-au cunoscut mulţi, mai scade. Eu cred că nu e uşor de transferat către un partid totuşi. Călin Georgescu, el ca individ apare ca lupul singuratic, de aia mulţi l-au votat, când apare cu partid nu este neapărat mişcarea … nu cred că reuşeşte să-şi transfere toate voturile şi poate nici jumătate. Dar poate greşesc eu. Macron a făcut-o, a reuşit, dar a avut timp mai mult. Nu există activarea pentru parlamentare cum există pentru prezidenţiale. În România, în capul oamenilor prezidenţialele contează mai mult decât parlamentarele. Ceea ce e fals, dar asta e. Şi oamenii nu cred că se mai uită mult la politică, au obosit deja la prezidenţiale, nici nu văd o prezenţă mare la parlamentare, văd însă una mare în turul 2”.

„Ei nu au mesaj, ce să activezi? Poate Bolojan spune: hai să votăm. Ce să activeze PSD-ul? Dar nu are un mesaj. Vor apărea trei discursuri suveraniste. Să nu uităm că o mare parte din votanţii lui Georgescu sunt din partidul SOS. Şi atunci, dacă nu merg împreună se vor împărţi voturile între ei. Din punctul meu de vedere, oricât s-ar da pe val, AUR e în recul.

Foarte bună mişcare (n.r. despre susţinerea lui Georgescu de George Simion) dacă n-ar exista acest partid, al lui Călin Georgescu, în momentul ăla e în conflict de interese, nu se va mufa aşa tare, pentru că el se mufează pentru creşterea lui la parlamentare. Dacă vede că i se fură voturi prin Călin Georgescu va începe o bătălie şi chiar un conflict”

Întrebat cum ar vedea un guvern cu Călin Georgescu preşedinte, Diana Şoşoacă premier şi George Simion ministrul Apărării ori la Externe, Predescu a replicat: „Ar arăta ca un guvern propus de Trump. La fel de rău ca un guvern propus de Trump. Din fericire, nu sunt foarte compatibile cele trei linii suveraniste pe care le avem acum. Să vedem ce iese la parlamentare, nu cred sincer că vor reuşi la parlamentare un pol suveranist, capabil să propună o majoritate. Nu se adună cifrele şi am senzaţia că o parte din năduf a fost exprimat. Oamenii votează într-un fel… foarte mulţi din membri PSD au votat cu Georgescu, din zona rurală. M-am uitat pe hărţi, am văzut că în zone în care majoritari erau PSD, au votat cu Georgescu.


Prima ipoteză era că au dat voturi unii altora. De aceea ipoteza mea a fost că a fost un năduf asupra unei conduceri care i-a dezamăgit pentru că n-a fost cum sperau ei. Dar că vor vota disciplinat cu partidul lor. Eu văd PSD că va obţine un procent destul de mare. Mult mai bun decât la prezidenţiale. Sper să treacă şi PNL-ul pragul guvernamental. USR-ul va fi pe creştere. UDMR va fi stabil, sperăm să intre în prag parlamentar… Să vedem cum se adună celelalte”.

Cât despre sosirea lui Hellvig la PNL: „Cred că n-ar fi foarte bine să vină înainte de parlamentare. Inevitabil va fi asociat cu serviciile, chiar dacă a fost în controlul civil, e un personaj care a reuşit să se şi delimiteze de preşedinte la un moment dat. Să mai aştepte câteva zile cât mai sunt alegeri”.

„Depinde foarte mult de cum vor ieşi procentele, e greu de prezis acum. Trebuie văzut dacă se creează un val acum sau nu pentru alegerea, după această intrare a Elenei Lasconi în turul 2. Are un bonus, dar bonusul poate să meargă până pe la scorul ei, nu văd să depăşească 18%, pentru că are un electorat preponderent urban. Liberalii vor lua mai mult decât a luat Ciucă, dar poate mai puţin decât USR-ul. PSD poate lua spre 30%. O să fie PSD-USR şi (UDMR) posibil dacă e nevoie de ei”, a spus Sorin Predescu despre o posibilă formulă de guvern.

„Îi văd mai compatibili, USR-PSD, o să râdeţi, pe zona de progres, sunt puţin mai compatibili. Şi văd posibilă combinaţia asta… Exact ce se întâmplă la Timişoara se va întâmpla şi-n restul ţării. Pot să explic de ce. Liberalii au făcut o greşeală strategică. Au încercat să omoare USR-ul cu multe mesaje ultraconservatoare, anti-LGBT, anti nu ştiu ce, i-au atacat din prima clipă ca pe cei care le ocupă o nişă ideologică, ceea ce nu e adevărat. Dar în capul lor aşa era. Au devenit cumva foarte greu frecventabili, din cauza acestor tip de extremă, cei din PNL, vor lua un scor complicat, ce-i va trage în jos e că au totuşi listele lui Ciucă. Sunt locuri în care e greu să votezi. La Timişoara, …Blaga. Probabil are şi votanţii lui. Dar nu există un entuziasm.

