Asociația Culturală și Socială Ion Monoran și PEN România organizează, în perioada 11 – 15 decembrie, cea de-a șasea ediție a Festivalului Internațional de Poezie Ion Monoran. În programul acestuia vor fi incluse întâlniri cu elevi, lecturi de poezie, dialoguri poetice, un spectacol și un recital de poezie, precum și dialoguri sub genericul „Tramvaiul Revoluției”, la aniversarea a 35 de ani de la revolta timișorenilor din decembrie ʹ89.
Ion Monoran a fost cel care, împreună cu Dan Zăgănescu, a oprit în 16 decembrie tramvaiele în Piața Maria, unde începuse un protest al celor care se opuneau mutării pastorului László Tőkés din oraș. Gestul lor a amplificat protestul pașnic, acesta transformându-se într-o adevărată revoltă căreia i s-au alăturat din ce în ce mai mulți oameni și care s-a extins în zilele următoare în întregul oraș.
Fusese exmatriculat din școală după ce încercase să treacă fraudulos frontiera și a refuzat să-și publice poeziile într-un volum înainte de 1989, convins că acestea ar fi fost cenzurate. După căderea regimului comunist, a fost jurnalist la ziarul „Timișoara”, a cărui redacție, la începuturile ei, a fost găzduită chiar în casa sa, și unde lucra când s-a stins prematur din viață, la doar 40 de ani. Primul său volum de poezii, „Locus Periucundus”, care cuprinde o selecție de poezii scrise între 1975 și 1989 pe care apucase să o facă autorul lor, a apărut postum iar doi ani mai târziu a fost urmat de volumul „Ca un vagabond într-o flanelă roșie”, o culegere de poezii scrise în anii ʹ70. Ion Monoran a devenit, post-mortem, cetățean de onoare al municipiului Timișoara.
Programul complet și locațiile se pot consulta aici, iar intrarea este liberă la toate evenimente festivalului.