
Piațeta Sinagogii Fabric – Randare din faza de concept, parte din DALI
A fost semnat contractul dintre Primăria Timişoara şi ADR Vest, prin care 14 milioane de euro, fonduri europene nerambursabile, vor fi investiţi în proiectul de regenerare urbană a zonei Piaţa Traian, din cartierul Fabric. Investiţia totală e în valoare de 34 milioane de euro, astfel că autorităţile locale vor acoperi mai bine de jumătate din sumă, dorindu-se contractarea unui credit în acest sens.
Proiectul va schimba complet faţa cartierului istoric, care devenise o zonă „de ocolit” în ultimele decenii. Perioada recentă a readus uşor la viaţă o parte din Piaţa Traian, mai ales prin iniţiative private.
„Mulțumim, Europa: primim 14 milioane de euro din fonduri europene pentru regenerarea întregii zone în jurul Pieței Traian. Ieri am semnat contractul de finanțare. 4 piețe și 12 străzi din Fabric, acum sufocate de asfalt, grav deteriorate, fără verdeață, vor prinde viață. Vom avea alei și piste de biciclete, spațiu public de calitate, locuri de întâlnire pentru comunitate și spații verzi. Costul total al proiectului e de 34 milioane de euro. Da, va fi un șantier serios, dar rezultatul va merita: Fabric-ul își recapătă strălucirea și devine la fel de atractiv ca centrul orașului. Fabric, ne apucăm de treabă!”, a spus primarul Dominic Fritz despre grandiosul proiect.
Străzile vizate de proiect sunt: bulevardul 3 August 1919 (parțial), Piața Academician Corneliu Miclosi, str. Ion Luca Caragiale, str. Doctor Gheorghe Marinescu, str. Episcop Joseph Nischbach, str. Episcop Joseph Lonovici, Piața Romanilor, Piața Traian, str. Dacilor, str. Ștefan cel Mare, str. Anton Pann, str. Titel Petrescu, str. Costache Negruzzi (parțial), str. Petre Ispirescu, str. Ecaterina Teodoroiu (parțial), str. Zăvoi şi Piața Petru Rareș. Printre obiectivele interesante sunt cele de a transforma şi zona din jurul Sinagogii din Fabric într-o piaţetă nouă.





Proiectul prevede deopotrivă eliminarea traficului de tranzit din Piața Traian, introducerea unui sistem de sensuri unice și transformarea unor străzi în zone pietonale sau semipietonale.
Oamenii vor avea mai mult spațiu pentru plimbările pe jos, pentru recreere, dar și spații verzi și locuri de joacă. Pista pietonală va avea peste 6.000 de metri pătrați față de cea din prezent, mobilier urban și trei fântâni arteziene, iar spațiile vor fi extinse până la o suprafață de peste 9.000 de metri pătrați, și vor fi plantați peste 350 de arbori. Pe cinci străzi vor fi construite piste de biciclete, cea de pe bdul 3 august 1919 urmând să fie cu dublu sens, suprafața carosabilă va fi redusă și vor fi refăcute liniile de tramvai.
„Regenerarea urbană a cartierului Fabric va fi un exemplu elocvent de cum fondurile europene pot transforma nu doar infrastructura, ci și calitatea vieții comunităților locale. Am văzut cu toții ce beneficii a adus Timișoarei transformarea centrul istoric al orașului, realizată tot cu bani europeni, iar investiția din jurul Pieței Traian este cel puțin la fel de ambițioasă. Cu ajutorul ei, nu doar că vom proteja și revitaliza un patrimoniu istoric deosebit, dar vom crea un spațiu urban adaptat nevoilor contemporane – mai verde, mai accesibil și mai atractiv”, promite Sorin Maxim, directorul general al ADR Vest.
Proiectul va fi finalizat în 32 de luni. În total, ADR Vest va investi peste 130 de milioane de euro prin Programul Regional Vest, în revitalizarea și regenerarea urbană a orașelor din regiune.