Exponatele lunii decembrie în muzeele din vestul țării

Exponatele lunii decembrie în muzeele din vestul țării

0
DISTRIBUIȚI

La Complexul Muzeal Arad poate fi vizitat în aceste zile Salonul Internațional de Fotografie „Ars Fotografica”, organizat de asociația Foto Club Arad și ajuns la cea de-a XXIV-a ediție, în cadrul căruia sunt expuse peste o sută de fotografii. Acesta este deschis la sala Clio până în data de 8 decembrie. 

Exponatul lunii decembrie ales de Muzeul Banatului Montan din Reșița este o brățară de bronz spiralată, un motiv decorativ cu puternice influențe peste timp, spirala fiind unul din cele mai vechi simboluri magico-religioase, artistice sau matematice. Motivul spiralei este des întâlnit și în ornamentica tradițională românească în toate zonele și pe obiecte cu utilitate diversă, pe elemente de arhitectură populară, ceramică, ţesături şi cusături, piese din piele şi os, feronerie, obiecte de uz gospodăresc, unelte şi ustensile, ouă încondeiate, obiecte de cult religios etc. Simbolizând evoluția, creșterea, expansiunea, renașterea, continuitatea, eternitatea, spirala a fost de multe ori motivul central și dominant al reprezentărilor. Brățara a fost descoperită în apropierea localității Cornuțel, pe un deal, într-un vas în care se aflau mai multe obiecte de bronz, recuperate doar în parte. Atât vasul în care au fost depuse, cât și obiectele de bronz descoperite,prezintă analogii cu alte descoperiri de pe teritoriul României fiind, astfel, încadrate cronologic în seria Uriu-Domănești.

Portretul lui György Milankovits, databil în jurul anului 1780, este exponatul lunii decembrie la Muzeul Național al Banatului.


Acest portret a făcut parte din marea galerie de portrete a familiei nobiliare Milankovits/Patyánszky din comitatul Caraș-Severin și redă figura nobilului György Milankovits, care redactează o scrisoare adresată soției sale Ecaterina, născută în familia nobiliară de Serviczky, al cărei tată era cetățean de vază al orașului Novi Sad, ilustrând, totodată, fastul nobiliar dintr-o provincie aflată la granița monarhiei austro-ungare. El face parte din galeria familiei Milankovits/Patyánszky de Viszák, care a jucat un rol de seamă în viața politică și economică în secolele  XVIII-XIX.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.