Nu ştiu listele USR foarte bine, sunt convins că peste tot în ţară, acum la Timiş aşa s-a întâmplat, că oamenii importanţi erau deja din Timiş. Să zic aşa. Dar sunt convins că e o listă locală cea făcut de PSD.

Eu cred că în capul useriştilor ar fi interesantă o guvernare în care USR să fie vioara întâi şi PNL a doua. Dar nu cred că se poate întâmpla. Acum e momentul mobilizării propriului electorat, şi în cazul PNL şi în cazul USR. PSD se descurcă singur. Şi pentru a mobiliza acest electorat, pentru a obţine sprijin până la urmă pentru prea importantul post de preşedinte, nu se vor da foarte multe mesaje de alianţe, nealianţe. Nu cred că se poate matematic. Iar eu cred că PNL-ul are nevoie de o perioadă de opoziţie. Pentru că dacă-i pui pe toţi la guvernare, o politică rămâne doar de suveranişti. Eu cred că PNL-ul ar trebui să-şi asume o poziţie. Mai ales, cu această opoziţie ai putea să creşti în opoziţie. Ai putea să devii cumva alternativa democratică la o guvernare care de asemenea nu va fi perfectă. Dacă ar fi să desenez eu sistemul, probabil aşa aş face. Probabil că se va face natural opoziţia în PNL”, a conchis Predescu.

Despre prim-ministrul care va conduce următorul Guvern al României, care ar urma să fie numit în funcție de viitorul președinte, Sorin Predescu este de părere că lucrurile sunt complicate: „Dacă va fi sprijinită de PSD în lupta cu suveraniştii, să nu uităm, PSD-nePSD, Lasconi, ne-Lasconi, sunt oameni cu care oricine din lumea asta îşi va da mâna. Oameni care vor ţine ţara asta pe o linie totuşi a libertăţii şi prosperităţii, aşa cum poate să fie. Şi care ne ţine cumva în zona civilizaţiei. E prea importantă miza asta ca să ne mirăm de ce ăla şi nu celălalt. Sunt zece variante. Poate să pună un prim-ministru care nu e din PSD dar e apropiat de PSD, cu miniştri din PSD. Din păcate nu cred că ştiu nici ei. Sunt doi paşi importanţi. Depinde ce scor vor obţine la parlamentare şi ce se va întâmpla la prezidenţiale. Unde sper să câştige cumva bunul simţ. Şi cred că o să existe o mobilizare. De obicei România e inteligentă politic şi nu face greşeli atât de mari”,

„Eu sunt disperat de faptul că nu identific mesajul din partea partidelor politice mari. Decât mesajul unu contra celuilalt, care nu e un mesaj interesant. Oamenii vor să audă ce se întâmplă mai departe, nu totdeauna de ce celălalt e mai rău. Deşi până la urmă linia asta de mesaj va trebui să meargă spre prezidenţiale. Trebuie să înveţe să comunice şi trebuie oameni care gândesc. A fost extrem de nemeritocratic, să spun aşa, modul în care s-a făcut selecţia în partide. S-au simţit foarte în siguranţă, mai ales de la pandemie încoace, s-au închis în ei, aveau senzaţia că e un joc simplu. Au uitat de faptul că poate oricine poate să ia votul împotriva lor. Pentru că în momentul în care se închistează pierd puţin legătura cu realitatea. Şi există o realitate a celor care câştigă puţin. A celor care nu au şanse şi a celor care pur şi simplu suferă. Întotdeauna există o periferie. Şi din păcate niciunul din partidele suveraniste nu şi-a propus reprezentarea periferiei. Dacă e să reproşez ceva PSD-ului e că nu este stânga. Nu din păcate pentru mine, care nu sunt un om de stânga politică… Există diferite tipuri de pragmatism şi există de fapt încă o falie între acest tip de romanţă naţională, un pragmatism de business care trece peste umanitate. Din păcate nu sunt multe alegeri coerente”, a mai spus directorul Direcției pentru Cultură Timiș.

Pronosticul lui Sorin Predescu pentru alegerile parlamentare este că „PSD revine decent, PNL va mai creşte un pic, nu foarte mult, USR ajunge spre 20% dar nu mai mult şi cred că suveraniştii nu fac împreună 40% de fapt”.

„Să ne aducem aminte cât de strâns a fost votul între Ciolacu şi Lasconi, două mii de voturi. Senzaţia că votul tău chiar contează a fost absolută, la miligram. A fost interesantă experienţa. A fost ceva interesant la alegeri, dincolo de stupoarea generală, cu acest Călin… am auzit nişte studente George Călinescu, nici nu au ştiut cu cine votează. Ce mi s-a părut interesant… Nu va avea scor mare pentru că au început, nu la 10%, altor 10% că le e ruşine, au votat cumva fără să-l ştie. Dupaia au început să… Marea discuţie în societatea românească nu sunt parlamentarele, ci cine e Călin Georgescu şi după ce se vor lămuri vor scădea şi acele procente”, a concluzionat Sorin Predescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.