Dezbaterea privind taxele și impozitele locale pe anul 2025 la Timișoara, care are loc astăzi, are o miză importantă pentru oamenii de afaceri din oraș.
Astfel, nu mai puțin de 17 companii reprezentate de avocatul Alin Trăilescu, cel care a mai câștigat în instanță blocarea majorării taxelor pentru imobile nerezidențiale, consideră că intenția municipalității de a majora cu 50% impozitul pentru astfel de clădiri este una de rău augur, și cer ca acea prevedere să fie eliminată din Hotărârea de Consiliu Local (HCL).
„Prevederile (…) reflectă intenția autorităților publice locale de a continua supraimpozitarea persoanelor juridice pentru clădirile nerezidențiale deținute în proprietate, afectate activității lor economice, cu depășirea substanțială a cotei maxime de impozitare prevzută de Codul fiscal, dar și a nivelurilor de impozitare stabilite de alte consilii locale reprezentative din țară care, spre deosebire de Consiliul Local al Municipiului Timișoara, au înțeles realitățile economico-sociale și faptul că trebuie să mențină un echilibru just și rezonabil între necesitatea colectării de venituri la bugetul public și sarcinile fiscale impuse mediului de afaceri. Există, așadar, o discrepanță majoră în ce prive te impozitarea persoanelor juridice care iși desfășoară activitatea economică în municipiul Timișoara și persoanele juridice care activează în alte orașe importante din România, ceea ce este regretabil, întrucât Consiliul Local al Municipiului Timișoara trebuie să vină în sprijinul întreprinzătorilor locali pentru că aceștia sunt cei care contribuie cu preponderență la realizarea veniturilor bugetului local.
Or, până în prezent, majorarea disproporționată a cotei de impozitare pe clădirile nerezidențiale, de la 1,30% la 1,95%, plasează Timișoara pe primul loc în România în privința poverii fiscale aplicate afacerilor, fără a exista măsuri compensatorii adecvate sau sprijin real pentru întreprinzăători din partea autorităților publice locale”, spune mesajul transmis de firmele din domeniul HoReCa.
Companiile semnatare consideră că ar fi trebuit să facă studii de fundamentare și de impact înainte de a propune această supraimpozitare, care va avea un efect direct asupra competitivității, asupra investițiilor și asupra prețurilor.
„(…) se desprinde concluzia că supraimpozitarea persoanelor juridice în municipiul Timișoara este discreționară și are ca deziderat exclusiv colectarea unor venituri suplimentare, pe termen scurt, cu ignorarea totală a influenței acestei măsuri fiscale asupra contribuabililor care vor trebui să suporte o sarcină fiscală impovărătoare, de natură să le afecteze activitatea economica. Mai mult, nu se ține seama de realitatea cu care se confruntă întreprinderile care activeaza în domeniul HoReCa, acestea fiind puternic afectate de concurența neloială practicată de persoane fizice care, prin diverse tertipuri, eludeaza dispoziițile legale fiscale, dobândind un regim preferențial în mediul de afaceri”, mai spune mesajul semnat de firmele din Asociația HORETIM.
Acestea au făcut demersuri pentru anularea HCL-urilor din ultimii șase ani prin care aceste taxe au fost mărite, și solicită municipalității să aibă în vedere „poziția mediului de afaceri la stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul 2025, în sensul eliminării majorării impozitului pe clădirile nerezidențiale deținute de persoanele juridice, solicitare pe care o adresăm fiecărui consilier local în parte, întrucât răspunderea pentru actele administrative nu aparține doar consiliului local, ci fiecărui consilier care, prin votul exprimat, participă la adoptarea acestora”.
Să-și mute domiciliul fiscal in altă localitate. Că doar nu-i complicat. Și să plătească taxele acolo.
nu foloseste la nimic mutarea asta.Impoz local se plateste… local… unde i constructia.
Securiștii care au dat tunuri imobiliare prin PRIVATIZĂRILe frauduloase pe spagi, in urma cărora au aruncat fiecare mii de oameni in șomaj, adică pe cîrca statului, a noastră tuturor. Aceeași se dau acu mari oameni de afaceri și pun presiune pe noi și noi facilități. Că ei doar așa știu să facă afaceri. Pe COMBINAȚII și FAVORURI
Categoric improprie o crestere a impozitului pe cladiri (mai cu seama cele nerezidentiale).
Avand in vedere ca pe TM s a aplicat pana acu spre maximul prevazut de Codul fiscal.
Si asa noi, ăstia mici din mediul de afaceri romanesc suntem supraincarcati de taxe!!!!Mai HO!