div class="wp-block-image">
Zonele de munte ale României oferă un număr foarte mare de defilee și chei, precum și fenomene carstice impresionante, o adevărată încântare pentru cei care le vizitează, mai ales în zilele de toamnă în care natura, înveșmântată în culorile toamnei, oferă un spectacol feeric, fără egal. În aceste zone se află și un număr mare de peșteri, atractive mai ales pentru amatorii de drumeții montane aflați în căutarea aventurii, și lacuri de o frumusețe unică. Multe dintre acestea au fost declarate rezervații, pentru a păstra nealterate splendorile naturii.
Dintre zecile de chei care se află în România, printre cele mai frumoase sunt și cele din Banatul Montan și Hunedoara. Cheile Carașului, o arie protejată din Munții Aninei, cu statut de rezervație naturală în Parcul Național Semenic-Cheile Carașului, au o lungime de aproape 20 de kilometri și se numără printre cele mai lungi și sălbatice din țară. Intrarea în chei se face din comuna Carașova iar de-a lungul lor se află peșterile Comarnic Liliecilor sau Popovăț, lacurile Buhui, Marghitaș, Gozna, Trei Ape, precum și izvoarele Nerei și ale Carașului.
Tot în Banatul Montan se află Cheile Nerei, o arie protejată din Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița aflată între localitățile Sasca Montană și Șopotu Nou și străbătută de un drum cu o lungime de 20 de kilometri care trece printr-un un defileu cu peisaje spectaculoase. Aici se află numeroase lacuri, peșteri, cascade și canioane, printre care cascadele Văioaga, una din cele mai frumoase din țară, Beușnița și Șușara, ambele îmbrăcate în mușchi verde, lacul Dracului, adânc de 12 metri, cu apa de culoare turcoaz, care s-a format după prăbușirea unui tavan de peșteră și numit după o legendă, care spune că în apele lui s-a înecat un diavol, sau Ochiul Beiului, cu apa de un albastru tropical, care nu îngheață niciodată, și de unde se poate vedea și canionul Valea Rea. Este o destinație pentru amatorii de drumeții ușoare, prin mijlocul unor peisaje sălbatice.
Pe Valea Cernei se află Cheile Corcoaiei, cunoscute și sub numele de Cheile lui Hercule, nu prea lungi dar de-a dreptul splendide, de care se leagă legenda care spune că Hercule, ajutat de bătrâna Corcoaia, ar fi intrat în apa izvoarelor pentru a prinde puteri, și ar fi omorât hidra. După o altă versiune, cel care a omorât balaurul a fost Iovan Iorgovan, un haiduc legendar care se adăpstea în peșterile de pe culoarul Cernei. Cheile Gârliștei, nu departe de Anina, au o lungime de 9 kilometri iar pe versanții foarte abrupți s-au format peste o sută de peșteri.
Numeroase sunt și cheile din bazinul văii Geoagiu, aflate în Munții Metaliferi, printre care Cheile Madei, de deasupra cărora se deschide o minunată priveliște asupra munților, sau Cheile de la Balșa, cu calcare din jurasic. La granița cu județul Alba se află Cheile Cibului și Cheile Glodului, prin care trece Valea Ardeului, cu apa sa roșiatică dată de zăcămintele de cupru și aur din munți, și Cheile Băcâiei, un alt loc spectaculos ascuns în Munții Metaliferi.
Cheile Sohodolului, aflate la limita județului Hunedoara cu județul Gorj, în Munții Vâlcan, se află într-o rezervație naturală care se remarcă prin relieful ei variat, care atrage numeroși turiști, iar parcul național Defileul Jiului, aflat de asemenea pe teritoriul celor două județe, cuprins între Petroșani și Bumbești Jiu, este una din cele mai atractive zone din întreaga țară.
Printre cele mai frumoase cascade din județul Hunedoara se află cascada Clocota din stațiunea Geoagiu-Băi, aflată pe râul cu același nume, în care intră mai multe izvoare termale, cu o cădere de apă de aproximativ 40 de metri și o lățime de 20 de metri, sau cascada Lolaia din Munții Retezat, cu o cădere de 15 metri, în două șuvoaie, la care se poate ajunge din Cârnic, pe un drum forestier care durează în jur de o jumătate de oră. Din Cârnic pornesc mai multe trasee montane, spre lacul Galeș, vârfurile Păpușa și Peleaga sau chiar spre Lacul Bucura. Tot în Retezat, la aproape 1.500 de metri altitudine, pe un drum forestier de aproximativ o oră și jumătate de mers, se ajunge la cascada Maria Magdalena sau cascada Pietrele, iar în Retezatul Mic, în apropiere de Câmpu lui Neag, se găsesc cascadele Maria și Lazaru.
Surse foto: karpatenwilli.com, explorandromania.blog, wikipedia, libertatea.ro, traveleurope.ro